Klaus se opřel do "knížete", pobouřil tím své studenty

Jakub Novák
15. 1. 2013 18:28
Na webu se objevila petice studentů a absolventů kritizující Václava Klause mladšího
Václav Klaus ml. a jeho otec prezident Václav Klaus.
Václav Klaus ml. a jeho otec prezident Václav Klaus. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mnozí z bývalých i současných studentů pražského soukromého gymnázia PORG a jejich rodičů zásadně nesouhlasí s výroky jeho ředitele Václava Klause mladšího.

Svůj názor už někteří z nich projevili prostřednictvím petice, na které se podílel mimo jiné jeden z bývalých studentů Joachim Veselý.

Iniciátorům petice vadí korespondence mezi synem současného prezidenta a nakladatelstvím MAFRA, v němž Klaus odmítl inzerovat kvůli jejich podpoře prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga.

Svůj dopis měl podle webu motejlek.com ukončit slovy "s pozdravem ktéé tomof muj, ktééé tomof muj", kterými reagoval na Schwarzenbergovo povolební vystoupení se zpíváním hymny.

"Klaus se neomluví. Znáte ho. Jemu to bude úplně ukradené. Pokud to má mít smysl, je třeba to zacílit na média. Pro ten účel jsem založil petici," vysvětloval svůj krok v jedné z facebookových debat Veselý.

"Já patřím k těm, kteří si myslí, že neznalost slov české hymny je u kandidáta na českého prezidenta neuvěřitelná. A historické souvislosti - mi to umocňují, zrovna u tohoto konkrétního kandidáta," řekl Klaus pro Aktuálně.cz.

Zároveň vyloučil, že by tak vyjadřoval podporu Miloši Zemanovi. "Pouze jsem se ohradil proti mediální štvanici snažící se mě vykreslit jako primitivního posměváčka," konstatoval.

Jeho bývalí i současní studenti to ale vidí jinak. "Vaše jednání považujeme za urážlivé a zásadně se proti němu stavíme. Stejně jako by prezident republiky měl pečlivě vážit způsob vyjadřování při zastávání funkce, věříme, že ředitel PORG by měl, zvláště pokud jedná pod hlavičkou školy, vyjadřovat názory tak, aby se za něj zaměstnanci, studenti, absolventi a rodiče nemuseli stydět," píše se ve zmíněné petici.

"Nesouhlasíme tak se způsobem, jakým Klaus mluvil - prezentoval to ze své pozice jako názor instituce," řekl k tomu pro Aktuálně.cz autor petice Veselý.

"Nevedu žádnou kritiku z pozice ředitele PORGu. Vyjadřuji svůj občanský názor," reaguje na to Klaus.

Vůči své kritice však Klaus přistupuje alespoň na první pohled bez zbytečných emocí.

"Nikterak to nezkoumám a se školou tato věc vůbec nesouvisí. Na PORG skoro všichni zaměstnanci volí pana Schwarzenberga - (alespoň co je mi známo). Zaměstnávám je kvůli učitelským kvalitám, s řadou z nich se sice v politice neshodnu, ale co má být? Panuje u nás ´akademické´ liberální prostředí," dodává.

O samotné petici podle svých slov neví.

Celá iniciativa momentálně funguje zejména na Facebooku; po sehnání dostatečného množství podpisů Veselý předpokládá, že petici předloží přímo Klausovi.

Její text je vůči němu sice kritický, ale zároveň na něj nevznáší žádný požadavek.

"Hlavním cílem dopisu bylo dát najevo nesouhlas se způsobem, jakým se Klaus vyjádřil; byl prvotně zamýšlený především jako dopis, který bude Klausovi předán," dodává Veselý.

 

Právě se děje

Další zprávy