Sobota: Sníh zasypal silnice, způsobil mnoho nehod

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 2. 2013 0:27
Řidiči často bourali, tři lidé při nehodách zemřeli
Čtenář Pavel Gula nám poslal fotografie z jeho vlastní nehody na Barrandovském mostě v Praze. Píše k tomu: Ačkoliv jsem jízdu naprosto přizpůsobil neustálému sněžení a jel zhruba 40-45 km/h v prostředním pruhu, tak jsem naprosto nečekaně dostal smyk, hodiny a otočil se do protisměru a skončil až u svodidel. Považuji se za velmi opatrného řidiče, který neriskuje a toto je má první nehoda v životě. O tom, jak nízkou rychlostí jsem jel svědčí prakticky minimální poškození vozu (zadní roh je pouze škrábnutý). Přesto dle předběžných informací bude oprava stát cca 60-70 000 Kč."
Čtenář Pavel Gula nám poslal fotografie z jeho vlastní nehody na Barrandovském mostě v Praze. Píše k tomu: Ačkoliv jsem jízdu naprosto přizpůsobil neustálému sněžení a jel zhruba 40-45 km/h v prostředním pruhu, tak jsem naprosto nečekaně dostal smyk, hodiny a otočil se do protisměru a skončil až u svodidel. Považuji se za velmi opatrného řidiče, který neriskuje a toto je má první nehoda v životě. O tom, jak nízkou rychlostí jsem jel svědčí prakticky minimální poškození vozu (zadní roh je pouze škrábnutý). Přesto dle předběžných informací bude oprava stát cca 60-70 000 Kč." | Foto: Pavel Gula

Česká republika - Dopravu v Česku zkomplikovalo husté sněžení, které způsobilo během soboty mnoho dopravních nehod. Na Šternbersku vyhlásili silničáři kalamitní stav, který odvolali až večer. Nehody několikrát zastavily dopravu na dálnici D5.

Na silnicích  zemřeli tři lidé. U Klatov se dopoledne střetlo na železničním přejezdu auto s osobním vlakem. Jeden člověk zahynul, další je zraněný. Při střetu dvou osobních aut v Karviné-Darkově zemřel v noci řidič. Další třiatřicetiletý muž skončil v nemocnici. Podle policie byl pod vlivem alkoholu.

Další muž přišel o život odpoledne při nehodě u Loun.

Vytrvané sněžení způsobilo řadu dopravních nehod v Plzeňském kraji. Tři nehody se staly i na dálnici D5, kde kvůli tomu vznikaly kolony.

Několik nehod se stalo na Vysočině. Zájezdový autobus s 31 pasažéry narazil do plotu v Ústrašíně na Pelhřimovsku, nikdo nebyl zraněn. Dalších šest havárií bez zranění eviduje policie na dálnici D1. Dálnice je místy zafoukaná a namrzlá, řidiči by měli přes kraj přejíždět s nejvyšší opatrností, upozornila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

V olomouckém okrese museli silničáři kvůli přívalům sněhu uzavřít několik úseků silnic. Neprůjezdné jsou zejména silnice u Šternberka. Silničáři uzavřeli kvůli sněhu také silnici u Holešova na Kroměřížsku ve Zlínském kraji.

Sníh a vítr zkoplikoval dopravu na mnoha místech na východě Čech, tvořily se tam sněhové jazyky. Uzavřena byla silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova na Rychnovsku a silnice mezi Deštným a Kounovem. Odpoledne byl uzavřen hraniční přechod Náchod - Běloves pro kamionovou a nákladní dopravu nad 3,5 tuny.

V Jeseníkách horská služba zachraňovala mladý pár a skupinu malých dětí s doprovodem.

Silničáři večer odvolali kalamitní stav na Šternbersku, který vyhlásili po poledni kvůli sněžení. Uzavřených tam bylo šest silnic, dvě už jsou průjezdné. Přes den byly nasazeny veškeré stroje, závěje však byly už příliš vysoké a sníh na některých místech už nebylo kam odhrnovat. Uzavřeny byly úseky mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice, Šternberk a Paseka po odbočku Babice, Dalov a Horní Loděnice, Bělkovice a Dolany či Arnoltice a Veveří.

Uzavírka silnice Deštné - Kounov
Uzavírka silnice Deštné - Kounov | Foto: Zuzana Hronová

Policie na Vysočině od eviduje 39 dopravních nehod, při nichž bylo pět lidí lehce zraněno. Zájezdový autobus s 31 pasažéry narazil brzo ráno do plotu v Ústrašíně na Pelhřimovsku, nikdo nebyl zraněn. Auta havarovala na dálnici D1 i na ostatních komunikacích. Silnice v kraji jsou stále sjízdné jen s nejvyšší opatrností, řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Vydatné sněžení doprovázel silný vítr. Na vozovkách leží mokrý sníh, který přimrzá, tvořily se závěje a sněhové jazyky. Policejní operační důstojníci přijali v průběhu deseti hodin 22 oznámení od řidičů, kteří si stěžovali na nesjízdné trasy, doplnila mluvčí. Žádná silnice ale zatím nebyla uzavřena.

Podle krajských silničářů se kolem 15:00 situace trochu zklidnila, protože přestalo sněžit. Další sněhové přeháňky jsou však ještě hlášeny.

Praha-Vysočany.
Praha-Vysočany. | Foto: Radek Nohl

Sněžení a na vedlejších silnicích i zledovatělá vozovka komplikovala od rána dopravu v Karlovarském kraji. Na silnicích se už stala řada nehod a špatně sjízdná byla i silnice R6. Na komunikacích leží většinou ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření, silničáři se snaží silnice udržet sjízdné. Sníh ale začal odpoledne odtávat.

Od rána drobně, ale vytrvale sněžilo. Na silnicích se vyskytly téměř všechny nebezpečné zimní jevy, náledí, námraza i sněhové jazyky. Silničáři sice cesty protahovali, ale na vozovkách zůstávali zmrazky.

Kolem 9:00 skončilo v příkopu na střeše osobní auto u Bečova, další havarovala mezi Mariánskými Lázněmi a Velkou Hleďsebí. Další nehody se staly v Karlových Varech nebo u Stráže za Ostrovem.

"V Bečově a Damicích začínají mít kamiony problémy v kopcích. Zatím ale silnici neblokují," doplnil krajský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Teploty byly ráno od minus osmi do minus pěti stupňů. Během dne se ale oteplilo až k nule a někde se sněžení změnilo v déšť se sněhem. Ten ale na promrzlých vozovkách může v noci namrzat.

Silnice ve vyšších polohách a v oblasti Slavkovského lesa, kde se neprovádí chemický posyp, jsou s ujetou vrstvou zledovatělého sněhu a kryté jen inertním posypem. Sněhové přeháňky by se měly vyskytovat i během dne a sníh může na silnicích zůstávat.

Takový příval sněhu Praha letošní zimu ještě nezaznamenala.
Takový příval sněhu Praha letošní zimu ještě nezaznamenala. | Foto: Radek Nohl

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Libereckém a Ústeckém kraji. Dopravu komplikuje husté sněžení, místy na severu nasněžilo až 15 centimetrů sněhu.

"Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, sypače jezdí," uvedl dispečer pro Ústecký kraj. Problémy podle něj mohou mít kamiony na silnici E55 mezi Bořislaví na Teplicku a Velemínem na Litoměřicku.

Podle policie kamiony blokují dopravu na silnici 9 mezi Dolním Podluží a Varnsdorfem na Děčínsku. Další kamion uvízl na silnici 247 u Radovesic na Litoměřicku. Kvůli sněhu je také uzavřená silnice 2931 mezi obcemi Vrchovina a Levínská Olešnice na Semilsku.

Tragická nehoda se stala v 16:20 na silnici 7 asi 500 metrů za sjezdem Louny-západ. "Střetla se zde Škoda Octavie a audi. Jeden řidič zemřel, druhý je vážně zraněný," uvedla mluvčí. Policisté okolnosti střetu prošetřují, doprava je odkloněna přes objízdnou trasu.

Silný vítr navíc v otevřených úsecích vytváří sněhové jazyky, problémy byly ráno hlavně na Frýdlantsku. Do hor by motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Od rána se stalo na severu Čech přes 20 nehod, střety se zatím obešly bez vážnějších zranění. Čtyři lidé, z toho dvě děti, se lehce zranili při nehodě v Lučanech nad Nisou na Jablonecku. "Odvezli jsme je na chirurgii do Jablonce," řekl krajský ředitel záchranné služby v Libereckém kraji Stanislav Mackovík.

Podle něj se jim také několikrát stalo, že jim zavolali lidé, kteří viděli nehodu a nezastavili. I pro sanitky je obtížné se k dopravním nehodám nebo nemocným dostat. "Jezdíme pomaleji, ale dojezdové časy ještě zvládáme," dodal.

Přes den bude převážně zataženo s občasným sněžením, večer budou srážky ustávat.

Praha-Vysočany.
Praha-Vysočany. | Foto: Radek Nohl

V Praze byla nejhorší situace v okrajových částech města, hlavní tahy jsou sjízdné. Od rána se stalo kolem 80 převážně lehčích nehod.

"Máme jak dopravní nehody autobusů, tak osobních aut i nehody kamionů. V některých kopcích jsou uvízlé kamiony i autobusy," uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie proto navýšila počet dopravních policistů, pomáhají také policisté ze speciální pořádkové jednotky.

Také v pátek policisté v metropoli zaznamenali více než 80 nehod, z toho jednu smrtelnou. "Apelujeme na řidiče, aby pokud možno v tomto počasí nevyjížděli," uvedla mluvčí.

Sníh odklízí všech 126 vozů technických služeb. Udržují komunikace všech tříd. Z hlavních tahů byly největší problémy na pražském okruhu u Černého Mostu, na Spořilovské a na nájezdech a sjezdech z dálnice D1 směrem od Brna.

V pražské MHD se situace postupně zhoršovala od rána. S problémy se potýkaly především autobusy. Nabíraly zpoždění, protože silnice v kopcích nebyly protažené. Zpoždění na linkách v celé síti může být až 20 minut.

V Praze od dnešního rána padal většinou jeden až tři centimetry sněhu za hodinu. Stanice Libuš od 12:00 do 13:00 zaznamenala až čtyři centimetry za hodinu. Odpoledne již sněžení sláblo. Další silnější příděl sněhu se čeká v druhé polovině v noci na neděli, řekl meteorolog ČHMÚ.

Sněžení zatím výrazně nezkomplikoval provoz na pražském Letišti Václava Havla. Kvůli sněžení byly zrušeny čtyři lety, které měly přistát v Praze, a to z Vídně, Basileje a dva spoje z Mnichova. Důvodem byla situace na tamních letištích. Další tři spoje mířící do Prahy byly přesměrovány na jiná evropská letiště, jde o linky z Lisabonu, Toulouse a Říma.

Takto sněžilo kolem poledne v Praze 4-Braníku.
Takto sněžilo kolem poledne v Praze 4-Braníku. | Foto: Martin Novák

Silničáři vyhlásili kvůli sněžení na Šternbersku kalamitní stav. V terénu je veškerá technika. Uzavřeno je tam už šest silnic nižších tříd.

"Ve vyšších polohách stále zafoukává, nestíháme to prohrnovat," uvedl dispečer. Stroje už nemají sníh kam odhrnovat, závěje jsou vysoké. Uzavřeny jsou úseky mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice, Šternberk a Paseka po odbočku Babice, Dalov a Horní Loděnice, Bělkovice a Dolany či Arnoltice a Veveří.

Hasiči od ranních hodin zasahovali u více než dvou desítek událostí spojených s vydatným sněžením. Pomáhali při dopravních nehodách či s vyprošťováním vozidel ze závějí a příkopů. "Ve třech případech jsme asistovali při vyproštění zapadlých posypových vozidel, musela být nasazena také těžká technika hasičů. Většina nehod se obešla bez zranění," uvedl mluvčí Zdeněk Hošák.

Jeho slova potvrdila také policejní mluvčí Marta Vlachová. "Staly se spíše drobné nehody, kamiony dostávaly smyk a blokovaly silnice. Žádná vážná zranění se nestala," řekla mluvčí.

Na hlavních tazích Olomouckého kraje ležely zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu nebo čerstvě napadaný sníh. Místy hrozila námraza.

Na úsecích udržovaných inertním posypem ležela v kraji souvislá vrstva sněhu. Dohlednost byla vlivem srážek snížena. Někde se tvořily sněhové jazyky. V kraji bylo zataženo a sněžilo. Teploty se pohybovaly od minus pěti do jednoho stupně Celsia.

V Jesníkách na šumperské straně musela horská služba vyrazit na pomoc skupině malých dětí s doprovodem a mladému páru. Mladík volal horské službě, protože se s přítelkyní dostali do neprostupného terénu. Zároveň muž uvedl, že zahlédl bloudící skupinku dětí se dvěma dospělými.

"Ztratili se při hřebenovém přechodu mezi vleky cestou na Petrovy kameny. Naštěstí měl mladík v mobilu navigaci, takže jsme podle udaných souřadnic rychle zjistili, že se nacházejí ve Sviním žlebu," popsal Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky.

Nebylo však možné dostat se k nim autem. Za párem i dětmi, které se k dvojici připojily, se vydal jeden ze záchranářů a doprovodil je ze žlebu. Poté s převozem zbloudilých pomohl majitel vleku, který pro ně poslal vlastní rolbu.

Foto: Zuzana Hronová

Na mnoha místech silnic na východě Čech se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na Rychnovsku jsou uzavřené tři úseky menších silnic. Nesjízdná je silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova, z Prorub do Kačerova a z Uhřínova do Rampuše.

Úsek z Horní Rokytnice do Říček se už silničářům podařilo zprovoznit. Pro nákladní dopravu byl odpoledne zhruba na hodinu uzavřen hraniční přechod do Polska v Náchodě - Bělovsi.

"Situace byla na hranici vyhlášení kalamitního stavu, nyní se už ale pozvolna lepší," řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Počasí dnes zavinilo také desítky dopravních nehod, které ale skončily bez vážnějších následků. Havarovaly i dva sypače silničářů, u Trojovic na Chrudimsku a Bělé nad Svitavou na Svitavsku.

"Silničáři zavřeli silnici Deštné v Orlických horách - Kounov. Pravidelná autobusová linka do Hradce Králové a Prahy ve 14:40, plná rekreantů prchajících z hor a rodin vracejících se z jarních prázdnin, se musela od uzavírky vrátit," hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz.

Se sněhovými jazyky musejí řidiči počítat ve všech okresech Královéhradeckého kraje, v Pardubickém kraji se tvoří v okolí Lanškrouna a Žamberka na Orlickoústecku. Na všech vozovkách je větší či menší sněhová vrstva, na státních silnících většinou po solení rozbředlá.

V sobotu ráno bylo na východě Čech zataženo, na mnoha místech sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Na Žamberecku, Královéhradecku a Náchodsku foukal silný až nárazový vítr. Teploty se držely několik stupňů pod nulou.

Řidičům ve středních Čechách dnes opět komplikuje jízdu sněžení. Policie od rána zaznamenala větší počet dopravních nehod, problémy byly například na dálnici D1 na Benešovsku, oznámil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

"Vážnou dopravní nehodu nemáme evidovanou žádnou, ale drobnějších kolizí je vzhledem k počasí hodně," uvedl mluvčí. Policisté vyjížděli například k sérii nehod na 45. kilometru dálnice D1, kde havarovalo jedno nákladní a tři osobní auta. "Všechno se stalo v pravém pruhu, je to bez zranění, dálnice je levým pruhem průjezdná," uvedl Truxa.

Po ránu nejvíce sněžilo na Benešovsku, Berounsku, Příbramsku a Rakovnicku, postupně byla sněhová nadílka hlášena i v dalších okresech. Cestáři nasadili do terénu veškerou dostupnou techniku. "Stále sněží, ale silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, nemáme nic uzavřeného," uvedl po poledni pracovník dispečinku pro Kutnou Horu, Kolín, Prahu-východ a Nymburk.

Napilno měli i středočeští hasiči, kteří od rána do 13:30 zasahovali u 18 dopravních nehod. Nejvíce, šest, jich bylo na Benešovsku. Pět nehod zaznamenali hasiči na Mladoboleslavsku a čtyři kolize v okrese Praha-východ.

"Pomáháme kamionům, kterým to klouže," uvedla mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková. Například v Zavidově na Rakovnicku uvízl kamion na železničním přejezdu.

V Divišově na Benešovsku skončilo osobní auto po nehodě na střeše, kolize se obešla bez zranění. Dvě auta havarovala v Králově Dvoře na Berounsku, jeden člověk byl zraněn.

Dopoledne sněžilo na řadě míst regionu s velkou intenzitou. Lidé, kteří odhrabávali sníh z chodníků, mohli během několika minut začínat znova. Na sněhovou nadílku nadávali i řidiči na parkovištích u nákupních center, kterým se zaparkovaná auta během chvíle změnila k nepoznání.

Pokud lidé nemusejí, neměli by podle Truxy vůbec vyjíždět. "Když už musejí, tak s maximální opatrností," varoval mluvčí.

Kalamita na Kladně.
Kalamita na Kladně. | Foto: čtenář Macafi

Na většině míst Moravskoslezského kraje od rána sněží. Silničářům se ale vozovky zatím daří udržet sjízdné. Největší problémy jsou na Bruntálsku.

Tam od rána napadlo od pěti do patnácti centimetrů sněhu. "Silnice udržujeme pluhováním a posypem. Na Rýmařovsku se tvoří sněhové jazyky a závěje, které se odstraňují. Na některých místech mohou být profily vozovek zúžené, takže opatrnost je určitě nutná," řekl dispečer bruntálských silničářů.

Sněhové jazyky se místy mohou tvořit i na Novojičínsku. Chemicky ošetřované silnice jsou tam však většinou holé a mokré. Sněžení by podle dispečera mělo v této oblasti ustávat. Na Frýdecko-Místecku od rána napadlo zhruba šest až sedm centimetrů sněhu. Podle dispečera sníh nezpůsobil žádné zásadní omezení, sněhové jazyky by se tvořit neměly, protože v regionu nefouká.

Do deseti centimetrů sněhu připadlo i na Opavsku. Vytrvale tam podle dispečera sněží, místy je sněžení drobnější, jinde sněží intenzivněji. "Vítr se tady utišil a zatím nefouká," podotkl dispečer.

Obdobná je situace i na Ostravsku a Karvinsku. Na cestách nižších tříd, krytých inertním posypem, může ležet ujetá vrstva sněhu.

Foto: čtenářka Jituš Dvo

Na jižní Moravě je většina silnic sjízdná se zvýšenou opatrností. Situace se ale mírně zlepšuje. Odpoledne ustalo vydatné sněžení, které začalo už v pátek dopoledne. Navíc se oteplilo. Po použití soli je již část hlavních tahů holá a mokrá. Pro kamiony byl zprůjezdněn hraniční přechod s Rakouskem Mikulov-Drassenhofen, který byl pro ně tři hodiny uzavřený, řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Místy napadlo v regionu až 20 centimetrů sněhu. Teploty se odpoledne pohybovaly mírně nad nulou. Sněžení se dnes už neočekává. Zejména ve vyšších polohách ale musejí řidiči počítat s tvorbou sněhových jazyků. Silničářům se postupně daří situaci zvládat.

K problémovým místům patřil úsek dálnice D1 mezi 214. a 206. kilometrem ve směru na Prahu. Tvořily se na něm sněhové jazyky. Na Vyškovsku jsou pro nákladní auta s váhou nad 12 tun uzavřeny silnice Šaratice-Milešovice a Vyškov-Drnovice-Podomí.

Přechod Mikulov-Drassenhofen uzavřela pro kaminy rakouská policie, a to v 10:00. Důvodem byly dopravní problémy u dolnorakosukého města Poysdorf. Po 13:00 byl provoz obnoven.

Boj se sněhem svádělo dnes v Brně 23 posypových vozů a 22 traktorů s radlicemi. Silničáři spotřebovali bezmála 580 tun posypových materiálů. Posypali ve městě více než 2900 kilometrů komunikací a s pluhy vyčistili 5 tisíc kilometrů cest.

