Autorství amnestie: Hasenkopf ukázal e-mail od Klause

ČTK ČTK
4. 5. 2013 17:08
Václav Klaus tvrdí, že je otcem amnestie, podle Pavla Hasenkopfa nemluví pravdu

Praha - Exprezident Václav Klaus údajně loni žádal právního poradce Hradu Pavla Hasenkopfa o návrh letošní lednové amnestie.

"Pan prezident prosí o vypracování jednoho z možných řešení amnestie," píše se v údajném e-mailu od Jakla, který Hasenkopf zveřejnil na facebooku.

Klaus přitom v sobotním vydání deníku Právo tvrdí, že Hasenkopfovi žádné vypracování amnestie nezadával.

"Autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný," řekl Klaus deníku Právo. Sice se prý radil s nejbližšími hradními spolupracovníky, ale všechna konečná rozhodnutí o parametrech amnestie učinil sám.

"Jako u všech jiných vážných rozhodnutí jsem i toto konzultoval se svými nejbližšími spolupracovníky. Zdůrazňuji slovo konzultoval, to znamená nastoloval otázky, pozorně poslouchal odpovědi a občas rozhodl podle svého původního názoru, občas jsem přiznal, že je druhý názor lepší než ten můj," řekl bývalý prezident sobotnímu Právu.

Klaus tak reagoval na prohlášení Vratislava Mynáře, že autory amnestie jsou Klausovi bývalí spolupracovníci Petr Hájek, Ladislav Jakl a Pavel Hasenkopf.

Jakl nepopřel, že e-mail poslal. "Já jsem pro svou potřebu za ta léta oslovil řadu právníků s žádostí o názor či návrh řešení. I Hasenkopfa. Chtěl jsem mít o tomto tématu jasno, byly pro mě užitečné," sdělil serveru Lidovky.cz. "Pan prezident (Klaus) většinou tyto návrhy ani neviděl a nevěděl o nich. Chtěl začít od nuly, od základních otázek," dodal Jakl.

Klíčový e-mail

Podle emailu zveřejněného Hasenkopfem na Facebooku ale exprezident loni 19. října prostřednictvím Jakla požádal právního poradce o vypracování návrhu amnestie.

V údajné zprávě od Jakla je obecně popsáno několik bodů, kterých by se měla amnestie dotknout. Prvním bodem je "Úleva pro seniory (asi pod jistou výši trestu, dejme tomu 3 roky)" a posledním "Jak přihlédnout k dlouho se vlekoucím soudům".

Ministerstvo ale v pátek na svém webu označilo dokument za neprůkazný, nebo dokonce falešný. "Ministr Pavel Blažek nikdy nikoho o nic takového neprosil, žádný z takzvaných dokumentů, které zveřejnil pan Hasenkopf, nikdy neviděl a nikdy mu nebyly nikým předloženy," sdělila mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Právě Hasenkopfa, Jakla a také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka označil před týdnem za autory amnestie kancléř nynějšího prezidenta Miloše Zemana, Vratislav Mynář. Všichni tři to následně popřeli. Hasenkopf sice připustil, že první verzi amnestie vypracoval, ale konečná podoba prý byla zcela jiná. Amnestii podle něj připravilo ministerstvo spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy