Sobotka: Potřebujeme garance ohledně dostavby Temelína

ČTK ČTK
3. 12. 2012 14:42
Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí sešel s americkou ministryní zahraničí Clintonovou
Temelín.
Temelín. | Foto: ČHMÚ

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na pondělní schůzce s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou zdůraznil, že pro Česko je důležité mít garance konečné ceny, termínu dokončení a bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín.

Jedním z uchazečů o její dostavbu je americko-japonská společnost Westinghouse, jejíž šance se Clintonová pondělní návštěvou ČR snaží zvýšit. Vedle Temelína jednal Sobotka se šéfkou americké diplomacie také o Evropské unii, Sýrii nebo Afghánistánu.

"Já jsem měl možnost zdůraznit, že pro českou stranu je velmi důležité, aby byla garantována pevná finální cena, aby byl garantován jasný termín dokončení, aby byla garantována bezpečnost, a že celý proces probíhá zcela transparentně na základě zákona o veřejných zakázkách," řekl Sobotka novinářům po skončení asi půlhodinové schůzky, které se zúčastnil také stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Impuls pro českou ekonomiku

Podle Sobotky nebyla schůzka o přesvědčování, která z nabídek na dostavbu Temelína je nejlepší. Jednalo se prý spíše o možné spolupráci Spojených států a Česka v oblasti vědy a výzkumu atomové energie a pracovních místech, která by v obou zemích mohla výstavba dvou bloků jaderné elektrárny přinést.

Je důležité, aby dostavba Temelína znamenala impuls pro celou českou ekonomiku, uvedl Sobotka. Výběrové řízení podle něj ČSSD nechce a ani nemůže žádným způsobem ovlivňovat.

O zakázku za 200 až 300 miliard korun se vedle Westinghousu uchází česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

Clintonová v pondělí o Temelínu hovořila také s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Po schůzce se nechala slyšet, že Westinghouse nabízí v tendru na dostavbu nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky.

Strana zelených (SZ) v pondělí nad důvodem návštěvy šéfky americké diplomacie vyjádřila znepokojení. Podle Matěje Stropnického, místopředsedy zelených, kteří odmítají další rozvoj jaderné energetiky v ČR, je diplomatický nátlak v době probíhajícího výběrového řízení druhem korupce.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Ruska i Francie. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán koncem příštího roku.

Temelín se naklonuje o další čtyři věže

Vedle jaderné energetiky Sobotka a Zaorálek s americkou ministryní, která se později sešla i s premiérem Petrem Nečasem, hovořili také o mezinárodní politice.

Spojeným státům záleží na tom, aby pokračoval trend evropské integrace a aby Evropa byla silná, řekl k jednomu z témat Sobotka, který prý Clintonové pogratuloval k listopadovému znovuzvolení amerického prezidenta Baracka Obamy. Jednalo se také o syrské krizi nebo spojenectví v Afghánistánu, kde ČSSD počítá s postupným stažením jednotek v souladu s domluveným harmonogramem.

 

Právě se děje

Další zprávy