Heger chystá devět novinek. I zákaz kouření v hospodách

Radek Nohl Radek Nohl
1. 1. 2013 18:10
Ministr zdravotnictví plánuje v roce 2013 předložit vládě devět návrhů zákonů
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr Leoš Heger bude v roce 2013 pokračovat v rozsáhlé zdravotnické reformě. A vládě premiéra Petra Nečase chce předložit hned devět zákonů.

Půjde přitom o poslední výrazné změny, které se pokusí Heger prosadit.

Těsně před sněmovními volbami naplánovanými na jaro 2014 se totiž již ministr zdravotnictví do žádných velkých reforem pouštět nebude.

V plánu na příští rok tak chce Heger ještě dotáhnout do konce například zákon, který odmění pacienty, již se budou starat o své zdraví, bude chtít zakázat kouření v hospodách, pod zastřešenými zahrádkami nebo hodlá zavést takzvané dvousložkové pojistné. Naopak jeho úřad odmítá, že zvýší poplatky u lékaře.

Ministerstvo: Stop kouření v restauracích

Jako první předloží Heger v únoru vládě zákon, ve kterém počítá i s omezením prodeje alkoholu. Tato novela měla být již dokončena na podzim, kvůli metanolové aféře se ji ale ministerstvo rozhodlo přepracovat.

Seznam zákonů pro rok 2013
Autor fotografie: Reuters

Seznam zákonů pro rok 2013

Předložení vládě - únor:

  • Návrh zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami 
  • Věcný záměr zákona o hluku
  • Návrh zákona, kterým se mění zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky
  • Návrh zákona, kterým se mění zákon o veřejném zdravotním pojištění

Březen:

  • Návrh zákona o univerzitních nemocnicích  

Červen:

  • Návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních
  • Návrh zákona o ochraně veřejného zdraví
  • Návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Prosinec:

  • Věcný záměr zákona o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech

"Obsažen v něm bude i zákaz prodeje alkoholu ve stáncích s výjimkou svátečních trhů a jednorázových akcích," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek.

V návrhu chce Hegerův úřad však zakázat nejen kouření v hospodách a restauracích, ale také v okolí dětských hřišť, kojeneckých ústavů a na dalších místech a sportovištích, kde se pohybují děti.

"Zároveň se zvýší postih těm, kteří budou prodávat tabák a alkohol mladistvým," podotkl Plíšek. Nově bude možné uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Bohatí zaplatí za pojistné více

V únoru bude chtít Heger odnést na vládu i věcný návrh zákona o hluku, novelu týkající se pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění. Ty by měly přinést další revoluční novinky.

A to zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Hegerův úřad v zákoně počítá s tím, že nově pacienti zaplatí část pojištění své pojišťovně sami. 

"Navrhujeme mechanismus dvousložkového pojištění, které spočívá v tom, že by si pojišťovny mohly vybrat více zdravotního pojistného nebo by ho mohly naopak snížit. Mluvíme o desetinách procenta toho, co dneska platí zaměstnanec. Tím by jasně daly najevo, jestli mají hospodářské problémy, nebo jsou velmi dobré," řekl ministr Heger v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Jeho úřad chce však také v zákoně podle Plíška motivovat lidi k tomu, aby se o své zdraví starali.

V praxi by to mohlo například vypadat tak, že ti pacienti, kteří budou chodit pravidelně na preventivní prohlídky, dostanou odměnu. Heger před časem uvedl, že by třeba zaplatili nižší poplatek u lékaře.

Podívejte se do kanceláře ministra zdravotnictví Leoše Hegera:

Poplatky už Heger nezvýší

Ještě v březnu chce ministr předložit vládě zákon o univerzitních nemocnicích. V něm Hegerův úřad plánuje, že z fakultních nemocnic udělá nezisková zařízení.

Zároveň nad nimi již nebude chtít mít takový vliv. Ministr například nebude moci jmenovat nebo odvolat ředitele, to by měla nově dělat správní rada. Což má vést k odpolitizování výběru vedení daného zařízení.

"Zisk nemocnic bude alokován do hlavní činnosti, to znamená poskytování zdravotní péče," dodal Plíšek.

Během druhé poloviny roku 2013 plánuje Heger, že ještě odnese na jednání ministrů další čtyři zákony. Většinou technické novely se budou týkat třeba ochrany veřejného zdraví, nelékařských povolání nebo lázní.

Jaký je Leoš Heger ministr? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy