Posílí regulace hazardu černý trh? Názory se různí

ČTK ČTK
11. 4. 2013 14:20
Svádí gamblera viditelné a přístupné herny? Nebo vyhledá i ty zastrčené, nelegální?
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Provozovatelé loterií nesouhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu o videoterminálech. Varují před arbitrážemi, před vzmachem černých heren a posílení vlivu mafie.

Ústavní soud vyškrtl z loterijního zákona ustanovení umožňující provoz výherních terminálů povolených ministerstvem financí až do konce roku 2014. Zástupci radnic jsou rádi, že díky tomu budou moci sami rozhodnout o videoterminálech a případně je z měst a obcí vymýtit.

Vyhověl tak návrhu města Klatovy, podle kterého norma bránila obcím v účinné regulaci hazardu. Ministerstvo zřejmě bude muset neprodleně rušit ta povolení, která se ocitnou v rozporu s obecními vyhláškami.

Herní průmysl straší zahraničními babičkami

"Rozhodnutí rozhodně nevítáme. Jedná se o retroaktivní zásah do povolení k podnikání, které stát dříve vydal. Riziko, že někteří provozovatelé sázkových her se zahraničními 'babičkami' přistoupí k arbitráži, zde je," uvedl mluvčí Unie herního průmyslu ČR-UNASO Andrej Čírtek v prohlášení.

Hazard jako podnikání nesmí podle něj v Česku provozovat zahraniční vlastník ani společnost vlastněná zahraniční firmou. Pokud chce tedy cizí společnost takto v ČR působit, založí dceřinou firmu, ta založí další dceřinou firmu a teprve tato druhá "dcera" v tuzemsku legálně podniká v hazardu, vysvětlil Čírtek, proč v souvislosti s možnými arbitrážemi mluví o provozovatelích se zahraničními "babičkami".

Unie míní, že přes rozhodnutí Ústavního soudu nelze očekávat nějaký okamžitý a prudký pokles počtu automatů. "Jejich počty klesají už delší dobu, protože se je v současných ekonomických podmínkách nevyplatí provozovat. Navíc většina měst už herny a kasina na svém území nějakým způsobem reguluje, většinou tak, že povolují herny a kasina na určitých adresách. Prohibice je menšinový jev," uvedl.

Města si podle něj uvědomují, že prohibicí nelze sázkové hry řešit. "Je zde přirozená poptávka a 98 procent hráčů nejsou gambleři. Pokud panuje prohibice, hraje se načerno v hernách, které se maskují jako občanská sdružení," dodal.

Provozovatelé terminálů rovněž tvrdí, že nález ÚS povede k zakládání černých heren a posílí mafii. Bojovníci proti hazardu obavy nesdílejí.

Podle provozovatelů videoloterijních terminálů povede čtvrteční nález Ústavního soudu k zakládání černých heren a posílí vliv mafie. Bojovníci proti hazardu ale obavy nesdílejí, podle nich gamblery nejvíce svádí a ožebračují herny dobře viditelné a přístupné, nikoliv ty skryté.

Aktivisté se odvolávají také na zkušenosti ze zahraničí a věří, že proti případnému nelegálnímu hazardu zasáhnou úřady a policie.

"Trh, který vyklidí legální provozovatel, velmi brzy obsadí nelegální provozovatel a mafie," řekl novinářům ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň.

Nárůst černého hazardu je podle něj patrný už nyní a ještě se znásobí, pokud se obce rozhodnou pro nulovou toleranci heren.

"Jsou to různé internetové kiosky, jsou to občanská sdružení, která podnikají bez jakékoliv regulace obcí i státu, nemají příslušná povolení, neplatí žádné daně a odvody. Drancují tuto zemi za pochodu," tvrdí Vrzáň.

Gambler dostane chuť hrát, když vidí hernu

Svatopluk Bartík z občanského sdružení Brnění poukázal na to, že černé herny bývají skryté a těžko přístupné, proto řadu hráčů nelákají.

"Princip tvrdého hazardu spočívá v tom, že gambler dostane chuť hrát ve chvíli, kdy uvidí hernu. Pokud je neoznačená, pokud nejde kolem ní, je schovaná někde v suterénu, tak ten spouštěcí moment se u něj neobjeví," uvedl Bartík.

Pochybuje také o tom, že by hráči z obce bez legálních heren dojížděli za hazardem třeba do liberálnějšího města.

Bojovníci proti hazardu spoléhají na to, že černé herny budou potírat kriminalisté. Aktivisté už prý podali několik trestních oznámení.

"Jedná se o čerstvý jev, takže předpokládáme, že chvíli potrvá, než orgány činné v trestním řízení dopadnou plnou vahou na tato pochybná občanská sdružení," uvedl právník Brnění Aleš Ziegler.

Příklady ze zahraničí: Regulace černý hazard neposílí

Aktivisté poukazují také na paralely v zahraničí. Například v Norsku prý přísná regulace černý hazard neposílila. "Nedošlo tam k žádným problémům, spoléháme v tomto směru na zahraniční zkušenosti," uvedl Ziegler.

Provozovatelé loterií hájí své podnikání také tím, že z něj prostřednictvím daní profituje stát. "Tím, kdo nejvíce inkasuje z hazardního průmyslu, je dneska stát, za loňský rok to bylo 7,6 miliardy," řekl Vrzáň. Stamiliony korun se podle něj nyní přelijí na neregulovaný internet a nedaněný černý trh.

Unie herního průmyslu sdružuje firemní skupiny, které podnikají v herním průmyslu v ČR, a to jak v provozování sázkových her a loterií, tak ve výrobě zařízení pro jejich provozování. Členové unie provozují zejména centrální loterijní systémy s videoloterijními terminály, klasické výherní hrací přístroje, živé casinové hry, například ruletu, okrajově též bingo, uvádí unie na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy