Randák podává stížnost na policii. Je to šikana, tvrdí

Domácí Domácí
12. 12. 2012 10:30
Policie člena protikorupčního fondu viní z neoprávněného nakládání s informacemi
Karel Randák.
Karel Randák. | Foto: Michal Žák

Praha - Člen protikorupčního fondu a bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák podává stížnost proti postupu policie, která ho viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Vadí mu především záměrné protahování celého vyšetřování, nemožnost nahlédnout do spisu i celkový přístup policistů.

"Z uvedeného výčtu pochybení je zjevné, že policejní orgán se nesnaží postupovat tak, aby věc projednal rychle, bez průtahů a s ohledem na zaručená práva obviněných, jak mu ukládá zákon. Naopak postup policisty vyvolává pocit, že trestní řízení je v tuto chvíli vedeno pouze ve snaze o zbytečné úkony, protahování, šikanování a naši mediální dehonestaci," prohlásil v tiskové zprávě Randák.

Podle policie se měl Randák podílet na zveřejnění odměn šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Spolu s ním byla obviněna i bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády, která mu měla výplatní pásku Nagyové předat.

Opakovaný výslech svědků

Ve své stížnosti policistům Randák vytýká, že jemu i obviněné ženě bránili v přístupu do vyšetřovacího spisu, zatímco Nagyové bylo nahlížení bezproblémově a opakovaně umožňováno.

"Dále policejní orgán věc neúměrně prodlužuje tím, že v rozporu s trestním řádem znovu vyslýchá jako svědky osoby, které mu již předtím vysvětlení podaly," uvádí se v tiskové zprávě.

Policisté navíc podle Randáka znepříjemňují situaci obviněným a jejich obhájcům i pravidelnou prohlídkou jejich kapes a zavazadel obsahujících advokátní spis před vpuštěním na výslech.

Bez důvodu, který by stanovoval trestní řád, navíc podle tiskové zprávy stále požadují po obviněných otisky prstů a DNA, přestože policie žádné daktyloskopické či biologické stopy nezajistila a srovnávání otisků je vyloučeno.

Stokrát nic umořilo osla

Randákova stížnost poukazuje i na další drobné chyby, například na nepřítomnost zúčastněné osoby při čtení protokolů.

"Dle obsahu spisu měl dokonce policejní orgán nutit osobu podávající vysvětlení k výpovědi bez účasti advokáta, o jehož právní pomoc opakovaně žádala, a měl na ni činit nátlak," uvádí se ve zprávě.

"I když se některá pochybení mohou jevit jako nepříliš závažná, ve svém souhrnu mohou mít fatální dopad na průběh vyšetřování," upozorňuje advokát Petr Kočí, který Randáka obhajuje.

I bagatelní pochybení je tak podle něj nutné interpretovat v jejich souhrnu. "Stále totiž platí rčení používané i v judikatuře Ústavního soudu, že stokrát nic umořilo osla," dodává Kočí.

Randák: Věřím, že vše skončí

Jak na začátku listopadu informoval deník Insider,  policie vystavěla Randákovo obvinění na konstrukci, že převzal na přelomu letošního roku dvě výplatnice Nagyové od její tehdejší asistentky.

A podle policie je distribuoval mezi novináře, čímž způsobil Nagyové vážnou újmu (prý jí lidé na ulici nadávali, protože z výplatnic vyplynulo, jak velké peníze u Nečase bere).

Jak plyne z policejního obvinění, na Randáka při výslechu ukázal přímo pouze premiér Petr Nečas. Nečas přitom svou stopu k Randákovi opírá o tvrzení vlivného tuzemského novináře.

Podle Randáka je ale zatím z provedených důkazů zřejmé, že jde o smyšlené obvinění. "Proto věřím, že mé stíhání bude brzy ukončeno," dodává Randák.

 

Právě se děje

Další zprávy