Boj s terorismem je má priorita, napsal Zeman Obamovi

ČTK ČTK
16. 4. 2013 17:20
V souvislosti s explozemi v Bostonu poslal Zeman americkému prezidentovi dopis
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman v souvislosti s pondělními explozemi v Bostonu poslal kondolenční telegram americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Zdůraznil v něm, že boj s terorismem pokládá za jednu ze svých priorit v rámci zahraniční politiky a že v České republice mají USA aktivního a spolehlivého partnera.

Amatérsky vyrobené bomby v pondělí v cíli bostonského maratonu zabily tři lidi a 176 dalších zranily.

Případ vyšetřuje FBI, Obama prohlásil, že zatím není jasné, kdo za útokem stojí. "Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti," zdůraznil.

Zeman ujistil Obamu, že boj proti terorismu je jednou z jeho priorit

"V těchto těžkých chvílích jsme myšlenkami s vámi. Chtěl bych vás ujistit, že boj proti terorismu považuji za jednu ze svých zahraničně-politických priorit a že v České republice nachází Spojené státy americké aktivního a spolehlivého partnera," napsal v telegramu Zeman. Obamovi i rodinám obětí pak vyjádřil soustrast.

Pondělní útok odsoudil také premiér Petr Nečas (ODS). Pevně prý věří, že tento "nepřijatelný a odporný teroristický čin" bude vyšetřen a lidé, kteří jsou za něj zodpovědní, skončí před soudem a s náležitým trestem. "Takto barbarské a kruté chování nemá mít místo na scéně," dodal.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odeslal soustrastný dopis šéfovi americké diplomacie Johnu Kerrymu.

"Přijměte, prosím, upřímnou soustrast a účast, ale také podporu v boji proti podlým teroristickým činům, které ohrožují naše společnosti, a proti kterým se společně postavíme," uvedl v dopise Schwarzenberg.

Bostonského maratonu se zúčastnilo na 27 000 běžců a zhruba půl milionu lidí běhu přihlíželo. Maraton běželo také 13 českých závodníků, nikdo z nich nebyl zraněn.

 

Právě se děje

Další zprávy