Protikorupční organizace: V otázce NKÚ Senát selhal

Domácí Domácí, Eliška Morochovičová
31. 1. 2013 15:48
Senát ve středu zamítl návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protikorupční organizace kritizují středeční rozhodnutí Senátu, kterým zamítl ústavní novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Původní návrh rozšíření pravomocí NKÚ by uvítal například Nadační fond proti korupci. Transparency International (TI) byla ve své kritice ostřejší a označila Senát jako "zákonodárnou pojistku na korupci".

NKÚ měl mít podle návrhu novely možnost prověřovat také obce, kraje a další instituce a rovněž některé firmy s majetkovou účastí státu, krajů a obcí.

Na prosazení ústavní novely několik let spolupracovaly právě i protikorupční organizace jako TI nebo Ekologický právní servis (EPS).

"Kartel ODS a ČSSD v Senátu zablokoval možnou kontrolu komunálních 'rathů' nebo dopravních podniků. Senátoři ČSSD, ODS, ale i další odstřelili jeden z prvních protikorupčních zákonů této vlády. Ctihodný Senát tentokrát zafungoval jako zákonodárná pojistka pro korupci," uvedl ředitel TI David Ondračka.

Podle Martina Fadrného z EPS je podobný zákon běžnou praxí jinde, například v západní Evropě. "Stopli zákon, který je standardem v celé západní Evropě. Všude tam platí, že politik, který spravuje veřejné finance, podléhá také veřejné kontrole. V Česku se to už dvacet let nedaří prosadit," uvedl.

Nadační fond proti korupci už byl v kritice rozhodnutí Senátu mírnější, i když jej také vnímá spíše negativně.

"Významná část peněz, které jsou nehospodárně využívány, jde právě za samosprávami. Z tohoto důvodu by bylo podle nás lepší, aby se kontrola ze strany NKÚ vztahovala i na obce, kraje a další instituce a rovněž některé firmy s majetkovou účastí státu, krajů a obcí, jako je tomu i v sousedních zemích," uvedl pro Aktuálně.cz ředitel fondu Petr Soukenka.

Kontrolu samospráv senátoři kritizovali

Fadrný z EPS dodal, že se v budoucnu pokusí s politiky najít nějaký kompromis. "Nechceme to vzdávat a pokusíme se nalézt mezi poslanci a pak i senátory podporu alespoň pro kontrolu státních firem. Oslovíme je s tím, aby takovýto návrh změny ústavy načetli," uvedl.

Senátoři na návrhu novely kritizovali hlavně to, že by se kontroly NKÚ týkaly také samospráv.

Předlohy se nakonec zastali například Eliška Wagnerová (za SZ), Jiří Dienstbier (ČSSD) a Vladimír Dryml (SPOZ). "Kontrola nemá sloužit jako strašák, ale jako pomoc těm, kteří chybovali," řekl.

Podle Dienstbiera se zase všeobecně ví, že ne všude se postupuje hospodárně. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala navíc upozorňoval, že prověrky NKÚ nejsou obvyklými kontrolami.

Pro ústavní novelu nakonec zvedlo ruku 18 senátorů, 14 jich bylo proti a 40 se jich hlasování zdrželo. Dienstbier (ČSSD) soudí, že řada nových kontrolních pravomocí v zákoně o úřadu by obstála i bez ústavní změny.

 

Právě se děje

Další zprávy