Náměstek na dopravě končí, kvůli tendru na registr aut

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 2. 2013 14:47
Oficiálně se Drobný dohodl s ministrem Stanjurou na odchodu po vzájemné dohodě
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náměstek ministra zodpovídající za registr vozidel Miroslav Drobný skutečně odchází z ministerstva, oficiálně po vzájemné dohodě. V pozadí je ale podle informací Aktuálně.cz nespokojenost ministra Zbyňka Stanjury s prací tohoto náměstka.

"Náměstek Drobný požádal o rezignaci, pan ministr mu vyhověl. Teď čerpá dovolenou. Úřad opustí do konce měsíce," upřesnil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Přitom ještě v pátek poté, co o Drobného odchodu informovala ČT, Miroslav Drobný pro ČTK naopak prohlásil, že náměstkem zůstává a že registr vozidel už funguje dobře.

V té době už ale bylo jasné, že odchází, formálně na vlastní žádost.

Důvodem je tendr na provoz registru

Právě do jeho gesce totiž patřil problematický a zpočátku často kolabující centrální registr vozidel.

Podle dobře informovaných zdrojů teď bylo jeho úkolem připravit tendr na provozovatele registru. Ministerstvo ale v pátek oznámilo, že tendr vypsat nestihne a provozovatele vybere bez výběrového řízení do poloviny března.

Právě to měla být poslední kapka pro odchod Drobného z pozice náměstka.

Na ministerstvo si ho jako svého člověka přivedl bývalý ministr Pavel Dobeš (dříve Věci veřejné, poté platforma Karolíny Peake, posléze vystoupil z jí čerstvě založené strany LIDEM).

Miroslav Drobný, který bakalářské vzdělání získal na Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně, byl šéfem pardubické krajské rady Věcí veřejných. Ze strany vloni v dubnu po kritice vedení vystoupil.

Registr stále s problémy

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra vloni v červenci. Po zhruba hodině provozu nový systém zkolaboval a dodnes má problémy.

Software stál 37 milionů korun, dalších 32 milionů korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

Strana LIDEM právě nefungujícím registrem odůvodňovala snahu nechat odvolat předchozího ministra Pavla Dobeše. Po několika měsících na to premiér Petr Nečas (ODS) vloni v prosinci nakonec kývl.

Ministerstvo dopravy ale poté získala ODS a ministrem se stal její člen Zbyněk Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy