Záchranáři: Pacienty odmítají kvůli jedné větě v zákoně

Radek Nohl Radek Nohl
20. 3. 2013 8:05
Záchranná služba upozorňuje na paragraf v novém zákoně ministra Leoše Hegera
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Paragraf, který obsahuje zákon ministra zdravotnictví Leoše Hegera, umožnil nemocnicím podle záchranné služby odmítat pacienta.

Podle něj totiž zdravotnická zařízení musí přijmout jen ty, co jsou v ohrožení života. Dříve takový postup podle zástupců záchranné služby nedovolovala vyhláška.

"Nový zákon dává nemocnicím nástroj nás odmítnout," řekl Aktuálně.cz ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek.

Aktuální čísla přitom ukazují, že například v Praze odmítla největší zdravotnická zařízení v první polovině března podle údajů vedení záchranné služby zhruba každého šestého pacienta.

Situace se podle ní navíc začala komplikovat poté, co bylo v Praze zrušeno několik stovek lůžek. Nemocnice i ministerstvo zdravotnictví však problémy odmítají.

Co je život ohrožující stav? ptají se záchranáři

Zástupci záchranné služby říkají, že registrují dva typy takzvaných odmítnutých pacientů. Buď je nemocnice nechtějí přijmout přímo při příjmu ve zdravotnickém zařízení, nebo ještě při cestě do něj.

Zákon je platný od loňského dubna. Jenže po letošním rušení lůžek se údajně počet odmítnutých pacientů ještě zvýšil.

Kritizovaný paragraf:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kritizovaný paragraf:

  •  "Cílový poskytovatel akutní lůžkové péče je povinen převzít pacienta do své péče, pokud jeho kontaktním místem byla možnost přijmout pacienta potvrzena zdravotnickému operačnímu středisku nebo pomocnému operačnímu středisku. Cílový poskytovatel akutní lůžkové péče je povinen na výzvu zdravotnického operačního střediska nebo pomocného operačního střediska převzít pacienta do své péče vždy, je-li pacient v přímém ohrožení života. Převzetí pacienta do své péče je cílový poskytovatel akutní lůžkové péče povinen písemně potvrdit vedoucímu výjezdové skupiny."

Zdroj: Sbírka zákonů

Záchranáři považují za problematickou formulaci (celý text v infoboxu), která podle nich říká, že zdravotnická zařízení nemusí pacienta přijmout, když není v ohrožení života. Nemocnice navíc musí přijmout jen ty, které předem, většinou telefonicky, schválí.

Podle šéfa pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze není v zákoně "život ohrožující stav" definován. 

"Největší objem pacientů jsou právě stavy život neohrožující, se kterými máme nejvíce problémů s umístěním, zejména takzvaní 'problémoví' pacienti - bezdomovci, alkoholici, opilci, narkomani, cizinci atd.," uvedl Schwarz.

Ministerstvo problémy odmítá

Houdek řekl, že by mohli pacienty do zdravotnického zařízení přivézt i přes odpor, ale ve velké většině to nedělají a snaží se najít místo jinde tak, aby předešli konfliktním situacím.

Podle vyjádření ministerstva nebylo smyslem zákona vytvořit pro nemocnice prostor pro to, aby měly možnost nepřijmout pacienta od záchranné služby, ale naopak rychlé předávání informací.

Zákon podle mluvčí Valerie Plívové totiž dává každému poskytovateli akutní péče za povinnost zřízení takzvaného kontaktního místa, kde se mimo jiné shromažďují informace o počtu volných lůžek.

"V případech, kdy pacientovi neselhávají životní funkce, tak bude moci být dopraven k nejbližšímu poskytovateli s příslušnou odborností a volnou kapacitou," uvedla Plívová.

Každý pátý je odmítnut

Aktuální čísla pražských záchranářů ukazují, že krčská nemocnice a Bulovka během prvních 14 dnů v březnu odmítly přijmout zhruba každého pátého pacienta. Vinohradská nemocnice pak každého sedmého.

Pražské nemocnice navzdory těmto údajům jakékoliv problémy odmítají. A náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek uvedl, že pokud záchranná služba předloží nemocnicím konkrétní případy k prozkoumání, tak přešetřeny a vyhodnoceny budou.

"Pokud by se jednalo o neoprávněná odmítnutí pacienta, pak by se jimi pochopitelně zabývalo i ministerstvo zdravotnictví," dodal Nosek.

Diskutujte o zdravotnictví? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy