Bendl schválil 5 milionů pro Vydrův statek, kde má koně

Radek Nohl Radek Nohl
14. 2. 2013 19:08
O peníze žádal herec Václav Vydra podruhé, u ministerstva uspěl teprve teď
Václav Vydra.
Václav Vydra. | Foto: www.vaclavvydra.cz

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl schválil pětimilionovou dotaci pro Institut celostní péče o koně, kterému šéfuje herec Václav Vydra.

Peníze dostane institut na výzkum a vzdělávání. Bendla označuje Vydra za svého přítele a na jeho statku Malčany má ministr ustájeny tři své koně.

"Ministerstvo zemědělství obdrželo od Institutu celostní péče o koně žádost o přidělení 7,631 milionu korun, schválena byla částka 5 milionu korun," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Institut, který sídlí na Vydrově statku, o peníze žádal už podruhé. Jeho první žádost podle Žáčka z administrativních důvodů neuspěla, a ministerstvo ji proto odmítlo. Teď už ale dotaci dostane.

"Peníze z dotace pomohou financovat dovybavení centra pro rehabilitaci kopyt koní, dobudování optimálních povrchů pro pohybování koní a prostor pro práci v komunikaci s koňmi, nákup mechanizace pro provoz statku, vytvoření a vybavení prostoru pro pořádání seminářů a vyškolování zaměřené na celostní péči o koně a úpravy kopyt a také technické zázemí pro provoz statku," řekl Aktuálně.cz Vydra.

Ministr má u Vydry ustájeny koně

Ministr Bendl, který podle webových stránek úřadu dotaci schválil těsně před koncem roku 2012, odmítl, že by nějak Vydrovi radil, aby o peníze žádal, či měl vliv na to, aby jeho přítel pět milionů korun získal.

Petr Bendl.
Petr Bendl. | Foto: Vojtěch Marek

"Jednotlivé projekty kontroluje, posuzuje a doporučuje komise, ve které nejsem členem," uvedl pro Aktuálně.cz Bendl.

Ministr se přitom s Vydrou zná řadu let. Na jeho farmě má ustájeny i své koně. "Že mám v Malčanech ještě tři hříbata, za která řádně platím, není žádným tajemstvím," uvedl Bendl. 

Žáček uvedl, že institut dá tři miliony na investice a další dva miliony využije na provoz.

Sporná metoda

Navíc však bude muset Vydra se svými spolupracovníky dalších 30 procent investovat do projektu z vlastních peněz. Institut zpracuje i svůj výzkum.

"Výstupy z výzkumu se budou týkat jak koní, kteří jsou a budou u nás v léčení, tak progresu, který je patrný u bosých koní, žijících ve fyziologicky správně uspořádaném a vybaveném prostoru," dodal Vydra.

Vydra propaguje metodu, kdy koně zbavuje podkov a nechává je takzvaně naboso. Někteří odborníci ji ale kritizují a tvrdí, že koně trpí.

Herec a chovatel koní jejich slova odmítá. A i Státní veterinární správa loni na statku Malčany při kontrole nezjistila, že by koně týral.

Institut celostní péče o koně, jehož je Václav Vydra ředitelem, je neziskovou organizací, která má statek pronajatý na 50 let.

Co říkáte na dotaci pro institut Václava Vydry? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy