Amnestie budí odpor. Přidalo se 150 tisíc lidí na síti

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 1. 2013 22:36
Petici "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií" pak na internetu podepsalo 45 tisíc lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První fáze amnestie prezidenta Václava Klause, která zahrnuje bezprostřední propouštění vězňů, se chýlí ke konci. K pátečnímu odpoledni bylo propuštěno už 5232 lidí. Toto číslo by se mělo o víkendu zvětšit už jen v řádu jednotek či desítek.

Rozhodnutí Václava Klause z 1. ledna se ale v součtu dotkne více než 32 tisíc lidí.

Omilostněno totiž bude i 14 500 osob odsouzených k podmíněným trestům s dohledem, 12 200 lidí vykonávajících obecně prospěšné práce a 330 lidí v domácím vězení.

Přesná čísla budou podle ministerstva spravedlnosti známa až poté, co padne rozhodnutí v každém konkrétním případě.

Ministerstvo původně zveřejnilo odhad, že amnestie zahrne celkem 7416 odsouzených vězňů.

Rozdíl více než dvou tisíc osob mezi odhadem a reálně propuštěnými lidmi je způsoben tím, že předběžné propočty zahrnovaly i vězně, na které se sice vztahují podmínky amnestie, avšak kteří si zároveň odpykávají i další trest odnětí svobody, a proto nadále zůstanou za mřížemi.

Petici "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií" podepsalo na internetu do pátečního večera zhruba 45 000 osob. Podporu této petici vyjádřilo na Facebooku ke stejnému datu přes 150 000 uživatelů.

Google mapa českých věznic: Kolik a kde bude amnestovaných

Prezident amnestií vyhlášenou k 20. výročí vzniku České republiky promíjí tresty odnětí svobody uložené do konce loňského roku a nepřevyšující jeden rok.

Propuštěni budou i vězni, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let. Dalším lidem jsou prominuty krátké podmíněné a alternativní tresty.

Rovněž se zastaví trestní stíhání trvající déle než osm let, kde hrozí trestní sazba do deseti let. Zvláště tato část amnestie vyvolala kritiku, neboť do ní spadají některé ostře sledované korupční a tunelářské kauzy.

Podívejte se: Svoboda!

Věznice v Ústeckém kraji již opustila většina amnestovaných. Ze šesti věznic tři propouštění dokončily a ve dvou dalších zbývá zřejmě jen pár lidí. Už se jen kontrolují jednotlivé případy, uvedla mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Gabriela Pohlová. K pátečním 15:00 bylo z věznic v kraji propuštěno 713 amnestovaných. Propuštění vězni už se hlásí na úřadech v kraji.

Podle informací vězeňské služby bylo nejvíce vězňů v kraji propuštěno ze Všehrd na Chomutovku (220 z 557). Z Bělušic na Mostecku bylo propuštěno 107 ze 704 vězňů, z Nového Sedla 193 lidí ze 421 a z Drahonic 108 z 296.

Poměrně brzy bylo hotovo ve vazebních věznicích v Teplicích a Litoměřicích. Teplická to stihla za jeden den a byla možná první v zemi, která amnestii vyřídila. Ve srovnání s ostatními je ale malá, propustila 26 lidí. V Litoměřicích skončili dnes, propustili 59 lidí.

Kvůli amnestii se sejde ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) s krajským policejním ředitelem. Hejtman ale nepředpokládá, že by vzhledem k povaze amnestovaných trestných činů v regionu výrazně stoupla kriminalita, uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Věznice v Libereckém kraji pravděpodobně opustili už všichni vězni, na něž se vztahovala amnestie. Na svobodu se dostalo podle informací od krajského soudu a vězeňské služby 557 lidí. Soudcům se ale v pátek nepodaří prověřit všechny zbývající spisy a ve věznicích budou pracovat i o víkendu.

Jeden muž propuštěný z vězení na základě amnestie se v Liberci údajně stal obětí trestného činu. Neznámý útočník ho prý v noci na čtvrtek v ulici 1. máje zranil v obličeji a ukradl mu doklady, peníze a další písemnosti. Informovala o tom krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Liberečtí policisté toho ale zatím o přepadení devětapadesátiletého muže moc nevědí. "Veškeré okolnosti případu jsou zatím nejasné. Sám poškozený byl silně pod vlivem alkoholu, nebyl schopen reagovat na žádné otázky policistů a odmítl s nimi spolupracovat," řekla Suchánková. Muž je podle ní hospitalizován, policisté ho vyslechnou až po propuštění z nemocnice.

Plzeňskou věznici Bory opustilo dosud více než 230 vězňů, na které se vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause. Vězeňská služba uvedla, že k dnešním 15:00 bylo propuštěno 233 vězňů, podle neoficiálních informací ČTK jich bylo už přes 244. Aktuální oficiální údaje nejsou zatím k dispozici.

Soudci plzeňského okresního soudu prověřili už případy stovek lidí. Dnes dokončili prověřování spisů všech vězňů, kteří by se měli na základě amnestie dostat na svobodu, sdělil předseda Okresního soudu Plzeň - město Jiří Levý. Policie neeviduje v souvislosti s propuštěnými vězni žádný problém.

Věznice na Vysočině opustilo díky prezidentské amnestii do pátečního odpoledne kolem 350 odsouzených. Branou mužské věznice v Rapoticích na Třebíčsku prošlo od středy na svobodu 207 vězňů. Před vyhlášením amnestie jich tam bylo 695. ČTK to řekl mluvčí věznice Jan Doležal. Ženskou věznici ve Světlé nad Sázavou podle webových stránek Vězeňské služby ČR opustilo k dnešku 133 odsouzených z původních 760.

Proti Klausově amnestii vznikla petice "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií", podepsalo ji zatím  34 800 lidí. Kritici protestují i na Facebooku, zde se k nesouhlasu s amnestií k 4. lednu 2012 do 19:45 připojilo přes 120 000 uživatel.

"My níže podepsání jsme si plně vědomi toho, že s amnestií vyhlášenou Václavem Klausem už nic moc nenaděláme. Přesto chceme panu prezidentovi, kandidátům na post prezidenta České republiky i médiím dát zřetelně najevo svoji nevoli vůči tomuto rozhodnutí hlavy státu a to už jenom proto, aby si příští 'pachatel dobra' v pozici prezidenta naší země dobře rozmyslel, zda bude následovat příkladu Václava Klause a také propustí 6 000 pravomocně odsouzených zločinců na svobodu.

Podobný čin totiž považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu. Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům," stojí v petici.

Foto: Ludvík Hradilek

"Před využitím práva udělit amnestii se mělo pečlivě zanalyzovat, koho všeho se v takto masivní míře dotkne. Není přijatelné, aby se jejím prostřednictvím zametly pod koberec dlouho vyšetřované kauzy, které se prošetřují již řadu let a stály policii, státní zastupitelství i soudy spoustu úsilí a týkají se také závažných trestných činů hospodářské povahy," uvedl předseda Strany zelených Ondřej Liška

Eliška Wagnerová, nezávislá senátorka s podporou Strany zelených a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu, k amnestii uvedla: "Rozsah amnestie je věcí politické úvahy a ti, kteří ji podepisují, tj. vedle prezidenta i předseda vlády, za ní nesou politickou odpovědnost. Pokud by se však potvrdily domněnky, že amnestie byla šitá na míru některým konkrétním lidem, šlo by o rozklad právního státu v přímém přenosu.  Má-li kdokoliv poznatky o manipulaci trestních řízení ze strany státních orgánů, měl by iniciovat trestní stíhání osob, které do řízení zasahovaly."

Wagnerová se vyjádřila i k důsledkům pro poškozené: "Při úvahách o amnestii by měla být brána v potaz i otázka náhrady škody poškozeným, což je velmi významný statek, který by měl korigovat úvahu o rozsahu amnestie. Pod zorným úhlem právě důsledků pro poškozené vůbec nechápu politickou úvahu prezidenta, jakož i premiéra. V tomto světle se jeví rozsah amnestie jako skandální."

Online petici, která vznikla na protest proti amnestii, k 18:00 podepsalo téměř 32 000 lidí. Doprovází ji událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií". Té účast přislíbilo už přes 101 000 lidí.

Z olomoucké vazební věznice se na svobodu podle soudců dostali většinou recidivisté. "Každý ze soudců měl na starost 30 spisů, v mém případě byli jen dva z odsouzených prvotrestaní. U zbytku šlo o recidivisty. Největší z nich byl rekordman, který měl v rejstříku již 19 záznamů. Šlo většinou o krádeže, ublížení na zdraví či neplacení výživného," řekl soudce Josef Bednář.

Další z odsouzených si na svobodě pobyl pouze necelých pět hodin. Podle soudce byl z vězení propuštěn ve středu v 15:30 a už ve 20:15 jej zadržela na základě příkazu státní zástupkyně policie.

Foto: Ludvík Hradilek

Středočeské věznice k dnešním 15 hodinám opustilo 882 vězňů. Soudci však stále rozhodují o propuštění dalších lidí. Svou práci zatím ukončili pouze příbramští soudci, kteří propustili 295 lidí z věznice v Bytízu. Řekla to mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

V kraji jsou věznice ve Vinařicích na Kladensku, Oráčově na Rakovnicku, Jiřicích na Nymbursku a Bytízu u Příbrami. Nejvíc vězňů zatím opustilo příbramskou věznici, a to 284. Příbramští soudci podle Steinerové ve vězení prostudovali spisy 686 trestaných, na svobodu jich pustili 295.

Do evidence úřadů práce v Moravskoslezském kraji se do dnešního poledne zaregistrovalo 80 lidí, kteří byli na základě letošní prezidentské amnestie propuštěni z vězení. Informovala o tom Anežka Dombková z Úřadu práce v Ostravě.

"Klienta vůbec neposuzujeme podle toho, jestli jde z výkonu trestu, nebo ne. Pokud zaměstnavatel žádá, aby měl uchazeč čistý trestní rejstřík, musí si to vyřešit sám," řekla.

Amnestie se podle ministerstva spravedlnosti zřejmě dotkne více než 32 000 lidí. Kromě propouštěných vězňů se bude vztahovat na přibližně 14 500 podmíněně odsouzených s dohledem, 12 200 lidí odsouzených k prospěšným pracím a 330 osob, které trest vykonávají v domácím vězení.

Přesná čísla ale budou známa až po rozhodnutí soudu v každém individuálním případě.

Foto: Ludvík Hradilek

Téměř dvě desítky vězňů z olomoucké vazební věznice, na něž se podle soudců vztahuje amnestie, si musejí na případnou svobodu počkat. U 17 z celkového počtu 84 odsouzených si podali státní zástupci stížnost. Rozhodovat o nich bude krajský soud.

Státní zástupci svým postojem původně zabránili v Olomouci odchodu 18 vězňů z 84, na které se podle soudu amnestie vztahuje.

"Podali jsme si stížnost u 17 případů. Po přezkoumání u jedné věci státní zástupce uznal, že stížnost podána nebude. V ostatních případech jsme měli jiný názor na uplatnění amnestie, než projednal soud," uvedl šéf olomouckého okresního státního zastupitelství Michael Šoka.

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že první fáze amnestie se chýlí ke konci. Šlo v ní o bezprostřední propuštění odsouzených, kteří si svůj trest odpykávali pobytem ve vězení.

K páteční 12. hodině opustilo brány věznic 5080 lidí a v 5220 případech bylo soudci o propuštění pravomocně rozhodnuto. Rozdíl mezi oběma čísly tedy představuje už jen počet amnestovaných, kteří nyní čekají na proceduru propuštění, například na výstupní lékařskou prohlídku a vydání osobních věcí.

Druhou kategorií vězňů jsou ti, kteří nebudou propuštěni na svobodu, neboť vykonávají ještě jiné tresty.

Amnestovány budou postupně také osoby s tresty podmíněného odsouzení, nepřevyšující dva roky, dále osoby vykonávající obecně prospěšné práce, tresty domácího vězení, případy zastavení trestního stíhání a podmíněná odsouzení seniorů od 70 let včetně.

Online petici, která vznikla na protest proti amnestii, k 15:30 podepsalo téměř 25 000 lidí. Doprovází ji událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií". Té účast přislíbilo už přes 60 000 lidí.

Unie státních zástupců vydala prohlášení, ve kterém upozorňuje na sporné body Klausovy amnestie. Vyjadřuje se v něm k nařízení zastavit pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. 1. 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující 10 let.

Tvrzení, že amnestie reaguje na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), z níž má vyplývat povinnost zastavit trestní stíhání obviněného, pokud toto trvá po určitou delší dobu, a měla předejít úspěchu těchto obviněných u ESLP, považuje za mylné.

"Podle judikatury ESLP může v odůvodněných případech porušení práva na projednání věci v přiměřené lhůtě vést ke zmírnění trestu, finančnímu odškodnění či v extrémním případě až k upuštění od uložení trestní sankce. Vždy je však třeba zkoumat konkrétní okolnosti případu, jeho složitost, rozsah, jakož i případné obstrukční jednání obviněného, popř. obžalovaného. Tyto okolnosti však v rámci paušální amnestie nemohou být jakkoliv zohledněny," upozorňuje unie.

Institut pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) upozorňuje, že z více než 7000 propuštěných vězňů by se mohla zhruba polovina vrátit zpátky do vězení. Takový je odhad jedné z výzkumných pracovnic IKSP Aleny Marešové. Na svobodu se dostávají zejména pachatelé méně závažných činů, například drobné majetkové kriminality či neplatiči alimentů.

Marešová při svém odhadu vycházela nejen ze svých letitých zkušeností, ale i z výsledků zkoumání amnestie, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Havel. Z analýzy podle ní vyplynulo, že tehdy se z více než 12.000 propuštěných do dvou let vrátila zpátky do vězení polovina propuštěných.

Věznice v Libereckém kraji už pravděpodobně opustili všichni vězni, na něž se vztahovala amnestie. Na svobodu se podle informací od krajského soudu dostalo celkem 554 lidí. Soudci ve věznicích prověřují ještě zbývající spisy.

Kromě protestních akcí vznikají na Facebooku proti amnestii i celé stránky. Jedna z nich, nazvaná Amnestie pohledem bezpečnostních složek, upozorňuje na střety propuštěných s policií. Autorem stránky ale není Policie ČR.

Online petici, která vznikla na protest proti amnestii, k 14:00 podepsalo téměř 20 000 lidí. Doprovází ji událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií".  Té účast přislíbilo už přes 60 000 lidí.

Českobudějovickou vazební věznici opustilo 80 vězňů, na něž se vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause. Mělo by jít o konečné číslo. Poslední amnestovaní vězni českobudějovické zařízení opustili dnes, řekl místopředseda jihočeského krajského soudu Jiří Šťastný.

Matka amnestovaného čtyřiačtyřicetiletého vězně, který se krátce po propuštění vloupal v Karviné do domu, kde dříve bydlel, nedala souhlas k synovu trestnímu stíhání. Matka v domě v současné době žije. Na místě zasahovala policie. O události informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Silně opilého muže v domku našla hlídka karvinských strážníků ve čtvrtek večer. Do domu v Karviné-Starém Městě, který vykoupila těžební společnost OKD a nyní v něm do září žije jeho matka, se dostal po rozbití okna na verandě. Strážníci propuštěného trestance našli silně opilého schovaného za křeslem v jedné z místností.

"Kdysi v nemovitosti bydlel. Nyní se vrátil z výkonu trestu. Trestní stíhání ale s ohledem na stanovisko poškozené budeme muset zastavit," uvedla mluvčí.

Okolo 700 vězňů odešlo od začátku amnestie z věznic v Ústeckém kraji. Ze šesti věznic už mají tři hotovo a ve dvou dalších už zbývají zřejmě jen jednotlivé případy. Vyplývá to z informací, které poskytla mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková. Údaje o celkovém počtu propuštěných se ale různí - zatímco soud uvádí k pátečnímu poledni 681 amnestovaných, vězeňská služba k 7:00 napočítala 702 lidí. Původní odhad počítal s amnestií pro 638 lidí. Kvůli situaci se sejde hejtman s krajským policejní ředitelem.

Největší rozdíl způsobují údaje z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku. Podle soudu bylo propuštěno 191 vězňů a dál pokračuje kontrola spisů, vězeňská služba uvádí 217 amnestovaných. Podle předběžných odhadů vězeňské služby mělo být z Všehrd propuštěno 222 z celkem 557 vězňů. Z Bělušic na Mostecku bylo podle vězeňské služby propuštěno 102 z celkem 704 vězňů, z Nového Sedla 193 lidí ze 421 a z Drahonic 108 z 296 vězňů.

Poměrně brzy bylo hotovo ve vazebních věznicích v Teplicích a Litoměřícich. Teplická to dokonce stihla za jeden den a byla možná první v celém Česku, která amnestii vyřídila. Ve srovnání s ostatními je ale malá, propustila nakonec 26 lidí.

Online petici, která vznikla na protest proti amnestii, k 13:00 podepsalo více než 18 300 lidí. Doprovází ji událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií".  Té účast přislíbilo už přes 52 200 lidí.

Projednáním případů lidí za mřížemi na Olomoucku práce soudců ani státních zástupců nekončí. Čeká je několikatýdenní práce, kdy se budou probírat případy podmíněně udělených trestů, obecně prospěšných prací či domácích vězení. "Čas už nás na to tolik netlačí. Probírat to budeme určitě týdny, některé spisy se nám mohou dostat na stůl třeba i za dva měsíce. Bude to náročné především na administrativu," řekl v pátek soudce olomouckého okresního soudu Aleš Vašků. Každé jejich rozhodnutí musí navíc znovu prozkoumat státní zástupci.

Téměř dvě desítky vězňů z olomoucké vazební věznice, na které se podle soudců vztahuje amnestie, si budou muset na případnou svobodu počkat. U 17 z celkového počtu 84 odsouzených si totiž podali státní zástupci stížnost. Rozhodovat o nich bude krajský soud, řekl šéf olomouckého okresního státního zastupitelství Michael Šoka. Brány věznice dosud opustilo přes šest desítek vězňů, většinou šlo o recidivisty. Na svobodu čekají stále i dvě desítky vězňů z Mírova na Šumpersku, odešli odtud jen čtyři z předpokládaného počtu 26 odsouzených.

Státní zástupci svým postojem původně zabránili v Olomouci odchodu 18 vězňů z 84, na které se podle soudu amnestie vztahuje. "Podali jsme si stížnost u 17 případů. Po přezkoumání u jedné věci státní zástupci uznal, že stížnost podána nebude. V ostatních případech jsme měli jiný názor na uplatnění amnestie, než projednal soud. O našich stížnostech nyní bude rozhodovat krajský soud," uvedl Šoka.

Na svobodu se z olomoucké vazební věznice dostali podle soudců většinou recidivisté. "Každý ze soudců měl na starost 30 spisů, v mém případě byli jen dva z odsouzených prvotrestaní. U zbytku šlo o recidivisty. Největší z nich byl rekordman, který měl v rejstříku již 19 záznamů. Šlo většinou o krádeže, ublížení na zdraví či neplacení výživného," řekl soudce Josef Bednář.

Osm věznic, tedy necelá čtvrtina všech káznic v České republice, již ukončila propouštění amnestovaných vězňů. Brány českých věznic opustilo více než 5020 odsouzených, což představuje zhruba dvě třetiny z celkového počtu propouštěných, který odhadlo ministerstvo spravedlnosti. Údaje platné k dnešní 7:00 zveřejnila vězeňská služba.

Propouštění již skončilo ve věznicích Břeclav, Drahonice, Hradec Králové, Karviná, Litoměřice, Olomouc, Teplice a Valdice. V ostatních 28 káznicích stále pokračuje. Na svobodu se zatím dostali občané 25 zemí. "Proti původnímu očekávání jsou mezi propouštěnými osobami i vazebně stíhaní občané," uvedla vězeňská služba.

Propouštěcí procedura, při níž vězeň podstoupí zdravotní prohlídku, vrátí zapůjčené věci a převezme osobní majetek, trvá řádově desítky minut až hodiny. Pokud je vězeň zcela bez finančních prostředků, dostane příspěvek na cestu do svého bydliště, případně také stravné a oděv. Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal již dříve uvedl, že celkovou částku vydanou na cestovné a stravné odhaduje v řádu statisíců. Vězeňská služba dnes doplnila, že poskytnuté cestovné bude po vězních následně vymáhat.

Středočeské věznice k pátečnímu ránu opustilo 863 vězňů. Soudci však stále rozhodují o propuštění dalších lidí. Jejich počet by však už neměl být tak vysoký. Začínají totiž řešit složitější případy, které by většinou neměly splňovat podmínky pro udělení amnestie.

Vinařickou věznici opustilo 242 a oráčovskou 99 amnestovaných, sdělila vězeňská služba. I tam předpokládají, že budou amnestované propouštět i dnes. Hlavní část amnestie naopak skončila v jiřické věznici, z které bylo propuštěno 238 odsouzených. "Ukončili jsme masivní propuštění, teď se řeší individuální složitější případy a zkracování trestů," uvedla mluvčí věznice Hana Prokopová.

Propuštění stovek vězňů se zatím výrazně neprojevilo v azylovém domě pro muže v Hradci Králové. "Do čtvrtečního večera dorazili tři muž propuštění z věznice, dva byli bez problému, jeden se však pohádal a odešel," řekla v pátek vedoucí Domu matky Terezy v Hradci Králové Dana Pechová. Azylový dům pro muže v Hradci Králové má 32 lůžek, další místa jsou v noclehárnách. Klid je také na hradeckém úřadu práce. "Zatím se objevili pouze jednotlivci, žádný nápor jsme v souvislosti s amnestií nezaznamenali," řekla v pátek Mária Paclíková z hradeckého úřadu práce.

Žádné problémy v souvislosti s propuštěním 175 vězňů s odolovské věznice nezaznamenali ani v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku, pod které Odolov spadá. Starostka Eva Hylmarová řekla, že vězni odjížděli průběžně především vlakem. "Bylo to naprosto v klidu," řekla Hylmarová. Obecní úřad nyní musí provést změny v seznamu voličů pro prezidenstské volby. "Zvláštní seznam se po amnestii změní, takže ve spolupráci s vězeňskou službou ho nyní upřesňují," řekla Hylmarová.

Amnestovaný čtyřiačtyřicetiletý vězeň se krátce po propuštění vloupal v Karviné do domu, kde dříve bydlel. Hlídka městské policie jej dopadla uvnitř domku ve čtvrtek večer silně opilého. Ještě před výslechem proto putoval na záchytku. Případ nyní vyšetřuje policie, v pátek informoval mluvčí karvinských strážníků Václav Ožana.

Strážníci se o muži, který se vloupal do rodinného domku v Karviné-Starém Městě, dozvěděli prostřednictvím telefonu. Do domu se dostal po rozbití jednoho z oken. "Hlídka po příjezdu na místo zjistila, že okno verandy domu je poškozené a zevnitř slyšeli hluk. Na výzvu k opuštění objektu nikdo nereagoval, proto vstoupili dovnitř. V jedné místnosti se za křeslem skrýval čtyřiačtyřicetiletý muž," popsal mluvčí situaci.

Podezřelého hlídka zadržela. Při tom se strážníci dozvěděli, že byl právě propuštěn z výkonu trestu na základě amnestie. "Případ jsme předali policii," řekl Ožana.

S prosbou o nocleh, stravu či možnost osprchování se začali obracet na olomouckou charitu první lidé, kteří byli propuštěni z vězení na základě amnestie prezidenta republiky. Olomouckou káznici dosud opustilo přes šest desítek odsouzených, o dalších dvou desítkách se jedná. Charita již pro ně vyčlenila několik míst v azylovém domě. Větší nápor však očekává až v příštím týdnu.

"Dopady amnestie jsme již pocítili, začali se k nám trousit první lidé propuštění z výkonu trestu. Zatím to ale není tak velké, jsou to jednotlivé případy. Jsou to většinou lidé, kteří byli našimi klienty už dříve," řekl v pátek vedoucí střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz.

Na propuštěné se chystají také úřady práce v Olomouckém kraji. Klienti z řad amnestovaných vězňů zde mohou podle zástupců pracovních úřadů požádat o dávku okamžité mimořádné pomoci ve výši až 1000 korun či se nechat zaregistrovat do databáze uchazečů o zaměstnání.

Amnestie by se měla v Olomouckém kraji dotknout stovky odsouzených z olomoucké vazební věznice a z káznice v Mírově na Šumpersku. Olomouckou věznici opustilo dosud 66 vězňů. Do případu dalších 18 odsouzených, na které se prezidentovo gesto vztahuje, se vložili státní zástupci. Podali u nich stížnost nebo si ponechali lhůtu pro její možné podání.

Plzeňskou věznici Bory opustilo dosud 230 vězňů, řekla mluvčí věznice Jana Bartošová. Na svobodu propouštěla věznice lidi celou noc. Soudci plzeňského okresního soudu ještě prověří případy stovek lidí, které by mohla amnestie dostat z vězení. Budou se snažit, aby maximum těchto případů stihli ještě dnes, řekl předseda Okresního soudu Plzeň - město Jiří Levý. Policie do současné chvíle neeviduje v souvislosti s propuštěnými vězni žádný problém, doplnila policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Soudci pracovali ve čtvrtek až do noci a podle Levého stihli prověřit spisy asi 340 odsouzených, z toho u 40 zjistili, že se jich amnestie netýká. "Dnes tu máme odhadem dalších 450 lidí, kterých by se mohla amnestie týkat alespoň částečně," řekl. Tyto případy jsou složitější, protože jsou to mnohdy lidé, kteří si odpykávají tresty za několik skutků. Na některé se může amnestie vztahovat, na jiné ne. Soudci v pátek podle Levého upřednostní při posuzování ty případy, u nichž by mohla amnestie vězně dostat z vězení. Případy, kdy se amnestie týká jen části skutků a vězeň by se stejně nedostal na svobodu, posoudí soudci později.

Moravskoslezské věznice opustilo k pátečnímu dopoledni celkem 536 amnestovaných vězňů. Propouštění skončilo ve věznicích v Karviné, Heřmanicích i Vazební věznici Ostrava. Pokračuje už jen v Opavě, kde ještě čeká na rozhodnutí soudců asi deset odsouzených. "Soudci u nás ještě pracují a vydávají rozhodnutí. Do dnešního rána jsme propustili 143 odsouzených mužů a žen. Poslední desítka na rozhodnutí ještě čeká. Ti odejdou ještě dnes dopoledne," řekl ČTK mluvčí opavské věznice Kateřina Gatnarová.

Ve čtvrtek večer poslední amnestovaný vězeň opustil věznici v Ostravě-Heřmanicích. Tam se omilostnění celkem týkalo 241 odsouzených. "Z našeho pohledu amnestie skončila," řekl mluvčí věznice Martina Chumová. Ve stejný den propouštění skončilo i v ostravské vazební věznici. "Propustili jsme celkem 111 lidí," řekla tamní mluvčí Marie Bílková.

Už ve středu opustili téměř všichni amnestovaní věznici v Karviné. Bylo jich celkem 40. O osudu dalších tří ještě rozhodoval Krajský soud v Ostravě. "Tyto případy byly složitější. V jednom už amnestie byla potvrzena, v jednom zamítnuta a v jednom případě se státní zástupce proti udělení amnestie odvolal," vysvětlila mluvčí Eva Loučková.

Pouhých 11 hodin si užil na svobodě amnestovaný třicetiletý muž ze Znojemska. Zadržen byl dnes v 04:00, když se v opilosti vloupal do restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou. K policistům se při zatýkání choval agresivně a vulgárně. Skončil v cele, řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Bude podán návrh na jeho vzetí do vazby.

Muž byl ve čtvrtek v 17:00 propuštěn z plzeňské věznice. Zamířil autobusem domů na Znojemsko. Cestou vypil litr rumu. Kolem půlnoci byl již v Hrušovanech nad Jevišovkou. O tři hodiny později oznámil majitel jedné z tamních restaurací, že se do jeho podniku někdo vloupal. Pachatel byl zadržen záhy policejní hlídkou, když se snažil dostat k mincím.

"Je podezřelý z krádeže vloupáním a čelí trestnímu stíhání i v mnoha dalších kauzách, proto podáme návrh na jeho vzetí do vazby," uvedla mluvčí. Muž byl loni v únoru odsouzen za krádež. Nástupu do věznice se vyhýbal. Podařilo jej zadržet přímo při činu, když se koncem června vloupal do prodejny potravin.

Následně vyšlo najevo, že je podezřelý i z dalších krádeží. V Hrušovanech nad Jevišovkou údajně odcizil motocykl, radiátory, kabelku, oblečení, nářadí nebo rybářské pruty. Loni se proběhl i po policejním autě, čímž jej poškodil.

Online petici, která vznikla na protest proti amnestii, k 11:00 podepsalo více než 12 700 lidí. Doprovází ji událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií".  Té účast přislíbilo už přes 34 700 lidí.

Podle odhadů by věznice v Liberci, Jablonci a Stráži pod Ralskem na Českolipsku mělo opustit 666 lidí z 1789 odsouzených. Nejvíce by jich mělo odejít ze Stráže pod Ralskem, amnestie by se měla týkat 376 z 874 vězňů. Z věznice do čtvrtečních 18:00 bylo propuštěno 214 lidí.

Výrazně také pokročili v Liberci, kde by se na svobodu mělo dostat 138 z 395 vězňů. Věznici zatím opustilo 102 amnestovaných. V Jablonci-Rýnovicích propustili 92 vězňů. Na svobodu by se mělo dostat 152 z 520 odsouzených. Konečné číslo ale zřejmě bude nižší. "Některým se trest zkrátil," řekla v pátek mluvčí jablonecké věznice Monika Králová.

Muž propuštěný z vězení na základě amnestie se v Liberci údajně stal obětí trestného činu. Neznámý útočník ho prý v noci na čtvrtek v ulici 1. máje zranil v obličeji a ukradl mu doklady, peníze a další písemnosti, informovala v pátek krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

"Veškeré okolnosti případu jsou zatím velmi nejasné. Sám poškozený byl silně pod vlivem alkoholu, nebyl schopen reagovat na žádné otázky policistů a odmítl s nimi spolupracovat," řekla Suchánková. Devětapadesátiletý muž je podle ní hospitalizován, policisté ho vyslechnou až po propuštění z nemocnice.

Propouštění vězňů se jinak obešlo bez problémů, jak ve věznicích, tak i mimo ně. Kvůli přijatým opatřením se ale strážníkům z České Lípě podařilo díky zvýšené aktivitě zadržet na vlakovém nádraží ve městě třiatřicetiletého muže z Nového Boru, na kterého byl vydán příkaz k zatčení.

