Za požár v Miletě podle hasičů může technická závada

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 12. 2012 20:17
Hasiči kontrolují, aby se oheň z ohnisek nerozšířil. Specialisté zjišťují příčiny požáru
Hořící textilka Mileta v Hořicích.
Hořící textilka Mileta v Hořicích. | Foto: ČTK

Hořice - Sobotní požár haly textilní továrny Mileta v Hořicích na Jičínsku, který podle odhadů způsobil škodu až za 250 milionů korun, zavinila podle hasičů s nejvyšší pravděpodobností technická závada.

Technickou závadu jako příčinu označila i policie. V továrně stále zůstávají dvě jednotky hasičů, které dohlížejí na místo požáru.

"Hasiči zůstanou na místě do pondělního dopoledne. Pokud se oheň znovu nerozhoří, zásah na místě poté ukončíme a objekt předáme majiteli," řekl ředitel jičínských hasičů Libor Zikeš.

Místo požáru dnes prošli vyšetřovatelé a specialisté, kteří s ohledem na výpovědi svědků, označili jako pravděpodobnou příčinu požáru technickou závadu. "Další osud požárem zasažené části haly bude muset po vychladnutí místa posoudit statik, kterého si zajistí majitel," řekl Zikeš.

Závada na elektroinstalaci stojí za požárem haly i podle policejních vyšetřovatelů. "Čtyři nezávisle vypovídající osoby potvrdily, že za vznik požáru může zářivka, od které chytily okolní hořlavé věci. Ohnisko požáru této verzi odpovídá," uvedla dnes odpoledne mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Tkalcovnu hořické textilky Mileta na Jičínsku, největšího zaměstnavatele ve městě, zničil v sobotu požár. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda však podle odhadů dosáhla až 250 milionům korun. Jde tak o jeden z největších požárů v České republice v letošním roce, od roku 1990 se pak řadí těsně za desítku největších. 

Plameny vysoké až 30 metrů

Požár byl nahlášen v sobotu krátce před šestou ráno a na místo se sjelo 15 hasičských jednotek."Požár zachvátil celou halu tkalcovny, podle informací z místa se propadly i stropy haly," řekl operační důstojník hasičů.

Podle svědků šlehaly plameny až do výšky 30 metrů. Hrozilo i zřícení bočních stěn haly ze 70. let. "Vzhledem k rozsahu požáru bude likvidace trvat zřejmě delší dobu, zatím není možné hovořit o výši škod ani příčině vzniku požáru," řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková.

"Požár zasáhl přípravnu, kde se zpracovává příze a část skladu," řekl  Zikeš. Hasičům se ale podle něj podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí výrobní haly.

Podle Zikeše se v sobotu zhruba od půl desáté podařilo zajistit, aby se požár už dále nešířil. Hasiči však budou pokračovat v hašení ohnisek.

Výroba se rozjede v průběhu ledna

Generální ředitel Milety Otakar Petráček dnes večer v prohlášení uvedl, že firma spolupracuje s hasiči a pojišťovnou na zjištění škod a hledá způsoby jejich rychlé likvidace, aby bylo možné co nejdříve alespoň částečně obnovit provoz.

 "Sanační práce budou pokračovat i v období mezi vánočními svátky," uvedl Petráček. Firma podle něj zahájila jednání s partnery, aby bylo možné část výroby poškozené požárem nahradit subdodvatelsky.

Podle Petráčka přišla firma o menší část technologie, přibližně o 10 procent toho, co potřebujeme k výrobě.

"Předpokládaný start těchto kooperací je již v prvních dnech měsíce ledna 2013 tak, aby tkalcovna byla uvedena postupně do provozu do poloviny měsíce ledna 2013. Tímto způsobem bude společnost minimalizovat výpadek dodávek zákazníkům," uvedl Petráček. 

Firma již obnovila například internetové připojení svých serverů, aby zaměstnanci mohli připravovat obnovení expedice košilovin. Firma už po požáru oznámila, že zachová práci pro všechny stávající zaměstnance.

Další z velkých požárů

Textilku Mileta vlastní indická firma Alok, práci má firmě přes 300 lidí.  Firma disponuje výrobou od bavlněné příze po hotový výrobek, společnost patří mezi největší evropské výrobce kapesníků, košilovin a batistů.

Co do výše škody byl zřejmě největším požárem od roku 1990 ten, který v roce 2002 zachvátil po výbuchu výrobnu pryskyřic Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) v Ústí nad Labem. 

Příčinou výbuchu a následného požáru bylo nedodržení technologické kázně při výrobě. Škoda byla tehdy vyčíslena na 2,17 miliardy korun.

Připomeňte si požár v pardubické Synthesii:

V Královéhradeckém kraji hasiči s rozsáhlým požárem haly textilní továrny bojovali například v říjnu 2007, kdy plameny zničily halu společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku. 

Požár tehdy zasáhl halu o rozměrech 40 krát 80 metrů a způsobil škodu za 210 milionů korun. Firma na místě vybudovala halu novou. 

V červenci 2010 hořelo v přádelně firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku. Firma tehdy odhadla škody na 100 až 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy