Premiér Nečas čelí kvůli amnestii trestnímu oznámení

Radek Nohl Radek Nohl
19. 3. 2013 13:28
Podala ji iniciativa Klausova velezrada, za kterou stojí podnikatel Karel Janeček
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas čelí v souvislosti s novoroční amnestií Václava Klause trestnímu oznámení.

Na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu jej podali zástupci iniciativy Klausova velezrada.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Bob Fliedr, který mediálně zastupuje podnikatele a zakladatele protikorupčního fondu Karla Janečka, jenž za iniciativou stojí.

V trestním oznámení podezřívají Nečase z toho, že se mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Vychází přitom z informací, které získala senátorka Alena Dernerová od Úřadu vlády. Ten jí odpověděl, že v souvislosti s novoroční amnestií nemá k dispozici žádný dokument ani jakýkoliv záznam.

Na vládě není o amnestii ani čárka

Tím mohl být podle zástupců iniciativy porušen zákon o archivnictví a spisové službě. "Předseda vlády Petr Nečas odmítá veřejnosti sdělit jakékoli skutečnosti týkající se toho, kdy a za jakých okolností amnestii kontrasignoval a kdy a v jakém rozsahu byl o její přípravě informován," uvádí oznamovatelé v trestním oznámení, které má deník Aktuálně.cz k dispozici. 

Podnikatel Karel Janeček.
Podnikatel Karel Janeček. | Foto: Karel Janeček

Nečas na to na tiskové konferenci reagoval slovy, že podávání trestních oznámení je v České republice skoro národním sportem.

"Kdokoliv může podat trestní oznámení na kohokoliv bez jakékoliv sankce nebo omezení," reagoval Nečas.

Připomněl, že bývalý šéf rozvědky Karel Randák, spolupracovník Janečka, čelí trestnímu stíhání kvůli zveřejnění výše odměn šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. "Nevím, jak si to spojuje se mnou. Neřídím ani státní zastupitelství ani policii," poznamenal Nečas. 

Kromě Janečka podepsal trestní oznámení i ústecký podnikatel Martin Hausenblas nebo předseda strany Občané.cz Petr Havlík.

O amnestii se mluvilo v Senátu, podívejte se na fotky:

Nečas: Nic říct nemůžu

Na základě informací, které se podařily na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získat, je jasné, že Nečas amnestii nepodepsal ani ve Strakově akademii ani na Hradě.

Václav Klaus a Petr Nečas.
Václav Klaus a Petr Nečas. | Foto: ČTK

Premiér opakovaně prostřednictvím svého mluvčího prohlásil, že nebude sdělovat žádné časové nebo procedurální detaily kvůli tomu, že příprava amnestie je v režimu tajné.

Fliedr uvedl, že trestní oznámení také doplňuje nedávné podání předsedy Senátu Milana Štěcha a předsedy ústavně-právního senátního výboru Miroslava Antla k rukám nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Iniciativa stála i za žalobou na Klause pro velezradu, kterou před několika dny odeslali zástupci Senátu k Ústavnímu soudu. Petice s výzvou k jejímu podání nakonec získala okolo 75 tisíc podpisů.

Co říkáte na amnestii Václava Klause? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy