Policie zatýká. A vlivní podnikatelé odjeli do ciziny

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
13. 6. 2013 16:35
V Chorvatsku je třeba i pražský podnikatel Roman Janoušek, kterého čeká soud
Roman Janoušek.
Roman Janoušek. | Foto: ČTK

Praha - Věřte-nevěřte. V době, kdy protimafiánský útvar realizuje největší akci ve své historii, vycestovali mnozí z těch, jichž se razie dotýká, do zahraničí.

Vlivní podnikatelé Roman Janoušek či Ivo Rittig, zákulisní hráč pražské ODS Tomáš Hrdlička, bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Jména, která se objevují u zakázek, o něž se nyní ÚOOZ zajímá. A jejichž firmy (v případě podnikatelů) prohledává.

Ti všichni jsou pryč.

Vyšetřovatelé se přitom - aby neohrozili celou akci - schovávají za hradbou mlčení. Mlčí i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které zásah řídí.

Právě Olomouc přitom podle informací Aktuálně.cz dostala případ přidělen proto, aby se zamezilo únikům. Zdroj z Vrchního státního zastupitelství v Praze redakci sdělil, že kauzu nejdříve dozorovali místní žalobci.

Ale poté, co se po rozhodnutí soudu stal reálným návrat Vlastimila Rampuly na úřad, byla celá věc předána do Olomouce. Nadto - v Praze úřadoval i někdejší náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, který je nyní mezi lidmi, u nichž policie provedla domovní prohlídku.

Přesto v Praze minulý týden kolovala informace, že se "prý chystá" zátah proti kmotrům. Server Česká pozice dokonce uvedl, že jednotliví kmotři přesně věděli, kdy si pro ně mají přijít. Tuto informaci se Aktuálně.cz nepodařilo ověřit.

Chorvatsko, moře, slunce

Ve výsledku se Janoušek a spol. rekreují.

Na to, že je Janoušek v chorvatském Zadaru, který pravidelně navštěvuje, upozornila Mladá fronta Dnes.

Tomáš Hrdlička.
Tomáš Hrdlička. | Foto: Ludvík Hradilek

V Chorvatsku je rovněž Tomáš Hrdlička. "Nejsem tu na dovolené, ale pracovně. Vracím se někdy během víkendu, příští týden už bych měl být v republice," řekl Aktuálně.cz Hrdlička.

Proč je v Chorvatsku Janoušek, kterého za několik týdnů čeká soud kvůli jeho dopravní nehodě, není jasné. V současné době má svůj telefon vypnutý. Jeho advokát Vít Široký mobil nezvedá.

Kromě nich je v zahraničí podle informací deníku Aktuálně.cz také Marek Šnajdr. "Jsem na cestách, netuším vůbec nic," napsal Šnajdr v SMS zprávě.

Zda z protimafiánského útvaru informace o razii předem unikly, se Generální inspekce bezpečnostních sborů ale zatím nezabývá.

"Situaci monitorujeme, žádný oficiální podnět jsme ale zatím nedostali, takže se tím nezabýváme," řekla Aktuálně.cz mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Rakouská policie u Rittiga

Vyšetřování se podle médií týká také podnikatele Ivo Rittiga, z jehož firmy si policisté odnesli krabice s důkazy.

Ivo Rittig.
Ivo Rittig. | Foto: Ludvík Hradilek

Rittig má v současné době vypnutý telefon. Podle Lidovek.cz je rovněž v Chorvatsku. Podle advokátky z MSB Legal, která Rittiga zastupuje, žije podnikatel trvale v Monaku.

Uvedla to v dubnu u pražského městského soudu, kam se měl Rittig dostavit jako svědek. Zažaloval Nadační fond proti korupci Karla Janečka, který ho veřejně spojil s tunelováním pražského dopravního podniku. K soudu ale nepřijel a advokátka neúspěšně žádala, aby ho mohl vyslechnout monacký soud.

Podle právního zástupce protikorupčního fondu se další jednání soudu koná 27. června. Pokud Rittig nepřijede, je soudce připraven věc rozhodnout bez jeho přítomnosti.

Je odjezd vlivných podnikatelů do zahraničí náhoda? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy