Zrušte sKarty, žádali postižení a lidovci Müllerovou

ČTK ČTK
7. 5. 2013 14:30
Ministryně podle protestujících ukončení sKaret zdržuje, karty prý nejsou k ničemu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČS

Praha - Rada postižených a lidovci znovu žádali před ministerstvem práce zrušení sKaret, přes které k lidem putují dávky a které slouží jako průkaz pro handicapované.

Kritizovali ministryni Ludmilu Müllerovou (TOP 09), že ukončení projektu zdržuje. Ta to odmítla. Řekla, že postupuje podle zákonů a platné smlouvy, kterou má její resort na provoz systému s Českou spořitelnou. Dodala, že úřady práce vydávání karet zastavily.

"Projekt sKarty je mrtvý, nechceme ho. Není životaschopný, nemá žádnou přidanou hodnotu. Je o privatizaci státní správy a my si to nepřejeme," řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Vyslechlo si ho několik desítek handicapovaných a přívrženců KDU-ČSL.

Mezi nimi byl i vozíčkář Josef Macík z Přerova, který sKartu a k ní automaticky i spořitelní konto dostal. Jsou mu ale prý k ničemu.

Svůj účet, kam mu stát dávky posílal, už měl. K němu patří i platební karta. Sociální kartu tedy má jen jako průkaz pro handicapované.

"Stačilo jen dát na starou průkazku razítko a platnost prodloužit. Byl by pokoj a nic by to nestálo - jen trochu práce úředníků a trochu inkoustu na razítko a do pera. Náklady by byly minimální," řekl Macík.

Vláda minulý týden doporučila ministryni práce, aby připravila zákony k ukončení projektu a jednala o něm se spořitelnou. S jejím vedením se Müllerová v pondělí sešla.

Výsledkem schůzky je vznik týmu expertů ministerstva, banky a úřadu práce, který propočítá, kolik by stálo ukončení projektu a kolik jeho pokračování.

Müllerová: nezdržuji, jednám

Tyto údaje pak ministryně dá k posouzení kabinetu. Podle rady a lidovců Müllerová a její strana tímto postupem jen situaci zdržují.

"Nepodsouvejte mi, že něco zdržuji. Já jednám," řekla protestujícím ministryně. Zdůraznila, že se musí držet platné smlouvy se spořitelnou a zákonů.

Jejich novely prý připravuje. Podle Müllerové v současné době nikdo neví, kolik by případné zrušení systému stálo. "To jsou věci, které musíme vyčíslit," dodala. Řekla, že úřady práce přestaly sKarty nyní vydávat.

Müllerová projekt zdědila po svém předchůdci ve funkci a spolustraníkovi Jaromíru Drábkovi. Resort má se spořitelnou smlouvu na sKarty do roku 2024.

Systém kritizují ochránci soukromí, ombudsman i lidovci

Systém kritizoval ombudsman i ochránci soukromí. Stížnosti na něj různým institucím podávali i lidovci. Podle jejich místopředsedy Jana Bartoška vládní TOP 09 v čele ministerstva práce dělala "jeden chybný krok za druhým".

Uvedl, že by politici neměli mít za svá rozhodnutí jen politickou, ale i hmotnou odpovědnost.

Novelu zákonů, která sKarty ruší, připravili opoziční senátoři. Sněmovna by se jí mohla zabývat na schůzi, která začíná v úterý. ČSSD bude podle svého stínového ministra práce a poslance Romana Sklenáka usilovat o to, aby se norma projednala.

"Budeme sledovat koaliční poslance, jestli návrh podpoří," uvedl. ODS a LIDEM jsou pro rušení sKaret, proti je TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy