Nový šéf VZP bude brát 225 000. Odměna? Až 1,3 milionu

Radek Nohl Radek Nohl
17. 12. 2012 11:53
Rozhodla o tom v pondělí správní rada největší tuzemské pojišťovny
Zdeněk Kabátek.
Zdeněk Kabátek. | Foto: ČTK

Praha - Nový ředitel největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek bude dostávat měsíční plat ve výši 225 tisíc korun.

Rozhodli o tom v pondělí podle informací Aktuálně.cz členové správní rady, a to i přes nesouhlas opozice.

Kabátek, který doposud pracoval na ministerstvu zdravotnictví, tak bude mít stejný příjem jako jeho předchůdce Pavel Horák. Ten se na posledním jednání správní rady rozhodl rezignovat.

Nad svůj pravidelný příjem bude mít nový šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny ještě nárok i na roční odměnu, která může dosáhnout až do výše šestiměsíčních platů - tedy 1,35 milionu korun.

Opozice byla proti

Proti schválení nového platu pro Kabátka se podle informací deníku Aktuálně.cz postavili někteří politici z řad KSČM a ČSSD.

Jaké byly příjmy šéfů VZP?
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jaké byly příjmy šéfů VZP?

Zdeněk Kabátek: Novým ředitelem VZP je od začátku prosince 2012. Správní rada mu dnes schválila plat 225 tisíc korun za měsíc.

Pavel Horák: Byl šéfem VZP mezi roky 2006 až 2012. Při svém nástupu měl měsíční příjem 200 tisíc korun, ještě loni ale pobíral 250 tisíc. K tomu však měl nárok i na roční odměnu. Ta mohla být až ve výši šesti měsíčních platů. 

Jiřina Musílková: Vládla největší tuzemské pojišťovně do roku 2005. Její měsíční příjem byl 95 tisíc korun. K tomu měla nárok na roční odměnu, která mohla dosáhnout až do výše 12 platů.

"Byla jsem proti, moji kolegové za KSČM se zdrželi," řekla členka správní rady a poslankyně KSČM Soňa Marková.

Podle jejích slov jim šéf správní rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek nechtěl vůbec výši platu pro nového ředitele sdělit. Což potvrdil i další člen rady za ČSSD.

"To považuji za nepřijatelné, když jde o veřejné peníze," dodala Marková. Vyjádření Noska Aktuálně.cz zjišťuje.

Platy šéfů VZP

Bývalý ředitel Horák pobíral při svém nástupu do čela pojišťovny 200 tisíc korun. Příjem mu ale v průběhu několika let vzrostl a ještě loni dostával každý měsíc 250 tisíc korun.

Od začátku roku 2012 mu klesl o deset procent, stejně jako všem vedoucím pracovníkům. Jiřina Musílková, která vedla VZP až do konce roku 2005, měla měsíční příjem 95 tisíc korun.

Oba bývalí ředitelé měli kromě pravidelného měsíčního příjmu nárok i na odměnu, která mohla u Horáka dosáhnout až do výše šesti platů a u Musílkové dokonce dvanácti platů.

Odměnu jim na základě přesných kritérií schvalovala jednou za rok správní rada. Například za rok 2010 dostal Horák 990 tisíc korun a za rok 2011 to bylo 795 tisíc korun. 

Co říkáte na plat nového šéfa VZP? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy