Poslanci proti zákazu kouření. Nebudu jako papež, tvrdí

Radek Nohl Radek Nohl, Jakub Novák
1. 5. 2013 6:30
Tak poslanci zdůvodňují, proč zákon nepodpoří. Zákaz odporuje demokracii, říkají
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nový zákon, kterým chce ministr zdravotnictví Leoš Heger zakázat kouření v hospodách, si našel nejvíce odpůrců v řadách vládní ODS.

Užší vedení strany svým poslanců doporučilo, ať pro návrh nehlasují. A až na výjimky se zákonodárci této rady drží.

Deník Aktuálně.cz během vlastní ankety mezi poslanci zjistil, že mezi největšími odpůrci zákazu patří členové rozpočtového a hospodářského výboru, kteří při svých jednání také o regulaci kouření nebo spotřební daně pro tabák rozhodují.

"Úplný zákaz kouření je za hranicí pravidel demokratické společnosti," vysvětlil poslanec Igor Svoják (ODS), proč nemůže pro zákon hlasovat.

Kde budou otcové od rodin kouřit?

Svoják stejně jako Pavel Drobil (ODS), Pavel Bém (ODS) či František Laudát (TOP 09) jsou členy rozpočtového výboru a budou mezi těmi, kdo Hegerův zákon určitě nepodpoří.

Pavel Bém zákon nepodpoří. Mám k němu řadu výhrad, říká.
Pavel Bém zákon nepodpoří. Mám k němu řadu výhrad, říká. | Foto: Ludvík Hradilek

Zatímco Drobil řekl, že nebude papežštější než papež, Laudát argumentuje tím, že když si otcové od rodin z malých měst a vesnic nebudou moc zapálit v hospodě, tak budou pít a kouřit doma.

A Bém uvedl, že proti návrhu ministerstva má řadu odborných výhrad. "Podporuji rozumná opatření, jejichž smyslem je omezit negativní dopady kouření," řekl Bém.

Další poslanec ODS Miroslav Jeník pak nechce pro zákaz kouření v hospodách hlasovat, protože podle něj není účelné, když by lidé místo toho kouřili na ulicích. "Známe ten obraz ze zemí, kde bylo kouření plošně zakázáno," dodal.

Poslanec ČSSD: Řešení? Zákaz prodeje tabáku

Odpůrce má zákaz kouření v restauracích i mezi členy dalších sněmovních stran, i když ne v takové míře jako mezi členy ODS.

"Nejsem příznivcem přístupu, že stát má donekonečna chránit občany před jejich vlastní hloupostí," zdůvodnil poslanec TOP 09 Daniel Korte, proč návrh svého stranického kolegy nepodpoří.

A například poslanec ČSSD Jiří Koskuba řekl, že jediným opravdovým řešením pro ochranu zdraví je naprostý zákaz prodeje tabáku.

"Mimochodem prodej ovládá stát, zdanění je obrovské a přitom ani koruna z toho nejde do systému veřejného zdravotního pojištění," argumentuje Koskuba.

Jste proti zákazu kouření v hospodách? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy