Hegerovi se reforma zasekla, klíčové zákony se zpožďují

Radek Nohl Radek Nohl
10. 3. 2013 8:35
Ministerstvo oproti plánu neposlalo do konce února na vládu ani jeden zákon
Leoš Heger ve své kanceláři.
Leoš Heger ve své kanceláři. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože úřad ministra zdravotnictví Leoše Hegera ještě na konci roku 2012 plánoval, že změny, které se týkají třeba reformy zdravotních pojišťoven, zákazu kouření v restauracích či opatřeních v souvislosti s metanolovou aférou dá vládě do konce února, nyní se ukazuje, že tento termín o několik měsíců posunul.

Ministerstvo si tak zároveň zkomplikovalo cestu k tomu, aby tyto tři zákony byly platné od 1. ledna 2014.

Úřad odklad zdůvodňuje slovy, že chce, aby byl dostatečný čas pro připomínky, a podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové nyní hodlá zákony zaslat na vládu v průběhu prvního pololetí.

"Jedná se o novely, respektive zákony, které jsou poměrně složité a navrhují jak komplexní změny, tak technické úpravy vyplývající z potřeb praktického uplatnění. Nejedná se o žádné 'technické normy', dostatek času pro zapracování připomínek a jejich vypořádání je proto z našeho pohledu kruciální," zdůvodňuje Plívová, proč k odkladu došlo.

Šéf výboru: Heger svou šanci promrhal

Ministerstvo například plánuje, že odmění pacienty, jež se budou starat o své zdraví. Počítá i se zveřejňováním všech smluv nebo se snížením počtu členů ve správní radě VZP. Naopak Heger již neuvažuje o dvousložkovém pojistném.

"Ministr svoji šanci promrhal. Teď se většina ve sněmovně bude hledat velice obtížně," řekl Aktuálně.cz předseda zdravotního výboru a poslanec ODS Boris Šťastný.

Naráží tak na fakt, že některé zákony Heger před volbami jen tak neprosadí. Ministr před koncem loňského roku například Aktuálně.cz řekl, že se už nebude snažit o to, aby politici neusedali ve správních radách zdravotních pojišťoven. Což bylo pro některé velmi problematické.

A není ani jasné, jak se poslanci postaví k novele, která má zakázat kouření v hospodách. O to se úřad snažil již několikrát. Jenže vždy ve sněmovně došlo k tomu, že se zákon nakonec schválil s různými výjimkami.

Problémy nebudou, říká ministerstvo

Zástupci ministerstva se ale problémů nebojí. "Pokud někteří poslanci z koaličních řad vládní návrh zákona z nějakého důvodu nepodpoří, je to věc předsedů těch stran, potažmo pana premiéra," prohlásil Hegerův první náměstek Marek Ženíšek.

A mluvčí ministerstva doplnila, že na prosazení důležitých zákonů je ještě dostatečně dlouhá doba. Úřad dál podle Plívové počítá s tím, že budou platné od začátku příštího roku.

Jako první poputuje do vlády zákon o návykových látkách, v němž se počítá také s omezením prodeje alkoholu. Hotový byl již na podzim, kvůli metanolové aféře se jej ale ministerstvo rozhodlo přepracovat.

Jeho odklad je podle mluvčí Plívové nutný kvůli tomu, že ve vnitřním připomínkovém řízení k němu byla řada připomínek a ty očekávají i nyní, kdy půjde zákon do vnějšího připomínkového řízení. "Očekávám, že do půlky roku to bude ve sněmovně. To ale není reforma," uvedl Šťastný. 

Podívejte se do kanceláře ministra Leoše Hegera:

Revoluční změny v pojišťovnách

Změny plánuje Hegerův úřad také v zákonu o pojišťovnách. V něm chce snížit počet členů správní rady VZP ze 30 na 15 (pět volených vládou, zbytek sněmovnou).

Zároveň hodlá úřad zamezit tomu, aby v radách zasedaly osoby spjaté s Nejvyšším kontrolním úřadem, Českou národní bankou, jinou zdravotní pojišťovnou nebo poskytovatelem péče, s nímž má pojišťovna uzavřenou smlouvu.

Foto: Ondřej Besperát

V tomto zákoně navíc chce také těm pacientům, kteří se o sebe budou starat, dát možnost na to, aby mohli dostávat bonus 1000 korun za rok. Lékařské komoře se ale nejen tento zákon nelíbí.

"Budeme se snažit, aby neprošel. Podle nás by ministerstvo udělalo nejlépe, když už žádný zákon nepředkládalo. Jejich příprava legislativy nás přivádí k šílenství," řekl prezident lékařské komory Milan Kubek.

Již dříve ministerstvo stáhlo také zákon o hluku. Nově chce, aby byl součástí normy o ochraně veřejného zdraví. A ta na vládu podle ministerstva odejde v červnu.

"Považuji za fatální chybu ministra Hegera, že nepředložil jediný reformní krok, který by vedl k ekonomické reformě," dodal Šťastný. 

Diskutujete o zdravotnictví v Česku? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy