Člen rady exřediteli ÚSTR: Podal jsem na vás žalobu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 5. 2013 11:17
Exředitel Daniel Herman měl rozdat během ledna odměny ve výši 903 tisíc korun
Exšéf ÚSTR Daniel Herman
Exšéf ÚSTR Daniel Herman | Foto: ČTK

Praha - Člen rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Michal Uhl spolu s dalšími dvěma radními podal trestní oznámení na bývalého ředitele ÚSTR Daniela Hermana. Oznámil mu to v přímém přenosu České televize.

"My jsme se dneska s kolegou Janem Burešem a s Emílií Benešovou rozhodli - jako členové Rady ÚSTR - na vás podat trestní oznámení u obvodního státního zástupce v Praze 3 Pavla Poláka, na vědomí jsme to dali vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové," sdělil Hermanovi Uhl v pátečních Událostech, komentářích na ČT 24.

Podle něj se jedná o porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Proč podal oznámení? "Aby bylo prošetřeno, zda tím, že na začátku roku vytvořil deficit bezmála 1,5 milionu korun, když vezmu zvýšení platu a odměny, neuvedl instituci v tíseň a nemrhal veřejnými prostředky," uvedl Uhl.
 
Bývalého ředitele ÚSTR ponechalo toto oznámení klidným.

"Opravdu obavu nemám, jsem si naprosto jistý, protože všechny věci byly jasně zdokumentované, v pořádku. Já jsem k 10. dubnu nechal udělat mimořádnou závěrku, takže po této stránce nemám nejmenší problém."

Foglová: Herman Ústav zadlužil

Exšéf Ústavu Daniel Herman rozdal během ledna odměny za letošní rok v celkové výši 903 tisíc korun, aniž by na to měla instituce peníze. Spolupodílel se tak na zadlužení ústavu.

Kritizovala také zvýšení platů několika zaměstnancům, ke kterému Herman přistoupil jen krátce předtím, než jej v dubnu Rada ÚSTR odvolala z funkce.

Podle Foglové poměry v ústavu působí, jako kdyby jej bývalé vedení pokládalo za "dobré trafikové místo". "Daniel Herman ÚSTR zadlužil. Nemyslím si, že to udělal sám, a dokonce bych i připustila, že do všech důsledků nevěděl, co činí," prohlásila Foglová.

Herman: Foglová chce jen odvést pozornost

Bývalý ředitel Herman tvrzení Foglové ostře odmítl. "K žádnému zadlužení nedošlo, paní ředitelka se nepravdivými informacemi akorát snaží odvést pozornost od svých problémů," uvedl Herman pro Aktuálně.cz.

Podle něj to prokázala výroční zpráva za loňský rok i mimořádná závěrka, kterou nechal zpracovat v době svého odchodu z ústavu.

Plánování vyplácení odměn podle Hermana začalo už v loňském roce, plně odpovídalo ekonomickým parametrům a týkalo se několik desítek zaměstnanců.

"Úřad naopak mohla hospodářsky destabilizovat neodpovědná personální politika nové ředitelky, která bez konzultace s ekonomickým oddělením přijala nové pracovníky a vyhodila bývalé vedení," uvedl Herman.

Proti krokům nové ředitelky se opět ohradila část zaměstnanců, která se přišla na tiskovou konferenci podívat. "Je to neuvěřitelná arogance moci, mluvím jen za sebe a ne za ústav, to už máme od paní ředitelky zakázané. Paní ředitelka nemá peníze na to, aby zaměstnala nové zaměstnance. Pokud vím, jsou ve zkušební době, tak by je měla propustit," řekl novinářům jeden ze zaměstnanců.

Foglová řekla, že se pokusí najít rezervy v provozních nákladech tak, aby měla na platy pracovníků dostatek peněz.

Situace v ÚSTR, instituci, která má zkoumat totalitní režimy a dlouhodobě vyvolává emoce, je v posledních týdnech vyhrocená. Spory o ÚSTR vyvrcholily dubnovým odvoláním ředitele Hermana a jmenováním Foglové. Nová šéfka následně odvolala několik dalších zaměstnanců.

Sedm členů bývalého vedení ÚSTR a někteří ředitelé odborů dostali podle Foglové celkem na odměnách přes 400 tisíc korun, zbytek obdržela další padesátka lidí. "Shodou okolností právě ti, kteří se dnes nejvíce ozývají, nejvíce se chtějí soudit a nejvíce píší petice," prohlásila Foglová. Věc nyní předala právníkům, kteří mají "rozklíčovat", zda má smysl trestní oznámení podávat a za jaký trestný čin.

Herman také podle ní 9. dubna - tedy den před svým odvoláním - podepsal s platností od počátku měsíce zvýšení platů 29 zaměstnancům. "ÚSTR na to v tuto chvíli neměl peníze a tehdejší vedení to muselo dobře vědět," řekla nová ředitelka. Rada ÚSTR podle ní navíc už v té době žádala, aby Herman nečinil žádná personální opatření. Zvýšení podle ní zatíží rozpočet měsíčně 52 tisíci korunami, ročně tedy necelým půl milionem korun.

Konec práce z domova

"Když se člověk dostane k vnitřním ekonomickým a organizačním údajům, když se mu podaří prorazit slupku mezi veřejně dostupnými a neveřejnými informacemi, nezbývá mu než občas žasnout," poznamenala nová šéfka ústavu.

"Práce mnoha odborníků v ústavu si vážím," řekla. Kritizovala ale fakt, že část zaměstnanců pracuje "z domova". Aniž by někoho jmenovala, uvedla, že někteří zaměstnanci měli poloviční úvazek právě pro práci z domova a na plný úvazek pracovali jinde.

Takoví zaměstnanci prý celý týden do práce nepřišli, jen prý někdy telefonicky konzultovali. "Za to dostává plat, za který běžní historikové pracují osm hodin denně," uvedla nová ředitelka.

Takové uspořádání je podle ní podivné a na její předchůdce to prý vrhá "divné světlo". "Působí to, jako kdyby pokládali ÚSTR za dobré trafikové místo," prohlásila s tím, že všechny práce z domova zrušila. Nově k ní bude potřeba v opodstatněných případech nové písemné povolení.

Nová vědecká rada

Na protest proti Hermanovu odvolání odstoupila v polovině dubna vědecká rada, která je poradním orgánem ústavu. Kandidáty na nové členy rady plánuje Foglová představit 15. května.

"Jednáme s potenciálními členy vědecké rady, nějaká jména už máme. Na příštím jednání bych chtěla radě ústavu navrhnout, aby jmenovala nové členy," řekla Foglová. Rada ÚSTR se sejde 15. května. Už dříve Foglová řekla, že v nové vědecké radě by měli být nejen historici, ale i právníci, sociologové a politologové.

Mezi dosavadními členy patnáctičlenné vědecké rady byl například kardinál Miloslav Vlk, historici Michal Lukeš, Ladislav Bukovszky, šéf Ústavu národní paměti ve Varšavě Łukasz Kamiński a profesor michiganské univerzity Jan Kmenta.

 

Právě se děje

Další zprávy