Heger narazil, ministři ODS chtějí kuřáky v hospodách

Radek Nohl Radek Nohl
30. 5. 2013 6:17
Ministerstva řízená ODS odmítla návrhy na omezení kouření v České republice
Projde v Česku zákaz kouření?
Projde v Česku zákaz kouření? | Foto: Shutterstock

Praha - Ministři za ODS se postavili proti klíčovým paragrafům nového zákona, který má výrazně omezit kouření.

V připomínkovém řízení totiž jejich úřady - až na ministerstvo spravedlnosti Pavla Blažka - ostře odmítly návrh, aby se zakázalo kouření v restauracích.

Zároveň nesouhlasí se zavedením úplného zákazu prodeje cigaret a alkoholu v prostorách vysokých škol a zákazu kouření, který by podle nich vyhnal učitele ze školních kuřáren na veřejná prostranství.

Vyplývá to z více než dvou set stránkového seznamu připomínek, které v těchto dnech dostalo ministerstvo zdravotnictví a které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Úřad ministra Leoše Hegera se jimi nyní začal zabývat a počítá s tím, že zákon do konce června odešle vládě k projednání.

Chalupův úřad: O zákonu ani nejednejme

Kabinet premiéra Petra Nečase si na začátku svého vládnutí dal do programového prohlášení, že udělá kroky pro ochranu nekuřáků. Jenže nyní je situace jiná.

Ministr Tomáš Chalupa.
Ministr Tomáš Chalupa. | Foto: Ludvík Hradilek

Z nedávné ankety Aktuálně.cz mezi poslanci vyplynulo, že právě zástupci ODS ve sněmovně patří mezi největší bojovníky proti omezování kouření.

Redakce se na konci dubna obrátila se sadou otázek na všechny poslance a zjistila, že zákon by v současné době získal 81 hlasů, 82 zákonodárců by zvedlo ruku proti.

Podle nového seznamu připomínek je nyní nejradikálnější úřad ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Ten nechce, aby byl zákon dál projednáván, protože nemá oporu v koaliční smlouvě ani programovém prohlášení vlády. Hegerův úřad to ale odmítl.

Chalupa přitom již na konci dubna Aktuálně.cz přiznal, že novela nemá jeho podporu. "Já sám jsem sice odnaučený kuřák a ti bývají mnohdy ti nejmilitantnější, avšak nejsem příznivcem nadměrných státních zákazů a příkazů," uvedl tehdy Chalupa.

Alkohol a kouření ve školách ODS nevadí

Další ministerstva, která ovládá ODS - tedy zemědělství Petra Bendla, doprava Zbyňka Stanjury a průmyslu a obchodu Martina Kuby, se přitom jednohlasně shodují, že Hegerův zákon bude mít negativní dopad na živnostníky a podnikatele.

Zmařeny by podle nich mohly být třeba investice provozovatelů automatů s tabákovými výrobky, u nichž chce Heger prodej zakázat. Nebo majitelů restaurací, kteří změnili své podniky na základě novely z roku 2010.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Úředníkům Zbyňka Stanjury se však ani nelíbí, že by se zakázalo kouření ve školách. "Tímto zákazem může paradoxně nastat situace, kdy učitelé budou chodit kouřit před školu, což má daleko vyšší negativní efekt, než kouření v kuřárnách pro zaměstnance," píšou úředníci ministerstva dopravy v jedné z připomínek.

Za zásadní ministerstvo dopravy také považuje, aby bylo možné prodávat alkohol ve školách či na akcích, které jsou primárně určeny pro děti - třeba na dětských dnech.

Připomínky na vlas stejné

Ministři ODS nebojují proti Hegerovu návrhu sami. Zakázat kouření v hospodách nechtějí ani úřady ministra vnitra Jana Kubiceho a ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. A rovněž také Hospodářská komora, Potravinářská komora či Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Ty přitom ve svých připomínkách používají na vlas stejná slova, kterými vysvětlují, proč nechtějí, aby k omezení kouření došlo. To není úplně výjimečné, protože stejně je to také u některých připomínek ministerstev zemědělství a průmyslu a obchodu.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek řekl, že připomínky zpracují zřejmě během následujících čtrnácti dnů. Třeba o tom, zda bude povolen prodej alkoholu a tabáku v takzvaných duty free shopech, jak navrhuje ODS, chtějí podle něj ještě jednat.

Deník Aktuálně.cz během zmíněné ankety také zjistil, že 44 poslanců pravidelně kouří buď cigarety, nebo doutníky. A dalších 28 přiznalo, že se účastnili akce tabákové firmy. Šlo přitom většinou o členy rozpočtového či hospodářského výboru, kteří při svých jednáních rozhodují o dani či regulaci kouření.

Jste pro zákaz kouření v hospodách? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy