Výzkum: Ekonomickou situaci země vnímají Češi negativně

ČTK ČTK
29. 3. 2013 17:20
Šedesát procent lidí si myslí, že v Česku bude ještě hůř
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Ekonomickou situaci ve své zemi stále hodnotí negativně více než dvě třetiny Čechů. Optimističtější jsou Poláci, naopak u Slováků a Maďarů vnímají situaci nepříznivě téměř tři čtvrtiny respondentů.

Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CVVM, který zveřejnila v pátek a který se uskutečnil v lednu.

Ekonomickou situaci ČR zhodnotilo kriticky 69 procent respondentů, přičemž 47 procent ji označilo za "špatnou" a 22 procent za "velmi špatnou".

Neutrálně ji vnímá čtvrtina všech dotázaných, pouze pět procent ji popsalo jako "dobrou". Za "velmi dobrou" neoznačil situaci žádný respondent, stejně jako v obdobném průzkumu uskutečněném na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku.

V porovnání s průzkumem z poloviny loňského roku se hodnocení v případě Polska a Slovenska mírně zhoršilo. Nejpříznivěji přesto vnímají svou ekonomickou situaci Poláci - negativně ji hodnotí jen 40 procent tamních účastníků ankety.

Totéž si o ekonomické situaci ve vlasti myslí 73 procent Slováků a 72 procent Maďarů. V Maďarsku situaci označili za "dobrou" pouze dva občané ze sta.

I ohledně budoucího ekonomického vývoje převažují ve všech státech zahrnutých do průzkumu negativní očekávání nad pozitivními. Zdaleka nejskeptičtější názor zastávali čeští dotázaní. To, že by se v následujícím období mohla situace zlepšit, si myslí jen šest procent z nich. Zhoršení naopak předpokládá 60 procent českých respondentů.

Poláci hodnotí své domácnosti nejlépe

Účastníci průzkumu hodnotili také materiální životní podmínky svých domácností. Z českých dotázaných byla se svou situací spokojena zhruba třetina (35 procent). Jako "velmi špatnou" ji označila čtyři procenta respondentů.

Nejlépe materiální úroveň svých domácností vnímali opět Poláci, mezi kterými bylo spokojeno 41 procent respondentů. Na Slovensku mírně převažovalo negativní hodnocení. Nejskeptičtější pohled na tuto problematiku mají dlouhodobě Maďaři, z nichž vidí situaci kladně jen osm procent.

České části průzkumu se v lednu 2013 zúčastnilo 1032 respondentů starších 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy