Amnestie, den 2: Na svobodě 3568 lidí, kritika sílí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 1. 2013 21:05
Sledovali jsme pro vás, jak probíhal druhý den propouštění amnestovaných vězňů
Svoboda! Amnestovaná opouští pankráckou věznici.
Svoboda! Amnestovaná opouští pankráckou věznici. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věznice do čtvrtečních 18:00 propustily na základě prezidentské amnestie 3568 odsouzených.

"Jsme s průběhem spokojeni a očekáváme, že ještě dnes v noci a zítra během dne (v pátek) bude probíhat propuštění odsouzených na svobodu," uvedl odpoledne náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

ČSSD vyvolá kvůli amnestii ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, oznámil na brífinku předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokládáme za skandální fakt, že amnestie osvobodí aktéry velkých hospodářských kauz, včetně tunelování bank i firem, podvodů při privatizaci či miliardových daňových úniků," uvedl.

Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka je za toto rozhodnutí prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase vláda zodpovědná. Nečas k tomu v podvečer uvedl, že i rozsah amnestie je plně v kompetenci prezidenta. "Při takto obecně pojatém aktu nelze vyloučit, že se bude týkat některých citlivých kauz," sdělil v zaslaném vyjádření.

Ještě ve čtvrtek dopoledne přitom vládní TOP 09 oficiálně odmítla nést odpovědnost za důsledky amnestie. Ve čtvrtečním usnesení předsednictva strany se uvádí, že vláda o amnestii nejednala, ministři za TOP 09 nebyli předem informováni a dozvěděli se o ní až z Klausova projevu.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka ale vše kolem amnestie tradičně probíhá v režimu tajné. "Již potřetí premiér nepředkládá předem amnestii vládě, ale podepisuje ji sám a vládu s ní seznamuje ex post." dodal ministr s tím, že před Nečasem se stejně zachovali i premiéři Klaus a Tošovský.

"Hlavním důvodem bylo, aby se to neprozradilo. Představte si, co by se, zvláště v době Vánoc, začalo před těmi věznicemi dít," dodal Blažek.

Opozice, ale i koaliční partner TOP 09 mají za nešťastný zejména rozsah amnestie. "Problematizuje práva poškozených a zavdává příčiny ke spekulacím, že poskytla ochranu skutečným zločinům, místo aby pouze prominula bagatelní trestné činy," stojí v usnesení TOP 09.

Prezident Václav Klaus se v rozhovoru pro MF Dnes ohradil proti nařčením, že širokou amnestií sledoval propouštění v konkrétních kauzách. Šlo mu podle jeho slov o "makroamnestii" a detaily nezkoumal.

Také ministr Blažek se v Radiožurnálu vyjádřil ke spekulacím, zda nebyla prezidentská amnestie "ušitá" několika lidem na míru. "Opravdu si nemyslím, že Václav Klaus se jednoho dne rozhodl, že se pokusí pár jednotlivců dostat z problémů a udělá amnestii. Myslím si, že je to nesmyslný příběh. Tak to prostě není," uvedl.

Na svobodu se i přes ujišťování úřadů dostali i mnozí recidivisté, v Olomouci například muž s 19 záznamy v rejstříku trestů. V médiích se již objevují první zprávy o deliktech čerstvě amnestovaných vězňů.

Díky amnestii už z vězení ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku odešlo 69 odsouzených žen, některé z nich žily za mřížemi i se svými dětmi. Před amnestií bylo vězeňkyň 760.

"Jsme připraveni pracovat nepřetržitě i o víkendu, abychom odchod amnestovaných žen co nejvíce urychlili," řekla mluvčí zařízení ve Světlé nad Sázavou Eva Hodná.

Více než stovka vězňů opustila dosud podle neoficiálních informací bránu věznice v Plzni - Borech. Podle předběžných odhadů vězeňské služby se měla amnestie týkat zhruba 264 ze 1460 vězňů největší věznice v ČR.

Soudci plzeňského soudu zatím rozhodli o 238 odsouzených, řekl předseda Okresního soudu Plzeň - město Jiří Levý. Předpokládá, že ve čtvrtek by měli stihnout většinu případů, některé komplikovanější budou zřejmě dokončovat v pátek.

Amnestiemi se v Plzni zabývá desítka trestních soudců okresního soudu. Zatímco jinde přišli soudci přímo do věznic a tam rozhodovali o propuštění, v Plzni se dokumenty z věznice vozí za soudci na okresní soud. O dokumentech tak rozhoduje více soudců. Jejich rozhodnutí se převážejí zpět do věznice.

"Dnes od nás odjede poslední várka v 22:30," řekl místopředseda soudu pro věci trestní Boris Valový. Podle mluvčí věznice Jany Bartošové bude věznice propouštět dál, dokud nevyřídí všechna rozhodnutí soudu, v případě potřeby tedy i v noci.

První náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák na rádiu Impuls uvedl, že rezort prezidenta o amnestii, která by vyřešila přeplněné věznice, nikdy nežádal. "Já nezpochybňuji to, že jsme veřejně mluvili o tom, že jednou z možností řešení přeplněnosti by byla amnestie. Nicméně jedna z možností, bavili jsme se také o legislativních opatřeních, o navyšování ubytovacích kapacit," řekl. Upozornil také na trend, dle kterého se do dvou let můžou do vězení vrátit až dvě třetiny propuštěných.

"Amnestie prezidenta České republiky Václava Klause je jeho právem. Je nutno podotknout, že v minulosti s ní nijak neplýtval a jeho krok respektujeme," uvedla v tiskové zprávě strana LIDEM.

"Na základě diskuse vyplývá, že rozsah uplatněné amnestie je nepřiměřeně široký. Z našeho pohledu může způsobit i demotivaci orgánů činných v trestním řízení či nemožnost vymáhání náhrady škody poškozenými," upozornila však strana s tím, že její členové o kroku hlavy státu nebyli předem informováni.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake na večerní tiskové konferenci uvedla, že její strana nepodpoří hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Ludvík Hradilek

"Po technické stránce probíhá amnestie zdárně, soudci, ve spolupráci se státními zástupci a pracovníky vězeňské služby dělají, co mohou," pochvaluje si ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

První náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, jenž vede koordinační skupinu AMNESTIE, která naplňuje rozhodnutí prezidenta republiky o amnestii, zveřejnil další čísla o propuštěných v jednotlivých věznicích: nejvíce jich bylo propuštěno ve věznicích v Heřmanicích (239), Pankrác (224), Příbram (231) a Vinařice (150).

Na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně (NSZ) vznikla operativní skupina, na kterou se mohou žalobci obracet v případech nejasností se zastavováním trestních stíhání na základě prezidentské amnestie. NSZ také bude veškerá rozhodnutí státních zástupců o zastavení stíhání následně přezkoumávat. Ve čtvrtek to řekl náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec. O tom, kolika případů se prezidentská amnestie bude definitivně týkat, tak pravděpodobně nebude v nejbližší době zcela jasno.

Úřady práce posílily po amnestii kvůli možnému většímu náporu žadatelů o dávky a podpory počty pracovníků u přepážek i bezpečnostní opatření. Zajistily si už také vyšší hotovost pro vyplácení mimořádné pomoci propuštěným vězňům. Uvedla to mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Více čtěte zde

Tři amnestovaní vězni v Praze napadali krátce po svém propuštění ve středu a ve čtvrtek kolemjdoucí. Dvěma z nich hrozí za přestupek pětitisícová pokuta. Na policejním webu o tom ve čtvrtek informovala mluvčí policie Jana Rösslerová. Vážnější případy pražští policisté v souvislosti s amnestií vyhlášenou prezidentem nezaznamenali.

Věznice na jižní Moravě propustily od středečního večera do čtvrtečního dopoledne na základě amnestie prezidenta Václava Klause už více než 300 odsouzených a vazebně stíhaných. Na svobodu by do pátku mohlo být v regionu propuštěno ještě asi sto lidí. Amnestie nezpůsobila bezpečnostní problémy. Policie posílila hlídky, řekla¨její mluvčí Petra Vedrová.

První vlnu propouštění už zvládla věznice v Brně-Bohunicích. První z amnestovaných opustili její brány ve středu v 17:30. Poslední ze 124 propuštěných dnes v 03:45. Ve věznici zasedalo nepřetržitě 12 soudců Městského soudu Brno a pět zapisovatelek.

Foto: Ludvík Hradilek

Olomouckou vazební věznici opustilo od středy díky amnestii dosud 66 vězňů. Do případu 18 odsouzených, na které se prezidentovo gesto vztahuje, se vložili státní zástupci. Podali u nich stížnost nebo si ponechali lhůtu pro její možné podání. Soudci amnestie projednávali ve věznici do středečních nočních hodin. Na svobodu se dostali přitom podle soudců i několikanásobní recidivisté, jeden z odsouzených měl například už 19 záznamů v rejstříku trestů.

Další z odsouzených si na svobodě pobyl pouze necelých pět hodin. Podle soudce byl z vězení propuštěn v 15:30 a již ve 20:15 jej zadržela policie. "Nebylo to ale u trestné činnosti, byl u něj vydán souhlas státní zástupkyně a byl eskortován do Břeclavi," sdělila mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.

"Už tato amnestie znamenala pro sociální demokracii velmi nepříjemné překvapení, doporučujeme panu prezidentovi, aby už radši žádné milosti nedával," uvedl šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ke Klausovu záměru vyhlásit po amnestii ještě i milosti.

Ještě během čtvrtka by mělo skončit propouštění omilostněných vězňů z věznic na území Moravskoslezského kraje. Celkem by se na svobodu mělo dostat víc jak 400 odsouzených ze čtyř nápravných zařízení. Vyplývá to z ankety ČTK.

Nejvíce vězňů opouští věznici v Ostravě-Heřmanicích. "Cekem soudci, kteří u nás pracovali až do rána, vydali 239 rozhodnutí o amnestii. Vězně postupně propouštíme. Nyní jsme přibližně v polovině," řekla před 16:00 mluvčí heřmanické věznice Martina Chumová.

Pražské soudy rozhodly do dnešních 14:00 o propuštění 343 vězňů. Pankráckou věznici tak opustilo či opustí 224 lidí, soudci jsou již s rozhodováním hotovi. Z nápravného zařízení v Ruzyni pak má zatím odejít 119 odsouzených, zbývá však ještě vynést zhruba 50 až 60 verdiktů. ČTK to řekla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

"Pokládáme za skandální fakt, že amnestie osvobodí aktéry velkých hospodářských kauz, včetně tunelování bank i firem, podvodů při privatizaci či miliardových daňových úniků. Podle vyjádření nejvyšší státní zástupkyně se jedná minimálně o třináct závažných případů hospodářské kriminality, jejichž vyšetřování stálo velké úsilí jak policii, tak justici," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Podle něj jsou teď dlouholetá náročná práce soudců i související finanční náklady zcela zbytečné. Amnestie prý povede k velké deziluzi nejen mezi občany, ale také v české policii a justici.

"Jedná se nepochybně o největší skandál, který byl po roce 1989 spojen s udělováním prezidentských milostí. To, že miliardové kauzy už zůstanou navždy bez trestu, je výsměchem principům spravedlnosti a právního státu, které by měly zajistit rovné postavení všech občanů před zákonem. Bohužel mocní souputníci prezidenta republiky z devadesátých let a z období opoziční smlouvy byli z této zásady amnestií vyňati. Spravedlnost se tak skupině tunelářů vyhne na základě politického rozhodnutí prezidenta a předsedy vlády," prohlásil dále Sobotka.

Klausova a Nečasova amnestie podle jeho slov budí podezření, že byla účelově prosazena proto, aby učinila "tlustou čáru za podvody a kauzami, jež mají počátek v divoké privatizaci devadesátých let". "Prezident Klaus a premiér Nečas působí dojmem zametačů, kteří chtějí využít závěru svých funkčních období k omilostnění těch, kdo měli v minulosti nejen ekonomickou moc, ale i politické vazby na tehdejší garnituru z řad ODS," dodává k tomu předseda sociálních demokratů.

Amnestie se vztahuje i na stovky alternativních trestů jako domácí vězení či veřejně prospěšné práce, sdělilo ministerstvo vnitra. Ministr Blažek také ujistil veřejnost, že v případě vymáhání odškodnění není nic ztraceno a že komentáře na toto téma v médiích jsou zkreslené. I po prominutí trestu totiž dle ministerstva zůstává platný nárok poškozených na náhrady škod.

"Doposud bylo 2927 vězněných osob propuštěno, pravomocně bylo rozhodnuto o propuštění 3687 osob," uvedl na mimořádné tiskové konferenci ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ten rovněž reagoval na opakující se kritiku, že Petr Nečas neinformoval o amnestii vládu. Premiér podle něj postupoval podle toho, že vše probíhá v režimu tajné. Podle Blažka to je tradiční postup premiéra. "Již potřetí premiér nepředkládá předem amnestii vládě, ale podepisuje ji sám a vládu s ní seznamuje ex post." Učinili tak prý i premiéři Klaus a Tošovský v případě amnestií Václava Havla.

Dlouhé hodiny dnes v mrazu, sněhu a větru čekala devětatřicetiletá Kateřina Slívková před branou věznice v Ostravě-Heřmanicích. Věřila a doufala v to, že dnes propustí díky amnestii prezidenta i jejího druha. Nakonec se promrzlá žena dočkala a se slzami v očích partnera objala. "Věděl jsem, že tu bude. Tak dobře ji znám," řekl.

Do vězení nastoupil kvůli neplacení alimentů. Původně dostal trest veřejně prospěšných prací. Ten ale nevykonal, a tak musel do vězení. "Bral jsem to moc na lehkou váhu. Všechno. Placení i trest," řekl. Do vězení už zpátky nechce. Věří tomu, že najde práci a bude žít řádným životem.

Foto: Ludvík Hradilek

Ředitel politického odboru Pražského hradu Ladislav Jakl serveru Lidovky.cz ironicky odpovídá na jejich dotazy stran amnestie. Řekl například, že ji řešili ve "velmi širokém okruhu tří lidí". Prozradil rovněž, že pravým důvodem nebylo uvolnění přeplněných věznic. Co však pravým důvodem bylo, by se prý novináři museli zeptat prezidenta.

Soudci ve čtyřech středočeských věznicích nadále rozhodují o propuštění odsouzených, na které se vztahuje amnestie. Za první den rozhodli o propuštění zhruba 640 lidí, většina amnestovaných už věznice opustila. Okolí věznic a další místa hlídají policisté. Očekává se, že brány středočeských věznic opustí kolem 1100 lidí.

Propuštění vězňů však chvíli trvá, protože se po rozhodnutí soudu musejí podrobit třeba lékařské prohlídce. Vězeňská služba tak pracuje do noci.

"Během večera a noci byli propuštěni všichni (amnestovaní) odsouzení," řekl mluvčí vinařické věznice Ivan Suchý. Všechny amnestované propustili také z oráčovské věznice, kde odsouzení procházeli branami vězení podle ředitele Pavla Třasáka až do 22:00. Vězení u Příbrami ve čtvrtek podle Steinerové propustí 170 z 200 amnestovaných.

Věznici ve Všehrdech na Chomutovsku opustila ve středu asi stovka z plánovaných 222, v poledne podepsalo rozhodnutí 35 dalších. Věznice slouží výhradně pro muže včetně mladistvých, celkem si tam před začátkem amnestie odpykávalo trest 557 odsouzených.

Jeden z propouštěných, sedmadvacetiletý Petr, se do vězení dostal za řízení bez řidičského oprávnění a způsobení dopravní nehody. "Nejvíc se těším na manželku a dítě. Mám půlročního syna, nastoupil jsem do vězení hned po porodu," řekl.

Vymáhání náhrady škody po lidech, jejichž stíhání bylo na základě prezidentské amnestie zastaveno, se obětem prodlouží a pravděpodobně i prodraží. Nakonec by se však poškození měli svých nároků domoci, myslí si advokáti oslovení ČTK. Podle nich budou civilní soudy rozhodovat na základě důkazů, které již policie v trestních kauzách shromáždila.

Právnička Hana Marvanová, která zastupuje například klienty H-Systemu,  pro deník Insider uvedla, že někteří poškození z těchto případů o své nároky přijdou.

"Pokud se zastaví kauza, kde poškození žádají náhradu škody, a nebylo pravomocně rozhodnuto, znemožňuje se poškozeným domoci se náhrady škody. V civilním řízení už nároky uplatnit nemohou, protože jsou promlčené," uvedla v rozhovoru.

"Myslím si, že poškození mají celkem velkou šanci se svých nároků domoci," prohlásil naopak advokát Jaroslav Ortman. Lidé ale budou muset podat žalobu k civilním soudům. "To znamená, že budou muset zaplatit soudní poplatek a náklady na právníka, který žalobu sepíše, " uvedl advokát. Občanskoprávní jednání se podle něj také protáhne, minimálně rok prý bude trvat, než se spor dostane k soudu.

Podobně se vyjádřil také právník Michal Pokorný. Ani podle něj by pro oběti neměl být výraznější problém se domoci svých práv v občanskoprávním řízení, byť s určitým časovým zpožděním. Podle něho totiž stejně ve většině případů trestní soudci o nároku na náhradu škody sami nerozhodují a odkazují poškozené na civilní soud.

Amnestie v Příbrami
Amnestie v Příbrami | Foto: Ludvík Hradilek

V médiích se již začaly objevovat zprávy o prvních deliktech propuštěných vězňů. Dva sedmadvacetiletí vězni krátce po propuštění na prezidentskou amnestii z káznice Valdice v Jičíně ve čtvrtek ráno ukradli v jednom místním baru peníze a pokusili se vloupat do zaparkovaného auta. Policie oba podezřelé krátce po činu dopadla a podíl každého z nich na krádeži a vloupání vyšetřuje. Krádež peněz bude řešit jako přestupek, za pokus vloupání do auta pachateli hrozí až dva roky vězení. Sdělila to mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Muži valdickou věznici, která patří k netěžším nápravným zařízením v zemi, opustili ve středu kolem 22:30. Pěšky se vydali do nedalekého Jičína. Zastavili se v první restauraci, kde asi do 01:30 popíjeli pivo a tvrdý alkohol. Pak v pití pokračovali v jednom jičínském nonstop baru s hernou. "Zhruba v 06:15 zaplatili a odešli. Jeden z nich se ale ještě do podniku na krátko vrátil. Barman pak zjistil, že mu chybí 2500 korun a zavolal 158," uvedla mluvčí.

V herně na pražském Smíchově se ve čtvrtek dopoledne poprali dva muži, jeden z nich byl podle informací  serveru Novinky.cz čerstvě propuštěný po prezidentské amnestii. Z místa potyčky utekl a policisté po něm pátrají.

Vládní TOP 09 odmítá nést odpovědnost za důsledky amnestie. Její ministři totiž nebyli o plánu informováni. Strana pokládá rozsah amnestie za nešťastný. Podoba amnestie vadí též předsedovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, který ve středu uvedl, že krok se podle něj neměl týkat "největších skandálů republiky", ale jen lehkých trestných činů, aby se ulevilo přeplněným věznicím.

Politici, včetně například místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska, začínají nyní diskutovat o tom, zda do ústavy moderního demokratického státu vůbec institut plošné amnestie patří.

Foto: Ludvík Hradilek

Prezidentský kandidát a expremiér Miloš Zeman se obává, že kvůli amnestii mohou uniknout trestu i tuneláři. Pokud by se stal prezidentem, neudělil by prý amnestii na začátku ani na konci svého mandátu. Amnestii, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus, kritizovala už ve středu i většina ostatních prezidentských kandidátů.

"Já jsem měl k projevu prezidenta Václava Klause jednu výtku a to právě pochybnosti o vyhlášené amnestii. Mám totiž obavy, že tato amnestie se může týkat i lidí, kteří jsou dlouhodobě vyšetřováni pro závažnou ekonomickou kriminalitu, a já nesouhlasím s tím, že by tuneláři měli uniknout zaslouženému trestu. Jak jsem již několikrát řekl, v případě mého zvolení žádná amnestie nepřichází v úvahu. Ani na začátku, ani na konci mého funkčního období," sdělil Zeman.

Ke Klausově milosti mají výhrady i ostatní prezidentští kandidáti. Také další z favoritů volby Jan Fischer tvrdí, že by v prezidentském úřadu amnestie nevyhlašoval. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier a europoslankyně Zuzana Roithová ostře kritizovali to, že amnestie zřejmě osvobodí od trestu i lidi, kteří figurovali ve velkých skandálech spojených s tunelováním či korupcí.

 

Ústava je podle člena výboru a předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce koncipována tak, že neodpovědný prezident navrhuje a odpovědná vláda mu vyhoví, nebo ne. "Není v tomto konkrétním případě důvod pro změnu ústavy, ale k tomu, aby odešla vláda, která se rozhodla osvobodit všechny kmotry 90. let," řekl ČTK Tejc.

Ten rovněž soudí, že ministři za TOP 09, když zůstávají ve vládě, převzali odpovědnost za rozhodnutí premiéra. Ani on by se ale případným změnám ústavy ohledně amnestií nebránil. Tejc si dovede představit, že by se amnestie zúžila nebo by její znění prezidentovi navrhovala vláda.

Předsedu sněmovního ústavně-právního výboru Stanislava Polčáka (TOP 09 / STAN) zarazilo, že na vládní úrovni amnestii konzultovali jen premiér s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), když vláda podle ústavy rozhoduje ve sboru. Polčák uvažuje o tom, že by o tomto postupu měl výbor jednat. Nečas by měl odůvodnit po právní stránce, jak vnímá akt kontrasignace, zda jako své výsostné právo, nebo jako věc, která přísluší vládě, řekl Polčák.

Pochybuje o tom, že spolupodpis u amnestie je výsadou jediného člena vlády; nedovede si ale zároveň představit, že by vláda projednávala každou milost, kterou chce prezident udělit. Polčák v této věci upřesnění ústavy připouští, museli by se na tom ale shodnout politici. "Že bychom institut kvůli tomu, že se jej jednou nepodařilo aplikovat tak, jak by se mělo, zrušili zcela, to si nejsem úplně jistý," podotkl Polčák.

Pražské soudy rozhodly do středeční půlnoci o propuštění 405 vězňů. Pankráckou věznici tak opustilo 261 lidí, soudci jsou již s rozhodováním v podstatě hotovi. Z nápravného zařízení v Ruzyni pak odešlo 144 odsouzených, zde je vynesena více než polovina verdiktů. Sdělila to mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

"Soudci rozhodovali až do půlnoci, dnes již od rána opět pracují," uvedla Lhotáková. Verdikty podle ní vynášelo osm soudců Obvodního soudu pro Prahu 4 a tři soudci Obvodního soudu pro Prahu 6 přímo ve věznicích. Celkový počet vězňů, na něž se v hlavním městě vztahuje prezidentská amnestie, bude podle ní zhruba kolem 550.

Věznice v Ostravě-Heřmanicích podle odhadů vězeňské služby propustí 546 lidí. Soudci však rozhodli o tom, že jich odejde 238, a již jsou se svojí prací hotovi. Prošli všechny spisy a ve všech případech vydali rozhodnutí o propuštění.

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) se nedomnívá, že by se kvůli nynější dílčí amnestii měl v ústavě zrušit tento institut jako takový. Pochybuje ale o postupu premiéra Petra Nečase (ODS), který prezidentovo rozhodnutí podepsal. Pro vypuštění amnestií z ústavy není ani opoziční ČSSD, která z nynějšího plošného propouštění vězňů viní vládu.

Vězeňská služba uvádí na svých webových stránkách, že má pražská nápravná zařízení opustit dohromady 679 odsouzených. Odhady vězeňské služby jsou zatím předběžné. Vycházejí ze statistik a liší se i v řádu stovek od skutečného počtu propouštěných vězňů, který dnes hlásí jednotlivé věznice. Podle mluvčího Roberta Káčera je to logický důsledek toho, že někteří vězni vytipovaní vězeňskou službou jako možní kandidáti na propuštění mají uloženy i další tresty odnětí svobody než ty, na něž se vztahuje prezidentova amnestie. Odhad může být zkreslen také častým pohybem vězňů mezi jednotlivými věznicemi.

Nápravné zařízení v Rapoticích opustily podle nejnovějších informací ve středu čtyři desítky vězňů. "Věznici v Rapoticích opustily už čtyři desítky vězňů," uvedl nejnovější počet mluvčí Jan Doležal. Ve čtvrtek dopoledne začnou odcházet z věznice další odsouzení a mohlo by jich být kolem stovky. Také v Rapoticích jsou připraveni pracovat na propuštění vězňů, kterých by celkem mělo odejít 300, i o víkendu.

Brány pardubické věznice denně opustí zhruba 50 amnestovaných lidí. Rychlejšímu propuštění brání "kolečko" složené z výstupní zdravotní prohlídky, vrácení věcí a vypořádání závazů, které musí každý před odchodem absolvovat. Podle předběžných odhadů se amnestie vztahuje v pardubické věznici na 293 vězňů s nepodmíněnými tresty do jednoho roku a několika lidí, jejichž věk přesáhl 75 let, řekl mluvčí věznice Tomáš Kubín.

Třetinu vězňů, na něž se vztahuje amnestie, propustili do čtvrtečního rána z věznice Jablonec - Rýnovice. Propouštění se zatím obešlo bez problémů, sdělila mluvčí věznice Monika Králová. Jednotlivé případy podle ní soudci projednávali až téměř do půlnoci, k práci se znovu vrátili brzy ráno. V Rýnovicích zatím propustili 54 vězňů. Na svobodu by se jich mělo dostat celkem 152 z 520 odsouzených. "Stále je to odhad, konečné číslo se může lišit," upozornila Králová.

Olomouckou vazební věznici opustilo od středy díky amnestii dosud 66 vězňů. Do případu dalších 18 odsouzených, na které se prezidentovo gesto vztahuje, se vložili státní zástupci. Podali u nich stížnost nebo si ponechali lhůtu pro její možné podání. Soudci amnestie projednávali ve věznici do nočních hodin.

"Všechny amnestie jsme vyřídili, ale ne všichni vězni šli domů. Byly případy, když to bylo komplikované, že státní zástupci podali stížnost. Bylo to však výjimečné. O těchto případech rozhodne krajský soud," řekl dnes ČTK soudce olomouckého okresního soudu Aleš Vašků. Doplnil, že u některých případů si žalobci, kteří se do věznice vydali společně se soudci, ponechali také lhůtu, a vězni tak musejí počkat, zda rozhodnutí soudu nabude právní moci.

Přes dvě stovky vězňů opustilo za první den platnosti prezidentské amnestie věznice v Karlovarském kraji. Propouštělo se v Ostrově, Kynšperku nad Ohří i Horním Slavkově. Celkově by se amnestie měla podle odhadu vězeňské služby týkat v kraji více než tisícovky vězňů.

"Do rána se podařilo propustit 107 vězňů. Celkem by jich mělo odejít 210. Kromě nich ale musí soudci prověřit i všechny další případy, zda-li se jich amnestie netýká," řekl dnes ráno ČTK mluvčí věznice v Horním Slavkově Petr Kuchynka. Ve slavkovské věznici, kde si odpykávají tresty odsouzení spíše za závažnější činy, bylo před vyhlášením amnestie 934 vězňů.

 

Právě se děje

Další zprávy