Humanitární organizace: Koňské maso by nám pomohlo

Tereza Krobová Tereza Krobová
26. 2. 2013 18:30
Pro Českou federaci potravinových bank je důležité složení výrobku, ne legálnost
Výrobek, ve kterém inspektoři objevili koňské maso.
Výrobek, ve kterém inspektoři objevili koňské maso. | Foto: Reuters

PrahaNeziskové organizace, které se starají o chudé lidi, by zřejmě přijaly potraviny s příměsí koňského masa.
Jak zjistil deník Aktuálně.cz, stačilo by jen přesně znát složení výrobku.

Jak se ale ukázalo v minulých dnech, k masu, které se objevilo i v Česku, se chudí lidé nedostanou. Zatímco německý ministr pro rozvojové záležitosti Dirk Niebel navrhl rozdat ho právě potřebným, ministr zemědělství Petr Bendl to odmítl.

"Pro humanitární potřeby považuji za důležitou znalost jasného původu potraviny, kde je i jistota její kvality," vysvětlil již dříve svůj krok.

Maso je podle něj nelegální a rozhodnutí ho rozdat by bylo "ukvapeným rozhodnutím".

"Tvrzení pana Bendla je názorem sytého člověka, který hladovému nevěří," řekl deníku Aktuálně.cz předseda české federace potravinových bank Ilja Hradecký.

Potraviny, které mají být určeny chudým, totiž většinou putují právě přes potravinové banky. Pokud by bylo složení jasné a potravina by byla označena jako koňské maso, s jeho přijetím by nebyl problém.

"Nám nezáleží na tom, zda je zboží legální nebo nelegální. Když známe obsah, je pro naše účely legální," dodává Hradecký. Dodal, že nadace Naděje, se kterou spolupracuje, by pak s přijetím masa vůbec neváhala.

Každý má právo znát složení

Podobný názor zastává i Armáda spásy, která by maso také přijala.

"Souhlasím s panem ministrem v tom, že každý člověk má právo přesně vědět, co jí. Nezáleží tak na tom, jestli je ten člověk chudý nebo ne, protože chudí mají zcela stejné právo znát složení jídla," vysvětluje Pavla Vopeláková, mluvčí Armády spásy.

Dodala ale, že pokud by toto složení znali, neváhali by. Pro "podnik", který vydá více než 1500 jídel za den, by totiž maso představovalo velkou pomoc.

1

"Pokud bychom našim klientům předali maso s informacemi, z čeho se skládá, není v tom problém," dodává. "To maso přece není nijak závadné".

I Armáda spásy musí samozřejmě dodržovat hygienické normy, a přijaté potraviny tak nechává testovat, zda je jídlo kvalitní.

"Potraviny většinou získáváme přes potravinovou banku, přispívají nám i obchodní řetězce," dodává Vopeláková. Od obchodů dostává Armáda spásy výrobky, kterým má brzy končit minimální trvanlivost.

Koňské maso by znamenalo pomoc například i pro Azylový dům sv. Terezie v Praze, který spravuje Charita České republiky.

"To maso není nijak jedovaté, takže pokud není závadné, určitě bychom ho rádi přijali," řekla Radima Ivančicová, která se v domě stará například i o kuchyni.

Boj proti plýtvání

Potravinová banka je projektem, který má pomoci chudým lidem a zároveň bojovat proti plýtvání.

Přijímá výrobky od prvovýrobců jednotlivců, z hypermarketů i z Evropského programu potravinové pomoci nejchudším (PEAD), který ji zásobuje výrobky z intervenčních fondů a ze stažených národních přebytků.

Tyto potraviny pak rozděluje mezi místní neziskové organizace a instituce, pořádá i vzdělávací programy o správné výživě nebo naslouchání lidem v nouzi.

 

Právě se děje

Další zprávy