Česko zaznamenalo nejméně trestných činů za 20 let

ČTK ČTK
1. 5. 2013 21:20
Stabilizovanou bezpečnostní situaci narušila kauza prodeje jedovatého alkoholu

Praha - Ministerstvo vnitra loni zaznamenalo v Česku nejmenší počet trestných činů za posledních 20 let. Jinak stabilizovanou bezpečnostní situaci - jak ji za rok 2012 označuje vnitro - narušila kauza prodeje jedovatého alkoholu. Vyšetřování více než 60 obviněných lidí v případu nadále pokračuje.

Informace uvádí ministerstvo ve zprávě o bezpečnosti a veřejném pořádku v ČR, kterou ve čtvrtek projedná vláda.

Policie loni zjistila 304 528 trestných činů, což je podle vnitra o čtyři procenta méně než rok předtím a nejméně za posledních 20 let.

Pokles ale kriminalisté zaznamenali v objasněnosti - pachatele se podařilo určit u zhruba 120 000 případů, podle zprávy je to o více než 2000 méně než v roce 2011.

Mimořádná opatření si vyžádalo šíření alkoholu s vysokým procentem metylalkoholu. Kauza si vyžádala již 40 mrtvých. "Dosud je vedeno vyšetřování proti více než 60 obviněným osobám, většina obviněných je šetřena pro ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, šest osob pro obecné ohrožení," uvádí vnitro.

Nejvíce ubylo loupeží a vyhrožování

Pokles počtu trestných činů statistika ukázala u všech základních kategorií kriminality. Například násilných činů ubylo o více než pět procent (18 358 skutků) a téměř 70 procent z nich se podařilo objasnit. "Nejvíce poklesl počet trestných činů loupeže a nebezpečné vyhrožování," píše se ve zprávě.

O více než čtyři procenta poklesla majetková kriminalita, která se dlouhodobě podílí na celkové zločinnosti 60 procenty. Policie loni zaznamenala 194 970 případů, což je o 8705 méně než v roce 2011. Objasnit se podařilo pětinu.

Počty naopak vzrostly u krácení daně, podvodů a zpronevěry. "Zjištěné škody způsobené podvody meziročně vzrostly o zhruba 47 procent. Dále bylo zjištěno 3125 trestných činů úvěrového podvodu  (meziročně o 182 více)," upřesnilo vnitro.

Nejhorší? Praha a sever

Nejvíce zatížená zločinem je podle statistiky dlouhodobě Praha, následuje kraj Ústecký a Moravskoslezský.

Úspěch hlásí ministerstvo ohledně zabavování výnosů z trestné činnosti a jejich vrácení poškozeným. Loni policie zajistila zatím nejvíce peněz - celkem 5,8 miliardy korun. "Jedná se o nárůst o 36 procent oproti již velmi dobrým výsledkům v roce 2011," uvádí vnitro. Mezinárodní hodnotící zpráva prý Česko v této oblasti doporučuje v rámci Evropské unie jako vzor.

 

Právě se děje

Další zprávy