Oceněný lékař upozornil na podezřelou milost prezidenta

ČTK ČTK
10. 12. 2012 13:42
Prezident Václav Klaus informace o údajné korupci označil za útok na něj
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Reuters

Praha - Cenu Nadačního fondu proti korupci a šek na 300 000 korun v pondělí v Praze dostal bývalý primář psychiatrického oddělení Nemocnice v Ostrově Martin Konečný.

Oceněn byl za to, že upozornil na údajně nestandardní udělení prezidentské milosti bývalé policistce Radce Kadlecové.

Policie se podezřením několik měsíců zabývala, případ pak odložila. Konečný novinářům řekl, že nyní policie věc dál šetřila, detaily ale prý nesmí sdělit.

Kadlecová, kterou soud poslal na dva roky do vězení za úplatky, byla Konečného pacientkou. Psychicky se zhroutila poté, co měla nastoupit do vězení. Týdeník Respekt loni v říjnu zveřejnil část lékařské dokumentace z té doby. Autorem textu je právě Konečný.

"Zakoupená milost"

Napsal, že Kadlecová "uvádí, že pro ni je 'zakoupena milost' u prezidenta republiky". Lékař tehdy věc konzultoval s právníkem nemocnice, který mu sdělil, že informace podléhá lékařskému tajemství. Milost měla být koupena za dva miliony korun. "Martin Konečný splnil svoji oznamovací povinnost, která ho zbavovala lékařského tajemství," uvedla Majerová.

Prezidentská kancelář Kadlecové udělila milost v polovině listopadu roku 2009. Hrad uvedl, že přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzené a zárukám mnoha žadatelů o milost, včetně starosty z místa bydliště.

Prezident Václav Klaus informace o údajné korupci označil za útok na něj a popřel, že by se něco takového mohlo stát. Fond v pondělí konstatoval, že prezidentské milosti udělované Klausem "provází celá řada nestandardních skutečností".

Konečný podle fondu splnil povinnost a obrátil se na protikorupční policii. Kvůli svým aktivitám musel odejít ze svého zaměstnání, nyní pracuje ve zdravotnických zařízeních v Příbrami a v Pleši.

Za Nadačním fondem proti korupci je miliardář a protikorupční aktivista Karel Janeček. Konečného si váží jako statečného člověka, který dal přednost spravedlnosti před osobním pohodlím, přestože se vystavil atakům "zlojedů", jak nazývá mimo jiné korupčníky.

Cílem fondu je boj proti podplácení, podpora odhalování korupce s ekonomickým dopadem na veřejnou správu, snaha o dotahování zveřejněných případů do konce a podpora budování etických hodnot. Za protikorupční jednání fond oceňuje druhým rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy