Silničáři i meteorologové varují řidiče před námrazou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 12. 2012 11:40
Některé silnice jsou namrzlé, ve vyšších polohách leží sníh
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Kubeš

Praha - Ani neděle nepřináší na českých vozovkách optimální podmínky.

Dopravu ve středních Čechách v neděli ráno komplikovala mlha, kvůli které byla místy zhoršená viditelnost. Některé silnice mohou být namrzlé, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Mlha byla po ránu hlášena na Kladensku a Rakovnicku, pražském okruhu, dálnicích D5 a D8 a rychlostních komunikacích R6 a R7.

Silnice v regionu jsou většinou bez omezení sjízdné. Výjimkou jsou komunikace všech tříd na Rakovnicku, vedlejší cesty na Kladensku a rychlostní silnice R6 a R7, na nichž cestáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Teploty v kraji se ráno pohybovaly od minus pěti stupňů Celsia do nuly, na většině území je bezvětří.

Na silnicích na východě Čech se v neděli vlivem nízkých teplot lokálně tvoří námraza a náledí. Místy také zůstávají na vozovkách zbytky zledovatělého sněhu. Informují o tom silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Namrzající silnice a náledí čekají řidiče v okolí Hlinska, Žamberka a na Rychnovsku. V Orlických horách a Krkonoších a také na Lanškrounsku a Žamberecku lokálně přetrvává uježděný, většinou zledovatělý sníh.

V neděli ráno bylo na východě Čech většinou polojasno až jasno se slabým větrem. Teploty se pohybovaly od nuly do minus šesti stupňů.

Na vedlejších silnicích Vysočiny leží místy zmrazky, motoristé by s nimi měli počítat hlavně na Žďársku. Hlavní tahy a dálnice D1 jsou holé a vymrzlé. Řidiči by měli jezdit opatrně i v sousedních jižních Čechách, kde mohou vozovky rovněž namrzat. Vyplývá to z informací dispečinků správy a údržby v obou krajích.

Na Vysočině se k ránu teploty pohybovaly dva až pět stupňů pod nulou. Přes den se mohou vyskytnout dešťové přeháňky a v nejvyšších polohách může i sněžit. V Jihočeském kraji naměřili meteorologové ráno od nuly do minus čtyř stupňů Celsia. Přeháňky by v tomto kraji dnes měly být ojediněle.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska leží místy na silnicích uježděná, někde i zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři na Jesenicku ráno varovali před silným a proměnlivým větrem, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Ostatní komunikace všech tříd jsou v Olomouckém kraji holé, suché a vymrzlé, sjízdné bez omezení.

Řidiči musejí být rovněž opatrní na silnici I/50 v buchlovských kopcích, kde se u obce Zástřizly tvoří námraza. V nejvyšších oblastech Vsetínska varují silničáři před nesouvislou uježděnou vrstvou sněhu krytou posypem. Na Kroměřížsku vane silný vítr, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Ostatní komunikace ve Zlínském kraji jsou holé a suché, sjízdné bez omezení, jen na silnicích nižších tříd na Kroměřížsku jsou cesty vlhké a silničáři tam nabádají k opatrnosti.

V kraji je dnes jasno nebo polojasno, beze srážek. Teploty se pohybují od minus dvou do dvou stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy