Policie chce zakázat prodej alkoholu na internetu

Radek Nohl Radek Nohl
12. 6. 2013 5:00
Policie nechce, aby se tak alkohol dostával do rukou dětí. Lihovary mohou přijít o miliardy
Policie chce, ať lidé nakupují alkohol jen v kamenných obchodech.
Policie chce, ať lidé nakupují alkohol jen v kamenných obchodech. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policie chce zamezit tomu, aby se přes internet šířil pochybný alkohol a dostával se prostřednictvím e-shopů do rukou dětí.

Policejní prezidium proto navrhlo úřadu ministra Leoše Hegera, ať v novém zákoně zakáže prodej všech alkoholických výrobků, ale i tabáku či cigaret, přes internetové obchody.

Zástupci ministerstva zdravotnictví o tom chtějí jednat. Prodejci lihovin však již nyní hlásí, že by je tento návrh výrazně poškodil a přišli by kvůli němu o zhruba desetinu ze svých výdělků.

"Prodej alkoholu a tabáku prostřednictvím internetu považujeme za velmi rizikový. Vzhledem k tomu, že toto prostředí je anonymní, je ohroženou skupinou zejména mládež," vysvětlila Aktuálně.cz mluvčí prezidia Zuzana Součková, proč takový návrh připravili.

Lihovarníci odhadují obří ztráty

Změnu policie zaslala prostřednictvím ministerstva vnitra do připomínkového řízení k zákonu, který má omezit kouření a právě i prodej alkoholu. "Výrazně by nám to pomohlo," přiznal náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Hegerův úřad nyní všechny připomínky zpracovává a předpokládá, že novelu pošle do konce června na jednání vlády. "Budeme o tomto návrhu vyjednávat," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Podle údajů Unie dovozců a výrobců lihovin, která ovládá více než 80 procent trhu, se přitom v Česku prodá ročně přes internet zhruba 10 milionů láhví.

Ztráty by jen u lihovarníků mohly dosáhnout miliard korun. Jednotlivé internetové obchody by přišly o desítky milionů.

"Prodává se většinou luxusní alkohol, jehož cena se pohybuje od 300 do 1000 korun. Nás to poškodí," řekl Aktuálně.cz výkonný ředitel Unie dovozců a výrobců lihovin Jaroslav Burkart.

Policie: Hledání skladů je složité

Podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery je ale alkohol na internetu jen těžko kontrolovatelný. A pokud policie zjistí, že byl třeba pančovaný, tak neví, kde všude může být uskladněn.

"Během metanolové aféry bylo velmi složité dohledat provozovatele. Když se pančovaný alkohol objeví prostřednictvím internetu, tak to může být hrozné riziko," prohlásil Kučera.

Právě loňská kauza také policii k tomuto návrhu podle vyjádření zástupců prezidia přinutila. Kučera Aktuálně.cz řekl, že i přes internet se pančovaný alkohol šířil.

"Naštěstí to bylo v jednotkách případů, šlo více méně o jednoho distributora. Nám se ho podařilo odhalit, ale kolik toho přesně prodal, se ještě neví," dodal Kučera.

Alkohol si mohou koupit děti

Nedávný průzkum navíc potvrdil, že drtivá většina internetových obchodů prodá alkohol i dětem. Stačí, aby kupující při koupi na dotaz e-shopu uvedl, že je plnoletý.

Pokud se nepodaří prosadit úplný zákaz prodeje alkoholu a tabáku v e-shopech, bude chtít ministerstvo zdravotnictví podle Plíška alespoň do zákona dát, že výrobek dostane do rukou jen ten, kdo se při předání doručovatele prokáže občanským průkazem, že mu je více než 18 let.

Hegerův zákon má také ambici zcela zakázat kouření ve všech restauracích, hospodách, ale i menších provozovnách s občerstvením. Na druhé straně ale bude možné podle něj kouřit pod zastřešenými zahrádkami. Od možnosti zakázat i to ministerstvo nakonec ustoupilo.

Jste pro zákaz prodeje alkoholu na internetu? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy