Švédsko slevilo 10 procent z pronájmu gripenů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 12. 2012 20:07
Nabídka platí do konce prvního čtvrtletí 2013, oznámil odstupující ministr obrany Vondra
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Švédská nabídka prodloužení pronájmu nadzvukových gripenů je o deset procent lepší než v létě. Nabídka platí do konce prvního čtvrtletí 2013.

V pondělí to po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil odstupující ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). O dalším postupu rozhodne vláda. Bylo by korektní, kdyby o dalším osudu nadzvukových stíhaček jednala i s opozicí, uvedl Vondra.

Minulý týden prohlásil, že švédská nabídka je "řádově asi o miliardu nebo miliardu a půl" levnější než předchozí.

Ministr obrany měl od vlády mandát, aby do konce listopadu jednal exkluzivně se Švédskem o pokračování stíhaček Gripen u českého vojska. "Stíhací letectvo je a bude pevnou součástí armády ČR. Je to jeden ze základních znaků státní suverenity," řekl Vondra.

"Současná nabídka je bezmála o deset procent lepší, než byla ta letní. Jde o jednoznačný pokrok," dodal ministr. Pokud by se Češi se švédskou stranou nedohodli, podle premiéra měl následovat nový tendr, jehož by se účastnili i další výrobci letecké techniky.

O případném pokračování pronájmu gripenů rozhodne vláda. Čas, po který bude aktuální nabídka platná, by měla využít k jejímu důkladnému zvážení, uvedl ministr. Jelikož případný další pronájem bude na delší časový horizont, než je existence současné vlády premiéra Petra Nečase (ODS), měl by kabinet o gripenech vyjednávat i s opozicí, dodal.

Podívejte se do výrobní haly, kde se montují gripeny:

Podle informací ČTK obsahuje poslední švédský návrh tři varianty pronájmu. První počítá s pronájmem na další tři roky za více než pět miliard korun. Druhá varianta představuje pronájem na pět let za téměř osm miliard a třetí varianta obsahuje nabídku na desetiletý pronájem za více než 14 miliard korun.

Česká republika má pronajato 14 švédských nadzvukových stíhaček do roku 2014, poté smlouva vyprší. Pronájem švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Obě země už o podmínkách prodloužení smlouvy jednaly, Česku ale dosud připadaly všechny nabídky příliš drahé.

"Nepřistoupím na žádnou dohodu, která by nebyla pro českou stranu výhodná," uvedl už dříve Vondra. Tehdy řekl, že se buď vyjednávací týmy shodnou na podmínkách dlouhodobějšího pronájmu stíhacích letounů, nebo současný kontrakt prodlouží pouze o dva nebo tři roky, po jejichž uplynutí vláda vyhlásí nové výběrové řízení na ochranu nebe nad Českem.

Podklady pro tendr má v těchto dnech předložit vláda. Vypsání nového tendru je podle některých představitelů ministerstva obrany reálné.

Vondra v pátek skončí ve funkci, kterou zastával více než dva roky. Případného vyjednávání nové smlouvy se Švédy se tak již bude účastnit jeho nástupce ve funkci. Nový ministr obrany zatím není znám. "Je velmi korektní, aby při rozhodování o dalším postupu byl můj nástupce," řekl v pondělí novinářům Vondra.

 

Právě se děje

Další zprávy