"Komunikace v naší správě jsou nyní většinou holé a mokré. V několika málo lokalitách může na silnicích doposud ležet zbytková vrstva rozsoleného sněhu," řekl Leoš Chasák z vedení podniku Brněnské komunikace. Upozornil na to, že opatrná jízda je nutná v bočních uličkách. Nejsou ve správě Brněnských komunikací, v některých může ještě ležet tající sníh.

Vesnice Polesí mezi Libercem a Děčínem.
Vesnice Polesí mezi Libercem a Děčínem. | Foto: Pavel Tomášek

Ve Zlínském kraji stále sněží, kamiony mají místy problémy ve stoupání. V terénu je veškerá technika.

Kvůli sněhu a ledu je uzavřená silnice mezi Bořenovicemi a Holešovem na Kroměřížsku. Úsek dlouhý 2,6 kilometru je kompletně zavátý. "Hodně to tam fouká, nebylo možné to ani s technikou upravit," řekl dispečer.

V kraji sněží již druhým dnem, například na Valašsku je v terénu veškerá technika. "Nezbývá než pořád dokola pluhovat. Při takové intenzitě spadu je však nemožné, aby byly cesty černé," řekl  jednatel valašské správy a údržby silnic Jaromír Kořistka. Podle něj mají občas problémy kamiony při stoupání, žádné závažné události však hlášeny nejsou.

Na mnoha místech v kraji silnice namrzají, ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové závěje či jazyky. Řidiči musejí být opatrní i na silnicích první třídy, na kterých leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Kvůli sněžení je navíc snížena dohlednost.

Foto: Jindřich Svoboda

Vytrvalé sněžení způsobilo řadu dopravních nehod v Plzeňském kraji. Kolize se nevyhly ani dálnici D5, kde kvůli tomu vznikaly kolony. V kraji ráno mrzlo a teploty byly kolem minus osmi až minus pěti stupni. Odpoledne se ale začalo oteplovat.

Nehoda kamionu po 8:30 zkomplikovala dopravu na dálnici D5 ve směru na Prahu nedaleko Přimdy. Dopoledne pak kamion zablokoval na hodinu dálnici i u Rokycan. "Kamion na 49. kilometru ve směru na Prahu zůstal po havárii napříč vozovkou a tvořily se kolony. V 11:11 byla ale silnice opět zprůjezdněna," doplnil krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Policie od rána řešila v celém kraji řadu nehod. "Celkem jsme měli do 14:00 hlášeno 29 nehod. Až na smrtelnou nehodu na přejezdu v Klatovech se ale obešly zcela bez nebo jen s lehkým zraněním," doplnila Kohoutová.

Bouralo se i na 65. kilometru D5 ve směru na Prahu, kde se převrátilo osobní auto. Nehody se dopoledne staly u Nepomuku, u Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku, kde se osobní vůz také převrátil.

Silničáři upozorňují na zledovatělou vrstvu sněhu místy s vyjetými kolejemi na Šumavě, ledovka se ale vyskytuje i v okolí Plzně nebo na Tachovsku.

Semilsko, 12. 2, 2013: Hasičský jeřáb jel k zásahu, srazil se s již havarovaným autem. V něm zemřela řidička.
Semilsko, 12. 2, 2013: Hasičský jeřáb jel k zásahu, srazil se s již havarovaným autem. V něm zemřela řidička. | Foto: HZS Libereckého kraje

Silničáři vyhlásili kvůli sněžení na Šternbersku kalamitní stav. V terénu je veškerá technika. Uzavřeno je tam už šest silnic nižších tříd, řekl dispečer olomoucké správy silnic.

"Ve vyšších polohách stále zafoukává, nestíháme to prohrnovat," uvedl dispečer. Stroje už nemají sníh kam odhrnovat, závěje jsou vysoké. Uzavřeny jsou úseky mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice, Šternberk a Paseka po odbočku Babice, Dalov a Horní Loděnice, Bělkovice a Dolany či Arnoltice a Veveří.

Hasiči od ranních hodin zasahují u desítek událostí spojených s vydatným sněžením.

Řidiči musejí být opatrní na území celého Olomouckého kraje. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu nebo čerstvě napadaný sníh. Místy hrozí námraza, silničáři nabádají k opatrnosti například na rychlostní silnici R35 ve směru od Lipníka nad Bečvou na Olomouc.

Na úsecích udržovaných inertním posypem leží v kraji souvislá vrstva sněhu. Dohlednost je vlivem srážek snížena. Situace je podobná ve všech okresech kraje. Někde se tvoří sněhové jazyky.

V kraji je zataženo a sněží. Teploty se pohybují od minus pěti do jednoho stupně Celsia.

Uzavírka silnice Deštné - Kounov
Uzavírka silnice Deštné - Kounov | Foto: Zuzana Hronová

Dva přibližně dvacetiletí turisté na běžkách, mladík a dívka, včera ve večerních hodinách zabloudili při výletu mezi Voseckou boudou a Labskou loukou v Krkonoších. Naštěstí se jim podařilo krátce před tři čtvrtě na osm kontaktovat přímo Horskou službu (HS) Krkonoše. Řekli, že nevědí, kde jsou a už nejsou vyčerpáním schopni vlastního pohybu.

"V tu dobu v horách panovaly výrazně nepříznivé podmínky pro túru. Kromě tmy vál v místech, kde mohli být, nárazový vítr o rychlosti 30 - 35 metrů za sekundu. K tomu nízké teploty mezi 12 a 15 stupni pod nulou," přiblížil situaci u Labské louky náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Záchranáři HS tedy zorganizovali pátrání a povolali celkem čtyřicet dva členů z okrsků Špindlerův mlýn, Benecko, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Během pátrání použili rolbu, terénní čtyřkolky a sněžné skútry. "Hřebenové cesty jsou zcela neprůjezdné a vypadalo to, že ani naše technika nestačí. Požádali jsme proto o spolupráci i rolbu z Labské boudy," uvedl k náročné akci Adolf Klepš.

Ve čtvrt na devět se díky tomu, že záchranáři byli s turisty ve spojení telefonem, podařilo odeslat mobilní aplikaci Horská služba. Ta dokáže uživatele přesně lokalizovat a proto členové HS vzápětí zjistili, kde se pár nachází. Během následujících dvaceti minut byli nalezeni silně podchlazení, dezorientovaní a vyčerpaní. Záchranáři je proto transportovali na tzv. kanadských saních za lyžemi asi kilometr k přistavené rolbě a pak je odvezli na stanici HS ve Špindlerově mlýně. Zde také turisté přespali.

"V Krkonoších neustále hustě sněží, vane silný vítr a je velmi malá viditelnost. Všichni turisté by se proto měli před začátkem túry informovat, jaká je situace a co je může potkat. Rozhodně by měli trasy plánovat s ohledem na své zkušenosti a síly," důrazně varoval náčelník Klepš.

Foto: čtenářka Jituš Dvo

Na jihočeských silnicích kvůli sněžení místy stály kamiony v kopcích, největší problémy měli po ránu řidiči těžkých aut na Prachaticku.

Od 06:00 přijala policie hlášení o 25 nehodách, při nichž byl jeden člověk lehce zraněn. Na přejezdu u Nišovic na Strakonicku se po poledni srazil vlak s osobním autem. Tato nehoda se obešla bez zranění, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Doprava na trati byla obnovena po dvou a půl hodinách.

Silnice v Jihočeském kraji jsou s opatrností průjezdné. "Veškerá technika je venku. Silnice pluhujeme, solíme, sypeme inertem, a to vlastně nepřetržitě od pátku," řekla dispečerka. Dodala, že v kraji přestává sněžit a stoupla teplota, takže dobře zabírá posypová sůl.

Na Prachaticku se na vozovkách tvořily i sněhové jazyky. Na Českobudějovicku měla těžká auta problémy hlavně v kopci u Neplachova. Situace na silnicích se začala zklidňovat asi hodinu před polednem. Řidiči nejčastěji havarovali v Českých Budějovicích, kde policisté vyjížděli k 11 nehodám.

Na trati mezi Strakonicemi a Vimperkem se nehoda stala kolem 12:30. Řidič osobního auta před přejezdem mezi Černěticemi a Nišovicemi sice brzdil, ale dostal smyk a narazil bokem do přijíždějícího osobního vlaku. Provoz na trati byl podle informací Drážní inspekce obnoven před 15:00. Přejezd je zabezpečen světelnou signalizací.

Tragická dopravní nehoda v Karviné
Tragická dopravní nehoda v Karviné | Foto: Policie Karviná

Se sněhovou kalamitou se potýkají také na Slovensku. Podle slovenských meteorologů se Bratislava starostí se zimním počasí v nejbližších dnech nezbaví. Sníh se má změnit v déšť a silnice může pokrýt ledovka.

Čety komunálních služeb odklízejí sníh od zastávek veřejné dopravy a čistí chodníky před nemocnicemi a klinikami. V místech, kde tramvaje a autobusy musejí zdolávat prudší stoupání, dochází k zácpám a zdržení oproti jízdnímu řádu až o hodinu.

Kvůli hustému sněžení vyhlásil meteorologický ústav varování pro celou severozápadní část Slovenska od Bratislavy po Žilinu. Napadnout tam má až 25 centimetrů sněhu. Na východě země platí výstraha kvůli dešti, během víkendu se v Banskobystrickém a Košickém kraji očekává úhrn srážek mezi 20 a 40 centimetry.

V horách na severu Slovenska fouká prudký vítr, který v nejvyšších polohách dosahuje až stokilometrové rychlosti. Horská služba varuje před lavinami, protože nová vrstva sněhu je nestabilní a uvolnit se může i při nepatrném zatížení. Zvlášť nebezpečné jsou severní svahy, kde se očekává vznik samovolných lavin. Větší laviny, které by mohly zasáhnout horská údolí, se ale podle odborníků nečekají.

Sníh a místy ledovka komplikují dopravu na silnicích Plzeňského kraje. V kraji mrzne, teploty se pohybují kolem minus osmi až minus pěti stupni. Policie od rána řeší dopravní nehody, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Nehoda kamionu po 8:30 zkomplikovala dopravu na dálnici D5 ve směru na Prahu nedaleko Přimdy.

"Probíhají vyprošťovací práce. Policisté se na místo nehody ještě nedostali kvůli velkému počtu nehod jinde," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Kamion zasahuje částečně i do protisměru.

Silničáři upozorňují na zledovatělou vrstvu sněhu místy s vyjetými kolejemi na Šumavě, ledovka se ale vyskytuje i v okolí Plzně nebo na Tachovsku. Kluzká silnice je i na dálnici D5 na Tachovsku.

Nákladní auto havarovalo v Boru u Tachova, v Horšovském Týnu na Domažlicku nebo v Dobřívi na Rokycansku. Nehody se obešly bez zranění.

V Třebíči to dnes není pro sváteční řidiče.
V Třebíči to dnes není pro sváteční řidiče. | Foto: čtenář Tom

Řidiči v Olomouckém kraji musejí být po celou sbotu opatrní. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu. Místy hrozí námraza, silničáři nabádají k opatrnosti například na rychlostní silnici R35 ve směru od Lipníka nad Bečvou na Olomouc, místy tam na silnici leží sníh. Na úsecích udržovaných inertním posypem leží souvislá vrstva sněhu. Dohlednost je vlivem srážek snížena. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Situace je podobná ve všech okresech kraje. Někde se tvoří sněhové jazyky. Na Jesenicku jsou silnice druhých a třetích tříd místy sjízdné jen se sněhovými řetězy.

V kraji je zataženo a sněží, na Olomoucku a Přerovsku vane silný vítr. Teploty se pohybují od minus devíti do nula stupňů Celsia.

Sněhové přeháňky a na vedlejších silnicích i zledovatělá vozovka mohou překvapit řidiče v Karlovarském kraji. Na silnicích leží většinou rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Protože ale mrzne, může sníh na silnicích namrzat, vyplývá z informací krajských silničářů.

Teploty se pohybují od minus osmi do minus pěti stupňů. Silnice ve vyšších polohách a v oblasti Slavkovského lesa, kde se neprovádí chemický posyp, jsou s ujetou vrstvou zledovatělého sněhu a kryté jen inertním posypem. Sněhové přeháňky by se měly vyskytovat i během dne a sníh může na silnicích zůstávat.

 

Právě se děje

Další zprávy