Tikající bomba: Hrozí dlouhé výpadky ve vyplácení dávek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 5. 2013 5:00
Na nebezpečí upozornil před časem ministryni i sněmovní výbor
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Výplatám sociálních dávek hrozí znovu výpadky, a to dlouhodobé.

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí urychleně hledat řešení pro případ, že antimonopolní úřad definitivně zruší tendr na dodávky softwaru, který přidělování a vyplácení sociálních dávek eviduje.

Na stole už je - zatím nepravomocný - verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého by se měly zastavit výplaty sociálních dávek na základě stávajících počítačových systémů, neboť byla jejich zavedením porušena pravidla zadávání veřejných zakázek.

Kohoutová: Možná i několikaměsíční výpadek

V současnosti antimonopolní úřad rozhoduje o rozkladu, a pokud svůj předchozí verdikt potvrdí, budou muset IT systémy pro vyplácení dávek do půl roku skončit.

Ministerstvo už sice, jak napsaly minulý týden Hospodářské noviny, vypsalo nový tendr, podle předpokladu by ale měla firma vzešlá z tohoto výběrového řízení rozjet nový systém nejdřív za rok a půl. Stávající systémy však možná budou muset skončit mnohem dřív.

Na hrozící nebezpečí upozornil už v dubnu ministryni Ludmilu Müllerovou (TOP 09) i sněmovní sociální výbor. V jeho usnesení se vysloveně píše, že "výbor pro sociální politiku upozorňuje na nebezpečí možného výpadku výplat dávek sociálního systému, pokud nabude právní moci rozhodnutí ÚOHS".

"Reálně systémy vypadávají už teď, každý měsíc je nějaký výpadek. Dokážu si ale představit, že pak vypadnou systémy i na několik měsíců," říká poslankyně Lenka Kohoutová, expertka ODS na sociální věci.

"Domnívám se, že výpadky skutečně hrozí. Ale kompletně na to musí odpovědět ministerstvo, které je na informace poměrně skoupé," říká poslanec Roman Sklenák, stínový ministr práce opoziční ČSSD.

Tři varianty řešení

Podle Kohoutové jsou teď tři varianty řešení: vrátit se ke starému počítačovému systému výplat, který provozovala firma OKsystem, vybrat firmu, která by dočasně obsluhovala stávající, a jak Kohoutová říká, "chybně fungující moduly", nebo oslovit dočasně někoho třetího, kdo by vytvořil provizorní systém.

"Nejpravděpodobnější - a podle mě vlastně jediná možná - varianta je vrátit se k OKsytemu," říká poslanec Sklenák s tím, že záleží na tom, zda ministerstvo už nevypovědělo s touto firmou předešlé smlouvy. Pokud ne, byla by situace o to jednodušší.

Ministerstvo ale informace dávkuje, podrobněji se chce k tématu podle mluvčí Štěpánky Filipiové vyjádřit až v úterý.

Poslankyně Kohoutová zároveň varuje, že doba, kdy by mohly začít fungovat systémy dodané firmou vybranou z vyhlášeného výběrového řízení, bude delší než rok a půl. "Minimálně rok se bude soutěžit, takže spuštění nejdříve za dva roky," odhaduje poslankyně Kohoutová.

První verdikt trval téměř rok!

Proti prvnímu verdiktu ÚOHS zakazujícímu dál požívat systémy pro vyplácení dávek podala rozklad ministerstva práce i vnitra (jako centrální zadavatel), dále firma Fujitsu Technology Solutions i jeden z neúspěšných uchazečů, Student Agency. O těchto rozkladech teď ÚOHS rozhoduje.

Ministerstvům hrozí i pokuty udělené už zatím nepravomocným verdiktem: po půl milionu korun pro každé.

Student Agency ve svém rozkladu z letošního 21. března, který má rovněž Aktuálně.cz k dispozici, kritizuje právě i pomalost samotného antimonopolního úřadu: "Správní řízení trvalo od jeho zahájení do vydání prvoinstančního rozhodnutí již celkem 328 (!) dní, vybranému uchazeči i jeho subdodavatelům je přitom každý měsíc vyplácena částka cca 60 mil. Kč!"

Problémy od počátku

Kritice čelily počítačové systémy pro výplatu dávek prakticky hned po jejich zavedení. Výplata části dávek se zpožďovala a část dat se ztrácela.

Navíc kritika směřovala i k výběru hlavního dodavatele, což teď potvrdil i - zatím nepravomocný - verdikt antimonopolního úřadu (ministerstva využila tzv. "rámcovou smlouvu" s Fujitsu a nevypsala běžný tendr). Tyto okolnosti jsou i předmětem policejního vyšetřování vedeného proti náměstkovi exministra Drábka Vladimíru Šiškovi.

"Problém je v tom, že jsou různí dodavatelé na různé moduly. Obsluhování systémů pro různé dávky je různé, není tam kompatibilita," vysvětluje detaily ze svého pohledu Lenka Kohoutová.

Přirovnává to třeba k systému Microsoft Office: "Tam všude - ve Wordu, Excelu apod. - platí, že můžete stisknout ctr+v a všude to dělá to samé. U systémů pro dávky to neplatí, ovládají se naprosto různě."

"Podle mých informací je jedno, i kdyby antimonopolní úřad rozhodl opačně. Nový systém podle expertů, se kterými jsem mluvil, fungovat nebude a tak jako tak se bude muset vyměnit. I rok a půl po spuštění jsou stále problémy," říká stínový ministr ČSSD Sklenák.

 

Právě se děje

Další zprávy