Nová čísla ze záchranky: Každý šestý pacient se odmítá

Radek Nohl Radek Nohl
19. 3. 2013 6:00
Data záchranné služby ukazují, že pražské nemocnice nechtějí přijímat pacienty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Záchranná služba se po zrušení stovek lůžek v pražských nemocnicích a kvůli novému zákonu stále častěji potýká s vážným problémem: roste počet případů, kdy záchranářům zdravotnické zařízení odmítne přijmout pacienta.

A nejde jen o výjimky. Data, která má deník Aktuálně.cz k dispozici, ukazují, že za prvních čtrnáct dní v březnu odmítly nemocnice pražské záchrance přijmout zhruba každého šestého pacienta.

"Problémy v návaznosti péče v Praze trvají a možná se ještě zhoršují a zhorší, když se ruší lůžka, uzavírají oddělení a omezuje péče," řekl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Nemocnice i ministerstvo zdravotnictví komplikace odmítají. To, že však nejde jen o několik případů, potvrzuje také šéf středočeské záchranky Martin Houdek.

"Telefonicky se to stává běžně, že jsme odmítáni, zvláště u vážných stavů, kdy potřebujeme pacienta umístit na takzvané intenzivní lůžko," uvedl Houdek.

Záchranáři: Problémy jsou každý den

Záchranáři říkají, že registrují dva typy takzvaných odmítnutých pacientů. Buď je nemocnice nechtějí přijmout přímo při příjmu ve zdravotnickém zařízení, nebo právě ještě při cestě do něj.

Největší komplikace (celý přehled v infoboxu) registruje záchranná služba v Thomayerově nemocnici, Nemocnici Na Bulovce a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Jak dopadly nemocnice?
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Jak dopadly nemocnice?

  • Ústřední vojenská nemocnice - 13 přijatých, 1 odmítnutý
  • Motol - 22 přijatých, 2 odmítnutí
  • IKEM 7 přijatých, 1 odmítnutý
  • Vinohradská nemocnice - 44 přijatých, 6 odmítnutých
  • Thomayerova nemocnice - 14 přijatých, 3 odmítnutí
  • Bulovka - 13 přijatých, 3 odmítnutí
  • Všeobecná fakultní nemocnice - 24 přijatých, 5 odmítnutých
Zdroj: Záchranná služba hlavního města Prahy. Jde o čísla do poloviny března.

Aktuální čísla pražských záchranářů ukazují, že krčská nemocnice a Bulovka během prvních 14 dnů v březnu odmítly přijmout zhruba každého pátého pacienta. Vinohradská nemocnice pak každého sedmého.

"Konfliktní situace mezi našimi posádkami a personálem zejména ve velkých pražských nemocnicích jsou bohužel každodenním chlebem," popisuje ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

A pokud dojde například k dopravní nehodě, při níž je zraněn větší počet osob, nejsou na to podle Schwarze nemocnice v Praze připraveny.

"Z odborného hlediska lze říci, že Praha má v celé zemi radikálně nejvíce akutních lůžek, a to jako město i jako spádová oblast," odmítá výtky první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

K omezení péče prý nedošlo

Komplikace nepřipouští ani zdravotnická zařízení. "Problémy jsme nezaznamenali," uvedla mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová s tím, že od začátku roku, kdy zrušili na 140 lůžek, nedošlo ani k omezení péče.

Důvodem odmítání je podle záchranářů a některých lékařů třeba nedostatek míst v nemocnicích. Další argument je, že zdravotnická zařízení nechtějí přijmout pacienty, kteří jsou opilí, jde-li o bezdomovce nebo cizince.

"Podobné výpady od pražské záchranné služby se opakují, pokud ale vím, tak většinou bez doložení konkrétního podnětu," zareagoval náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

"Nemám důvod pochybovat, že pokud nemocnicím předloží konkrétní případy k přešetření, tak přešetřeny a vyhodnoceny budou. Pokud by se jednalo o neoprávněná odmítnutí pacienta, pak by se jimi pochopitelně zabývalo i ministerstvo zdravotnictví," dodal Nosek.

Pacienty převáží z oddělení na oddělení

Chirurg z vinohradské nemocnice Miloš Voleman, který je zároveň i místopředsedou lékařských odborů, řekl, že kvůli nedostatku lůžek se pacienti v jejich zdravotnickém zařízení převážejí z jednoho oddělení na druhé.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Takový postup potvrdil i mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Podle něj museli kvůli úhradové vyhlášce, změně DPH a rostoucím cenám energie provést nová opatření a mimo jiné i dočasně uzavřeli některá lůžka.

"Nezbytná akutní péče byla zajištěna. Pro případ, že by nebylo k dispozici volné lůžko, mají lékaři za povinnost pacienta, který hospitalizaci potřebuje, umístit na kterékoli další oborově příbuzné lůžko v nemocnici," uvedl Matýsek.

Přesto se komplikace objevují. Vinohradská nemocnice podle údajů pražských záchranářů nejvíce pacientů za první březnové dny přijala, ale zároveň jich také nejvíce ze všech velkých zdravotnických zařízení odmítla. Podle Matýska ale v žádném případě neodmítli ani jeden akutní případ.

Diskutujte o zdravotnictví? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy