SMS jízdenky poskytují stejní lidé. Často nevýhodně

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
4. 3. 2013 18:43
Firmy Erika a Crowsnest mají z jedné jízdenky až 30procentní podíl

Praha - Za SMS jízdenkami, které pro cestování městskou hromadnou dopravou mohou využít obyvatelé osmi českých měst, stojí až na jedinou výjimku firmy Erika a Crowsnest, které městům nabízejí nevýhodné podmínky.

Ukázala to analýza, kterou ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci představilo sdružení Naši politici.

"Jde o velmi aktuální problém. Právě nyní Praha usiluje o snížení předražené dodavatelské marže a Ústí nad Labem chystá nový kontrakt. V únoru 2013 spustili nově SMS jízdenky také v Pardubicích - opět ve spolupráci s kontroverzní společností Erika, a. s.," uvedl analytik sdružení Naši politici Michal Voda.

Studie poukazuje na nepřiměřenou výši podílu Eriky a Crowsnest na zisku z jedné jízdenky. Podle autorů analýzy by podíl neměl překročit 20 procent. I přes postupné snižování však Erika a Crowsnest dostávají mezi 21 a 30 procenty.

Nejvíce se služba firmám vyplatí v Ústí nad Labem, kde získají 30 procent, v Ostravě 25 a v Praze 25,6 procenta. Erika ani Crowsnest neposkytují službu v Hradci Králové, tam se o ni stará společnost Materna Communications. Její podíl na zisku je asi 13 procent.

Výjimečně nízkou marži si Erika účtuje v Pardubicích, kde začala působit teprve před měsícem. Její podíl na zisku je 13,1 procenta. Naproti tomu v Liberci dostává téměř jednou tolik. Právě v Pardubicích podle analytika Vody sehrála při určování výše marže pozitivní roli média.

Analýza také odkrývá, jakým způsobem uskupení firem zakázky na SMS jízdenky získalo. V Praze a v Ústí nad Labem k veřejné soutěži vůbec nedošlo s odkazem na patent elektronické peněženky. Ta je ale jen velmi málo využívaná. V Českých Budějovicích už tento projekt zastavili úplně.

V Ostravě ze šesti kandidátů pět vyřadili pro formální pochybení. Nakonec zbylo pouze sdružení Eriky a Crowsnest. Navíc čtyři firmy účastnící se tendru byly s Erikou a Crowsnest propojené.

Třetím způsobem, jak zajistit vítězství těchto firem, je ušití podmínek tendru přímo na míru, ukazuje analýza. K tomu došlo v Brně. Zpočátku hrozilo, že jedinou firmou, která bude moci podmínky splnit, je Erika. Nakonec vyhrála společnost Airtoy. Na podzim ale zasáhl antimonopolní úřad a tendr zrušil.

U zrodu společnosti Crowsnest stáli lidé kolem Michala Voráčka, Romana Janouška, vydavatelství Grand Princ a advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Jediným městem, kde Erika ani Crowsnest nefigurují, je Hradec Králové. Tam službu poskytuje Materna Communications. Studie ale upozorňuje na jistou spojitost Materny a Crowsnest. Materna sídlí v domě na Vinohradské, na který má Crowsnest návaznost přes firmu Smartcat.

 

Právě se děje

Další zprávy