Psychicky nemocní lidé budou mít lepší život díky SMS

Domácí Domácí
17. 2. 2013 21:01
Instituce testují unikátní systém, čeká se na reakci pojišťoven
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Pacienti s psychotickým onemocněním můžou mít kvalitnější život díky unikátnímu preventivnímu systému, který vyvinuli odborníci z Psychiatrického centra Praha/ Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ).

Ti se rozhodli pomoci pacientům trpícím častými opakovanými relapsy a našli cestu, jak záchvatům předcházet. Využili k tomu telekomunikační technologie a pokročilou matematickou analýzu.

Unikátní systém tak zachrání až 70 procent pacientů před hospitalizací a ušetří se jím až 300 milionů, protože bude umožněna včasná prevence.

Díky telekomunikačním technologiím a matematické analýze dat kontinuálně získávaných od psychiatrických pacientů vytvořili ve světě zcela unikátní preventivní systém ITAREPS, který úspěšně „vyvezli" do epicentra technologických inovací, Japonska. Tato metoda umožňuje odhalit hrozbu relapsu dřív, než bude mít možnost propuknout.

Princip systému ITAREPS je velmi jednoduchý. Každý týden dojde nemocnému nebo rodinnému příslušníkovi na mobil dotazník s několika otázkami, které dotyčná osoba vyplní.

Účastníci vyplní, zda se oproti předchozímu týdnu pacientův stav zhoršil, a to v deseti sledovaných parametrech. Odpověď pak odešlou v jednoduché SMS.

Zdravotní stav pod kontrolou díky SMS

"Ve spolupráci s Katedrou kybernetiky ČVUT jsme vytvořili speciální matematický algoritmus, který dokáže relaps účinně předpovědět již dva měsíce předem. Máme tak dost času zvýšit přechodně dávky medikamentů a relapsu zabránit. Přesnost předpovědi je přitom vysoká, jedná se prakticky o stejnou spolehlivost, jakou má EKG při diagnostice infarktu," popisuje MUDr. Filip Španiel, Ph.D. z Národního ústavu pro duševní zdraví, autor projektu ITAREPS.

V Psychiatrickém centru Praha / Národním ústavu duševního zdraví v současné době probíhá již čtvrtá studie, která, stejně jako předchozí, ukazuje, že systém snižuje výskyt relapsů až o 70 %.

Samostatný výzkum, který proběhl na čtyřech japonských univerzitách, ukázal u uživatelů programu v porovnání s běžnou léčbou dokonce 90% redukci počtu hospitalizačních dnů.

Nový systém přináší ekonomické výhody

Díky tomu, že nový systém ITAREPS dokáže podchytit hrozící relaps dochází k nemalým ekonomickým úsporám. Zdravotní stav pacienta je totiž pod kontrolou a odpadá tak četnost nutných hospitalizací, čímž se může uspořit až 300 milionů.

"Jako první na světě byl systém zařazen do sazebníku výkonů, tedy systému veřejného zdravotního pojištění, což je první stupeň pro to, aby byl uveden do nejširší klinické praxe a naše země se stala předvojem v oblasti využití telemedicíny v léčbě chronických onemocnění," dodává doktor Španiel.

Zatím se však čeká na zdravotní pojišťovny, které by zahrnuly tyto kódy do svých zdravotně pojistných plánů a nasmlouvaly je s ambulantními psychiatry.

 

Právě se děje

Další zprávy