18 let v ilegalitě. Jak se v Česku vstává z mrtvých

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
30. 5. 2013 19:25
Prohlásili vás za mrtvého, jenže vy žijete. Co dělat?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jan Lipold

Jeseník - Zmizet beze stopy před úřady není na první pohled nic zvláštního. A to ani tehdy, když se pátrání policie ukáže jako neúspěšné a hledaný je po několika letech prohlášen za mrtvého.

"Vstát z mrtvých" je ale v Česku mnohem těžší, jak ukazuje případ muže z Jeseníku, který byl od roku 1994 nezvěstný a objevil se až letos v lednu.

Ven z "ilegality" ho zřejmě vylákala amnestie a možnost, že bude anulován jeho nepodmíněný trest odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost z první poloviny 90. let.

Městský úřad v Jeseníku tak dostal na stůl originální žádost: Jsem prohlášen za mrtvého, 18 let o mně nikdo neví a chci nové doklady.

"Něco takového tu skutečně nepamatujeme," říká vedoucí správního odboru MÚ Jeseník Pavel Juřík.

Úředníci teď musí počkat na soudní řízení, které musí oficiálně rozhodnout, zda je muž tím, za koho se prohlašuje (například ho identifikují předvolaní svědci), a zda tedy zruší původní rozsudek v němž byl dotyčný prohlášen za mrtvého.

"Když soud rozhodne, že je muž živý, budeme s ním zacházet jako v jakémkoliv jiném případě. Pak ani nebude problém vydat doklad," vysvětluje Juřík.

Rozhodující slovo má soud

Úředníci jinými slovy vysvětlují, že pokud je někdo "úředně mrtvý", lísteček z pořadníku příslušného úřadu je na nový vstup do života zoufale málo.

Proto musí nejprve proběhnout soud, který má rozhodující slovo.

V zákulisí krematoria Strašnice:

Případem muže z Jeseníka se zabývá tamní Okresní soud Jeseník.

"První jednání proběhlo již 15. května, to se ještě o to média nezajímala. Prováděli jsme výslechy svědků a odročili jednání na 10. června," říká předsedkyně soudu Miroslava Vyhlídalová.

A právě 10. červen by podle jejích slov mohl být datem, kdy se muž podle soudu "znovu narodí", pokud bude zrušen původní rozsudek, ve kterém byl prohlášen za mrtvého.

Návrat není bez komplikací

Tím však případ zdaleka nekončí. Ocitne-li se muž opět mezi živými, zrušením rozsudku se obnoví všechny právní vztahy, které fiktivní smrtí zanikly.

Výjimkou je manželství. Pokud druhý partner již uzavřel nový sňatek, původní manželství s "nebožtíkem" se automaticky neobnovuje. V takovémto případě může soud manžele rozvést nepřítomnosti, což se stalo i v popisovaném případu, kdy byl muž rozveden již tři roky po svém zmizení.)

Matriční knihy
Matriční knihy | Foto: kniharstviruze.net

Jeho případ je o to komplikovanější, že proti němu bylo před jeho zmizením vedeno trestní řízení a byl odsouzen k nepodmíněnému trestu za majetkovou trestnou činnost.

"Byla vedena trestní řízení proti uprchlému. Je tedy otázkou, zda dotyčný zažádá o pokračování řízení nebo nezažádá. Také je otázka, zda se na něj vztahuje amnestie," nastiňuje soudkyně Vyhlídalová.

Úředně se "umírá" na Praze 1

Posuňme se však dál v manuálu, jak se úředně dostat zpět mezi živé. Až soud rozhodne, jakým způsobem dojde k obnovení právních vztahů, je na řadě matriční úřad. Konkrétně pak matrikář Úřadu městské části Praha 1, jenž provádí zápis do knihy úmrtí.

Oddělení matrik Úřadu městské části Praha 1 je totiž ze zákona pověřeno zápisy o úmrtí státního občana České republiky prohlášeného za mrtvého. Místem úmrtí je pak formálně vždy Praha 1. Zákon o matrikách totiž říká, že nelze-li zjistit místo úmrtí, uvede se v zápisu jako místo úmrtí sídlo matričního úřadu příslušného k provedení zápisu úmrtí do matriční knihy.

Matrikář městského úřadu v Praze 1 provede dodatečný zápis do matriky na základě veřejné listiny, tedy v tomto případě rozhodnutí soudu o zrušení úmrtí.

"Pokud mi soud pošle usnesení, udělám dodatečný zápis do knihy úmrtí. Tento zápis zároveň zavedu do informačního systému Czech Pointu, zaškrtnu položku zrušení prohlášení za mrtvého. V tuto chvíli by měl být dotyčný v evidenci obyvatel zase živ a zdráv," říká k tomu Markéta Hejná, jež má matriční knihu úmrtí v Praze 1 na starosti.

 

Právě se děje

Další zprávy