Ministerstvo: Dva cizí jazyky budou na školách povinně

Jakub Novák
21. 1. 2013 16:11
Novinky, které schválilo ministerstvo školství, začnou platit od září
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Novák

Praha - Ministerstvo školství schválilo změny, které výrazně pozmění podobu výuky na základních školách.

Nově tak například bude po školácích požadováno, aby nejpozději do osmé třídy začali s druhým cizím jazykem.

Vyplývá to z nové úpravy takzvaného Rámcového vzdělávacího programu (RVP), který je nástupcem dřívějších "osnov" a prostřednictvím kterého stát prakticky říká, co by měl absolvent každého vzdělávacího stupně znát.

"Do budoucna tedy škola zařadí další cizí jazyk podle svých možností nejpozději od 8. ročníku v minimální časové dotaci šesti vyučovacích hodin," píše v tiskové zprávě ministerstvo.

V případě, že z nějakého důvodu se žák druhý cizí jazyk učit nemůže (například z důvodů poruch v učení či zdravotního postižení), získá tak dalších šest hodin navíc k vylepšení znalostí cizího jazyka, který se právě učí.

Další z velkých změn se týká také matematiky - od  letošního prvního září by tak například mělo být učivo o zlomcích a desetinných číslech přesunuto z druhého na první stupeň.

Ministerstvo touto úpravou reaguje jak na požadavky, které na žáky kladou mezinárodní výzkumy TIMSS a PISA (teprve teď, po mnohaleté účasti v těchto testováních), tak na doporučení daná Jednotou českých matematiků a fyziků.

Podívejte se: Comenia script v akci

Finanční gramotnost i obrana vlasti

Rámcový vzdělávací program určuje úroveň takzvaných "klíčových kompetencí" - tedy souhrnu znalostí, schopností a postojů, kterých by žáci měli dosáhnout na konci základního vzdělávání, vymezuje očekávané výstupy výuky a nařizuje povinné zavádění průřezových témat.

V rámci přijatých úprav tak bude prostřednictvím RVP do výuky začleněna také finanční gramotnost.

Kromě toho došlo k rozšíření či zdůraznění některých již existujících témat, mezi která patří například dopravní či sexuální a rodinná výchova, či výuka týkající se "obrany vlasti".

Současnou úpravou dochází k úpravě sedm let starých dokumentů. Další, obsáhlejší úprava bude podle ministerstva brzy následovat - začne ještě v letošním roce a její dokončení se předpokládá v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy