Studující rodiče už nemají platit za prodloužení studia

ČTK ČTK
14. 12. 2012 15:51
Sněmovna přijala novelu vysokoškolského záko
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Studující matky i otcové zřejmě nebudou platit za prodloužení studia kvůli mateřské a rodičovské dovolené. Zůstat jim mají i studentské výhody.

Počítá s tím poslanecká novela vysokoškolského zákona, kterou v pátek sněmovna schválila.

Nová pravidla, která by měla platit do měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů, nyní ještě posoudí Senát.

Cílem novely je motivovat vysokoškolačky, aby se nebály mít v době studií děti a nebyly znevýhodněny proti matkám, které mají zaměstnání. Doba přerušení studia by se podle novely po uznanou dobu rodičovství nezapočítávala do maximální možné délky studia.

Pokud totiž kdokoli studuje o více než rok nad stanovenou dobu, musí si další prodloužení platit. Poplatky se přitom mohou pohybovat v řádu desetitisíců za semestr.

Studující matky sice nyní mohou školu přerušit, ale ztrácejí tím postavení studentky a s tím spojené výhody.

Rektor Karlovy univerzity Václav Hampl již dříve poslancům řekl, že novela má v podstatě uzákonit praxi na českých vysokých školách. Ty se podobně vstřícně chovají i ke studentům, kteří si musí studium prodloužit třeba kvůli úrazu. Norma je proto trochu nesystémová, neboť se těchto studentů netýká, podotkl Hampl.

Studentka matka, která nikdy dřív nepracovala, nyní nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemůže si ani zvolit rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Po dobu devíti měsíců má nárok na příspěvek 7600 korun a následně ve výši 3800 korun.

V současné době na univerzitách studuje zhruba sedm matek na tisíc vysokoškolaček.

 

Právě se děje

Další zprávy