Na mapu se vrátí šest obcí. Zrušily je vojenské újezdy

ČTK ČTK
4. 12. 2012 13:36
Podle návrhu ministerstva obrany by nové obce měly vzniknout k 1. lednu 2015
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Po zmenšení vojenských újezdů Boletice, Hradiště a Libavá bude obnoveno šest obcí, které byly po vzniku těchto výcvikových prostorů zrušeny.

Podle návrhu ministerstva obrany by nové obce Polná na Šumavě, Bražec, Doupovské Hradiště, město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou měly vzniknout k 1. lednu 2015.

Materiál ve středu projedná vláda. Informoval o tom Jiří Štábl z tiskového oddělení ministerstva obrany

"Obnovením původních obcí se snažíme o napravení křivd, které byly způsobeny zrušením obcí v padesátých letech minulého století," uvedl k návrhu ministr obrany Alexandr Vondra.

Nové obce vzniknou ze sídelních útvarů, které přes 60 let spravovala armáda. Jejich obyvatelé tak budou moci volit zastupitelstvo a vlastnit domy, byty a pozemky, které byly dosud v majetku státu.

S plánem zmenšit celkovou plochu vojenských újezdů o třetinu vláda souhlasila už počátkem roku. Armáda zcela vyklidí Brdy, zbylé výcvikové prostory zmenší. Nyní tak podle Štábla plní harmonogram jednotlivých opatření.

Nejasná zpráva o konci vojenských újezdů - podívejte se:

V materiálu, který ve středu vláda projedná, jsou rovněž uvedeny konečné návrhy změn hranic újezdů a nové správní uspořádání uvolňovaného území.

Rozloha výcvikového prostoru Hradiště bude z nynějších 33.161 hektaru zmenšena o 5080 hektarů. Z újezdu Libavá bude vyjmuto 10.014 hektaru, tedy zhruba 31 procent rozlohy. Boletice se z 21.953 hektaru zmenší přibližně o 13 procent a Březina o pět procent, tedy asi o 834 hektaru rozlohy.

Kapitola druhá: Doupovské hory

Zrušení Brd Vondra už dříve vysvětlil mimo jiné tím, že armáda zde dosud nacvičovala ostrou dělostřeleckou palbu jen ve třech až osmi dnech v roce. Ani zmenšení rozlohy ostatních újezdů nebude mít podle ministerstva dopad na výcvik vojáků.

V dalším období bude podle Štábla třeba vyřešit zejména problematiku samosprávního členění obcí, připravit vznik nových obcí a s tím související legislativní změny. Důležitým bodem bude i vyřešení převodů majetku ze státu do majetku obcí, dodal Štábl.

Budoucnost vojenských Brdů? CHKO s atomovým muzeem:

 

Právě se děje

Další zprávy