Policisté v Královéhradeckém kraji v souvislosti s amnestií zaznamenali do pátečního rána pouze incident v Jičíně. V souvislosti s ním jsou dva sedmadvacetiletí muži propuštění z valdické věznice podezřelí z krádeže 2500 korun v jednom baru a pokusu o vloupání do auta. "Pokračujeme ve vyšetřování tohoto případu, ale s největší pravděpodobností se na krádeži i pokusu vloupání podílel pouze jeden z podezřelých," řekla v pátek dopoledne mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Z trojice věznic v Královéhradeckém kraji bylo na amnestii propuštěno celkem 350 vězňů. Hlavní vlna propouštění trestanců tím skončila. Z věznic v kraji tak odešla necelá pětina z původního počtu 1947 odsouzených, kteří si zde odpykávali svůj trest. Původní odhady vězeňské služby a soudů hovořily v kraji o zhruba 500 propuštěných.

Z věznice ve Valdicích na Jičínsku, kde si tresty odpykávalo celkem 1184 lidí, bylo propuštěno 62 odsouzených. "U třech odsouzených, kteří mají nařízen trest vyhoštění, se ještě čeká na vyjádření státního zástupce, který si ponechal lhůtu," řekla v pátek mluvčí valdické věznice Eva Francová.

Z hradecké vazební věznice, kde si své tresty odpykávalo 389 odsouzených, bylo propuštěno 113 lidí. Libor Pásler z hradecké vazební věznice v pátek řekl, že poslední vězni odtud byli propuštěni ve čtvrtek.

Ředitel věznice v Odolově na Trutnovsku Jiří Beneš v pátek řekl, že propustili 175 vězňů z celkového počtu 374. "Propouštění skončilo ve čtvrtek ve večerních hodinách, práce soudu u nás ve věznici již byla skončena," řekl Beneš. Podle něj se propouštění z Odolova obešlo bez komplikací.

Středočeské věznice k pátečnímu ránu opustilo 844 vězňů. Soudci však stále rozhodují o propuštění dalších lidí. Jejich počet by však už neměl být tak vysoký. Začínají totiž řešit složitější případy, které by většinou neměly splňovat podmínky pro udělení amnestie.

V kraji jsou věznice ve Vinařicích na Kladensku, Oráčově na Rakovnicku, Jiřicích na Nymbursku a Bytízu u Příbrami. Nejvíc vězňů zatím opustilo příbramskou věznici, a to 284. "Přes noc jsme samozřejmě propuštění nepřerušili, v podstatě jedeme nepřetržitě třetí den. Je předpoklad, že do večerních hodin ještě budeme pokračovat i dnes," řekl ředitel věznice Jiří Purkart.

Vinařickou věznici opustilo 242 a oráčovskou 80 amnestovaných, sdělili jejich mluvčí. I zde předpokládají, že se bude lidé propouštět i dnes. Hlavní část amnestie naopak skončila v jiřické věznici, z které bylo propuštěno 238 odsouzených. "Ukončili jsme masivní propuštění, teď se řeší individuální složitější případy a zkracování trestů," uvedla mluvčí věznice Hana Prokopová.

Grafika: Komu prominul tresty Václav Havel a komu Václav Klaus

Českobudějovickou vazební věznici opustilo 69 vězňů, na něž se vztahuje amnestie. Stále to není konečné číslo, zbylé případy by však soudci měli vyřešit během dne. Podle posledních odhadů by se celkem mělo z českobudějovického vězení dostat na svobodu asi 80 lidí odsouzených k nepodmíněným trestům, řekl místopředseda jihočeského krajského soudu Jiří Šťastný.

"Nemůžeme však úplně vyloučit, že v následujících dnech ještě objevíme třeba jeden dva případy nepodmíněných trestů, na něž se bude amnestie také vztahovat," uvedl Šťastný.

Českobudějovická vazební věznice je jediným nápravným zařízením v Jihočeském kraji. Momentálně si v ní odpykává nepodmíněně tresty zhruba 250 odsouzených. Odhadované počty vězňů, jichž se amnestie týká, se neustále mění. Ve středu českobudějovická věznice vygenerovala 60 případů, ve čtvrtek mluvila o 70 a dnes se číslo opět mírně navýšila. "Situace není jednoduchá, soudci musí tuto práci vykonávat nad rámec svých dalších povinností, které ovšem rovněž nesmí zanedbávat," řekl Šťastný.

Podle něj mnohem větší nápor přijde v momentě řešení amnestie v případě podmíněných trestů. Těch je v Jihočeském kraji odhadem 6000. "Vyřešení všech podmíněných trestů může trvat týdny, možná i měsíce," uvedl Šťastný. Prezidentem hromadně udělená milost se podle něj týká i 844 případů trestů veřejně prospěšných prací nebo 37 domácích vězňů.

Jihomoravské věznice již propustily 330 amnestovaných odsouzených a vazebně stíhaných. Propouštění bude pokračovat, a to zejména v Kuřimi, kde se bude konat patrně i v sobotu. Týmy soudců pokračují v prověřování spisů vězňů, přičemž zjišťují, na kterého z nich by se amnestie ještě mohla vztahovat. Většina lidí, která amnestií prezidenta Václava Klause byla omilostněna, je na svobodě.

V Brně-Bohunicích bylo propuštěno 130 vězňů. Ve čtvrtek jich opustilo brány nápravného zařízení šest. Byli to již lidé, kteří po odchodu hlavní vlny amnestovaných nastoupili k výkonu trestu. "I v nadcházejících dnech budeme propouštět, ale půjde jen o jednotlivce," řekla v pátek mluvčí věznice Dana Krejčířová. V bohunické věznici bylo před amnestií 560 osob. Po omilostnění části z nich se kapacita zařízení uvolnila asi o čtvrtinu. Obdobně tomu bude i v nedaleké Kuřimi, kde bude propouštění pokračovat nejen dnes, ale patrně i v sobotu.

