Kdo předpoví příští povodeň? Meteorologie je na vymření

Jan Gazdík Jan Gazdík
11. 6. 2013 5:00
Loni se na univerzitě obor meteorologie ani neotevřel. Studium je těžké a platy malé
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: EUMETSAT

Praha - Spílat meteorologům nebo si z nich utahovat je v Česku národním sportem. V éře extrémního počasí však takový lidový humor ztrácí půvab, tím spíš, že předpovědi i výstrahy před povodněmi v posledních letech vycházejí téměř stoprocentně.

A to ještě málokdo tuší, že český meteorolog je ohroženým druhem. Deník Insider napsal, že loni nebyl na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy vůbec otevřen obor meteorologie, zkušení odborníci v posledních letech z Českého hydrometeorologického ústavu kvůli věku odcházejí anebo jsou kvůli rozpočtovým škrtům (jde o desítky expertů) propouštěni.

"Půjde-li to tak dál, tak asi opravdu vymřeme," říká náměstkyně ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Pavla Skřivánková a další expert, mezinárodně uznávaný profesor Jan Bednář, ji doplňuje: "Na to může Česko zanedlouho tvrdě doplatit."

Nadějí může být to, že premiér Petr Nečas důležitost meteorologie v neděli veřejně podpořil. Předpověď počasí a povodňových situací je pro vládu prioritou, a pokud se bude i v příštích letech v ČHMÚ propouštět, dotkne se to jen administrativních pracovníků, uvedl v televizi.

Benjamínkem v sedmačtyřiceti

Mladí odborníci nahrazují zkušené předchůdce jen vzácně. Na všech pobočkách ČHMÚ pracuje kromě hydrologů, expertů na čistotu ovzduší či klimatologů zhruba 160 meteorologů. Některým je přes sedmdesát let a najdou se i osmdesátiletí.

I proto je diskuse o budoucnosti oboru velmi živá. "Meteorologové na vymření? Tak to je přesné," přitakává jedna z tváří televizního počasí Michal Žák, který vyučuje na matematicko-fyzikální fakultě klimatologii.

"Vymírání" meteorologů přisuzuje především bídným platům, ale i velmi náročnému studiu matematiky a fyziky. „Moderní meteorologie totiž o ničem jiném není. A talentovaní studenti si pečlivě rozmýšlejí, zda jim vzhledem k platům bude ta obrovská námaha při studiu stát za to," shrnuje.

Vystudovaní meteorologové jsou pak i žádaným zbožím na trhu práce, zejména mezi bankami, počítačovými firmami či burzovními makléřskými společnostmi, kde nabízejí nesrovnatelně vyšší plat.

A další příklad, jak meteorologů ubývá. Do odboru letecké meteorologie ČHMÚ nenastoupil například už pětadvacet let žádný nový adept. "Jsem tu od té doby benjamínkem," říká sedmačtyřicetiletý pracovník odboru Petr Dvořák.

Meteorologie se přednáší i na vojenské Univerzitě obrany. Má však svá specifika, která se pro krizové časy záplav jeví jako handicap. Například v tom, že absolventi narukují na vojenská letiště a nejsou zběhlí v tolik potřebném a důležitém matematickém modelovaní dynamického vývoje počasí.

Mohu diskutovat, řekl Kalousek

O nepostradatelnosti meteorologů při povodních, ale například i pro leteckou, pozemní či vodní dopravu, se už před osmi lety zmínil při návštěvě ČHMÚ i ministr financí Miroslav Kalousek.

Mluvil tehdy také o nízkých platech meteorologů, a i když dodržel svůj slib a zvýšil je, po vládních škrtech opět klesly na takřka původní výši. ČHMÚ, který spadá do resortu ministerstva životního prostředí, musel navíc padesát svých zaměstnanců kvůli úsporám propustit.

Nástupní plat meteorologa v ústavu činí kolem 17 tisíc korun, i když ministr Kalousek ani dnes o důležitosti meteorologie v krizových klimatických situacích nepochybuje. "Nemohu nic slíbit, ale jsem připraven o tom diskutovat," říká tedy alespoň nad meteorologickými platy.

Už citovaný Michal Žák je však navzdory příslibu skeptický. "Myslíte, že tahle polemika něčemu pomůže?" ptá se. "Povodně pominou, politici si na ČHMÚ přestanou podávat dveře, za čas na něj zcela zapomenou a dál se bude škrtat a možná i propouštět. Ta nedávná padesátka snad o něčem svědčí, ne?" naráží na nedávné propouštění.

Nadšenci zůstávají

Mladé meteorology drží v oboru nadšení. "Moc mě to baví a moje životní nároky nejsou až tak velké. Zatím to jde. Nevadí mi ani to, že mě považujete za asketického nadšence," říká osmadvacetiletý meteorolog Josef Hanzlík (28).

Jeho šestadvacetiletá kolegyně Milada Šandová si také nestěžuje, ale to také proto, že zatím nemusí přispívat do rodinného rozpočtu. "Kolegové se dvěma či třemi dětmi nad svými výdělky dost pláčou - to ano," připomíná však mladá odbornice, která si přivydělává v televizi a finančně jí pomáhá i vysokoškolské stipendium.

Podle profesora Jana Bednáře se na nedobrém personálním obsazení meteorologického oboru podepisuje i úroveň vyučování matematiky na základních a středních školách.

"Drtí se na nich jen vzorečky, místo aby matematiku využívali k rozvíjení logického myšlení. Všichni se pak zákonitě hrnou na studium politologie, sociologie, filozofie či dějin umění, třebaže se tím pak nemohou uživit. Dávno už nejde jen o meteorology, jakkoliv jsou dnes potřební a při povodních hodně vidět," varuje profesor.

 

Právě se děje

Další zprávy