Velké nemocnice škrtly miliardu, na operaci si počkáte

Radek Nohl Radek Nohl
15. 4. 2013 6:30
Zdravotnická zařízení kvůli úsporám začala rušit lůžka, lékaři nedostávají odměny
Nemocnice odkládají operace, které nevyžadují okamžitý chirurgický zákrok.
Nemocnice odkládají operace, které nevyžadují okamžitý chirurgický zákrok. | Foto: Jan Langer

Praha - Masivní škrty v největších českých nemocnicích mají první vážné následky.

Zdravotnická zařízení totiž začala odkládat operace, rušit lůžka i celá oddělení, některá pozastavila vyplacení odměn lékařskému personálu a prvních z nich již musela i propouštět.

Deník Aktuálně.cz u šestnácti největších českých nemocnic zjistil, že pro letošní rok seškrtaly rozpočet o částku dosahující ke dvěma miliardám korun.

Škrty přitom pocítí pacienti a po nich lékaři a zdravotní sestry, až se podívají na své výplatní pásky. A důvod? Nemocnice nejčastěji jmenují úhradovou vyhlášku z dílny ministerstva zdravotnictví, změnu DPH a růst cen.

Operace se odkládají

Jedno z největších zdravotnických zařízení v České republice - pražská motolská nemocnice - již letos musela uspořit 100 milionů korun.

Škrty v praxi
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Škrty v praxi

  • Motolská nemocnice prodlouží čekací doby na plánované operace a zvažuje vyplacení odměn až se splněním ekonomických ukazatelů.
  • Všeobecná fakultní nemocnice pozastavila vyplácení 6,25 procenta z tarifního platu. Plánuje snížení počtu lůžek.
  • Thomayerova nemocnice očekává, že prodlouží čekací dobu na operaci. Také tady pozastavili vyplácení peněz podle memoranda.
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady letos počítá s deficitem až 240 milionů.
  • Nemocnice v Českých Budějovicích musí uspořit až 190 milionů.
  • Fakultní nemocnice Plzeň musela pro letošní rok snížit náklady o 200 milionů. Prodlužovat se budou čekací doby na některé zákroky.
  • Také Fakultní nemocnice Ostrava musí uspořit na 200 milionů. Počítá s optimalizací pracovních míst.

A následky to podle její mluvčí Pavlíny Dankové bude mít takové, že se začnou prodlužovat čekací doby na operace, které nevyžadují okamžitý chirurgický zákrok.

Podobný scénář čeká i na pacienty ve vinohradské, liberecké, ústecké, plzeňské, českobudějovické nebo Thomayerově nemocnici. Třeba pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady počítá s tím, že její hospodaření bude letos ve ztrátě až 240 milionů korun.

Mluvčí Lukáš Matýsek řekl, že kvůli tomu mimo jiné došlo k dočasnému uzavření lůžek a pozastavení vyplácení odměn.

Lékaři odměny zatím nedostanou

Několik tisíc korun, které si lékaři vybojovali v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme, v současné době nevyplácí ani Thomayerova a Všeobecná fakultní nemocnice.

Kdy a zda dostane zdravotní personál své peníze zpět, ale není jasné. "Uvolnění tohoto opatření bude záviset na ekonomické situaci," konstatovala ředitelka Dana Jurásková.

A v těch nemocnicích, kde nemají lékaři méně peněz na výplatní pásce, tak tam již došlo k propouštění. Jako například v Ostravě a Jihlavě.

"Hledáme další personální rezervy. Takový postup je ale v rozporu s politiky deklarovanou snahou o zvýšení kvality a bezpečnosti péče. Kvality nelze dosáhnout s minimálními personálními počty," uvedl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Škrtají se zbytečná lůžka

Zdravotnická zařízení také škrtala v počtu lůžek. Například ve Zlíně jich je o 118 méně, ve Fakultní nemocnici Na Bulovce pak o 85.

O několik méně postelí bude mít pro pacienty také Všeobecná fakultní nemocnice. Tam jim ale škrty pomohou aspoň k vyřešení problému s nedostatkem personálu na některých odděleních.

"Zdravotnický personál propuštěn nebude, bude převeden na jiná pracoviště, kde se potýkáme s nedostatkem personálu," dodala Jurásková.

Diskutujte o zdravotnictví? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy