Sedm miliard v mlze. Vše je pod kontrolou, tvrdí banka

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
19. 1. 2013 14:43
Exportní banka podle kontrolorů NKÚ půjčila zahraničním firmám miliardy bez zástavy
Ilusitrační foto.
Ilusitrační foto. | Foto: www.ceb.cz

Praha - "Rozhodně odmítáme, že by Česká republika měla přijít o 7 miliard korun." Taková je reakce České exportní banky na tajnou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, o které nedávno detailně psal deník Insider.

Podle ní kontroloři NKÚ zjistili, že Česká exportní banka poskytla zahraničním - především pak ruským firmám - nemalé finanční částky, aniž by si zajistila zástavy.

Předseda dozorčí rady České exportní banky Milan Hovorka se nechal slyšet, že se "jedná o živé obchodní případy." V současné době banka podle Hovorky "hledá cesty, jakým způsobem realizovat dokončení těchto vývozních projektů a maximalizovat návratnost poskytnutých úvěrů."

Jeho slova tak mohou nabádat k domněnce, že popsané případy pro banku nepředstavují zásadní problém, a nebyly proto zatím provedeny žádné podstatné kroky k jejich nápravě. 

Investorova dobrá vůle

To potvrzuje i František Vaculík, generální ředitel jihlavské společnosti PSJ, která vyvezla do Tunisu zboží v hodnotě přesahující jednu miliardu korun.

Podle Vaculíka totiž obchodování mezi PSJ a tuniským partnerem pokračuje čile dál. A to i přesto, že právě tuniská firma patří k těm, které úvěr od České exportní banky nesplácejí a navíc nezapsaly záruku do příslušných katastrálních registrů. Bankovní úředníci zapomněli dohodu prověřit.

"V současné době exportní banka a naše společnost společnými silami tlačí na tuniského investora, aby k zapsání záruky došlo co nejdříve," vysvětluje Vaculík, jak vypadá zmiňované "hledání cesty k maximalizování návratnosti poskytnutých úvěrů."

Česká strana přitom nemá žádné prostředky, jimiž by tuniskou společnost k takovému kroku donutila. Zda skutečně tuniská strana nakonec záruku zapíše, tak závisí především na její "dobré vůli".

Proplatí, neproplatí

Neopatrný postup České exportní banky by navíc mohl být i důvodem, proč státní pojišťovna EGAP, u níž jsou zmiňované odběratelské úvěry údajně pojištěny, může v budoucnu nedobytné pohledávky bance zamítnout. Podle kontrolorů NKÚ by totiž soukromá pojišťovna bance ztrátu z nezajištěného exportního úvěru nezaplatila. 

V pojišťovně na konci loňského roku došlo k zásadním personálním změnám. Svůj post musel opustit Karel Pleva, který pojišťovně šéfoval od roku 2009. Nový generální ředitel Jan Procházka aktuální situaci komentovat nechce, protože neví jaký je obsah tajné zprávy. Pojišťovna sice žádala NKÚ, aby jí kompletní zprávu vydal, žádosti ale nebylo vyhověno.

Podle kontrolorů NKÚ banka předala pojišťovně v letech 2009-2011 nesplacené úvěry ve výši jedné miliardy korun. Kontroloři NKÚ pojišťovnu již před rokem upozornili, že se objem zvýší nejméně o sedm miliard. Podle zjištění Aktuálně.cz ale k navýšení pohledávek nad zmíněnou jednu miliardu zatím nedošlo.   

Policie vyšetřuje

Případem se od října zabývá protikorupční policie. Trestní oznámení v tomto případě nepodával Nejvyšší kontrolní úřad ale senátorka Alena Dernerová.

Protikorupční útvar i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k věci odmítá vyjádřit s odkazem na probíhající vyšetřování. Aktuálně.cz zjistilo, že policie zatím nevyslechla představitele dvou českých společností, které v kauze figurují jako dodavatelé.

Jednatel společnosti Sklostroj Turnov Jan Gold i generální ředitel PSJ František Vaculík navíc mají shodně pocit, že policie ani nemá důvod je v této věci kontaktovat. "Je to záležitost České exportní banky," řekl Gold. 

Neuvážené půjčky ČEB by měl na svém dalším zasedání probírat i Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Deníku Insider to sdělil jeho předseda Vojtěch Filip, který se nechal slyšet, že "jde o vážnou věc."

 

Právě se děje

Další zprávy