Kuřimská věznice dosud propustila 116 osob. Celkem v ní bylo před amnestií umístěno 640 lidí. "Soudci prověří spisy všech našich odsouzených. S propouštěním ale ještě nejsme u konce," řekl mluvčí věznice Milan Novotný. Spisy vězňů z Kuřimi projednává speciální tým soudců Okresního soudu Brno-venkov.

V regionu jsou ještě dvě menší věznice v Břeclavi a ve Znojmě. Břeclav propouštění ukončila. Nápravné zařízení tam opustilo 39 z celkových 200 vězňů. Pokud ještě někdo z nich dostane amnestii, půjde o jednotlivce. Příliš se s tím ale nepočítá. Ve Znojmě bylo propuštěno 45 z 212 vězňů. Hlavní vlna amnestovaných již odešla. Je ale možné, že ještě některý z vězňů bude po analýze spisů v nejbližších hodinách propuštěný.

Na protest proti amnestii vznikla online petice a doprovodná událost na Facebooku nazvaná "Nesouhlasíme s Klausovou amnestií".  Té účast přislíbilo už téměř 27 000 lidí. Petici zatím podepsalo přes 9 000 lidí.

"My níže podepsání jsme si plně vědomi toho, že s amnestií vyhlášenou Václavem Klausem už nic moc nenaděláme," píše se v petici, jejíž autoři chtějí vyjádřit svoji nevoli s rozhodnutím prezidenta.

"Podobný čin totiž považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu. Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti, stejně jako si nemyslíme, že by se jednalo o dobrý signál vůči nám slušným občanům."

Soudci ukončili prověřování případů odsouzených z věznic v Drahonicích a Novém Sedle na Lounsku. Na amnestii propustili 301 lidí, informovala v pátek mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková. Celkem má v kraji odejít z věznic podle informací Generálního ředitelství vězeňské služby 638 vězňů. Kvůli amnestii se sejde hejtman s krajským policejním ředitelem.

Do čtvrtečních 18:00 stihla vězeňská služba propustit 437 vězňů, nejvíc z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku, kde ale čeká na propuštění ještě více než 60 dalších odsouzených. Hotovo už mají také v teplické vazební věznici, kde soudce stihl projednat všech 28 případů už v úterý a 25 lidí propustit. Dvě tamní vězenkyně byly vůbec první, které se díky amnestii dostaly v zemi na svobodu. V Litoměřicích šlo na svobodu 46 lidí.

V Ústeckém kraji je celkem šest věznic včetně dvou vazebních. Podle předběžných odhadů vězeňské služby by mělo být z Všehrd na Chomutovsku propuštěno 222 z celkem 557 vězňů a z Bělušic na Mostecku 102 z celkem 704. Propuštěno už bylo 193 lidí ze 421 z věznice Nové Sedlo a 108 z 296 z věznice Drahonice.

Věznice na Vysočině opustily díky amnestii už téměř tři stovky odsouzených. Branou mužské věznice v Rapoticích na Třebíčsku prošlo ve středu a ve čtvrtek na svobodu celkem 164 vězňů. Před vyhlášením amnestie jich tam bylo 695. Zatím poslední amnestovaní vězni odcházeli ve čtvrtek kolem 20:00, řekl mluvčí věznice Jan Doležal.

Ženskou věznici ve Světlé nad Sázavou podle údajů Vězeňské služby ČR opustilo do čtvrtečních 18:00 celkem 69 odsouzených z původních 760. Další vězenkyně odcházely až do 21:00.

Policie na Vysočině zatím nemusela podle mluvčí Dany Čírtkové řešit žádné problémy týkající se odchodu amnestovaných vězňů z obou věznic v kraji. Potíže nebyly ani s osobami, které na propuštěné vězně čekaly.

Podle dostupných informací by během pátku každou z věznic mohla opustit další přibližně stovka amnestovaných.

Věznice v Ústeckém kraji do čtvrtečního večera opustilo přes 400 vězňů. Nejvíce jich propustili z věznic ve Všehrdech na Chomutovsku a Drahonicích na Lounsku. Naopak z věznice Nové Sedlo do té doby odešlo jen sedm vězňů, předchozí odhady ale hovořily o více než 120 amnestovaných. Vyplývá to z informací zveřejněných Generálním ředitelstvím Vězeňské služby. Původní odhady z pondělí hovořily celkem až o více než 1400 vězních, kterých se v kraji amnestie týká.

Z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku v pondělí propustili asi 100 z plánovaných 222, do dnešních 18:00 počet propuštěných stoupl na 160. Věznice slouží výhradně pro muže včetně mladistvých, celkem si tam před začátkem amnestie odpykávalo trest 557 odsouzených.

"Soud zasedal v pondělí celý den a nakonec bylo propuštěno kolem 100 odsouzených. Rozhodovali stejně jako dnes čtyři soudci," řekla mluvčí věznice Všehrdy Bronislava Vetešníková. Dopoledne soud stihl projednat asi 35 spisů, amnestovaní rozhodnutí o propuštění podepsali po poledni. Poté je ještě před odchodem na svobodu čekaly potřebné formality.

 

Právě se děje

Další zprávy