Clintonová o Temelínu: Máme nejbezpečnější technologii

Lucie Stuchlíková Tereza Šídlová, Lucie Stuchlíková
3. 12. 2012 14:50
Ministryně zahraničí podpořila americko-japonskou firmu Westinghouse
Americká ministryně dostala od Karla Schwarzenberga jako dárek fotografii, na níž se spolu s manželem Billem zdraví s prezidentem Václavem Havlem.
Americká ministryně dostala od Karla Schwarzenberga jako dárek fotografii, na níž se spolu s manželem Billem zdraví s prezidentem Václavem Havlem. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v Praze lobbovala za firmu Westinghouse, která se v Česku uchází o stamiliardovou zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Americko-japonská firma podle Clintonové nabízí nejbezpečnější technologii.

"Česká energetická bezpečnost se velmi zvýší, pokud dojde ke spolupráci," uvedla ministryně po setkání se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem.

Právě otázku energetické bezpečnosti a posílení transatlantické vazby považují Američané za své hlavní trumfy v největším tendru v české historii. Hlavním konkurentem společnosti Westinghouse je ruské konsorcium MIR.1200.

Politička přijela na bleskovou návštěvu Prahy krátce před tím, než ČEZ průběžně zhodnotí nabídky jednotlivých uchazečů o dostavbu Temelína a oznámí jméno favorizované firmy.

"Česko si zaslouží nejlepší cenu, technologii a pracovní příležitosti. To vše Westinghouse nabízí," uvedla také Clintonová, která se podle svých slov nijak "nestydí" za podporu pro firmu ucházející se o dostavbu Temelína.

Clintonová dodala, že spojení by přineslo také zvýšení pracovních míst pro Američany i Čechy. "Česko si zaslouží nejlepší a nejbezpečnější technologii, nejlepší cenu a pracovní příležitosti. Westinghouse nabízí vše," dodala Clintonová.

Podle agentury Reuters vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí cestující s Clintonovou uvedl, že projekt by mohl znamenat až 9000 pracovních příležitostí ve Spojených státech a pomohl by diverzifikovat energetické dodávky České republiky směrem od Ruska.

Clintonová ve své řeči označila Česko za jednoho z nejsilnějších amerických partnerů v Evropě. USA podle ní chtějí povzbudit snahu ČR diverzifikovat energetické zdroje a dodavatele.

Po setkání s ministrem zahraničí se Clintonová sešla i se zástupci ČSSD. Dohodli se na spolupráci mezi sociální demokracií a její vlastní stranou. Američané musí počítat i s variantou, že by nestabilní vláda Petra Nečase padla ještě před tím, než by se vybral vítěz pro Temelín. 

Program uzavřela schůzka s premiérem Petrem Nečasem. Předseda vlády řekl, že výběrové řízení pokračuje podle plánu. "Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje," uvedl premiér.

Kdo bude favoritem tendru?

ČEZ hodlá do konce roku oznámit, kdo se stane hlavním favoritem dvousetmiliardové dostavby elektrárny. "Na přelomu roku 2012/13 bychom měli mít první předběžné hodnocení nabídek, čistě na základě předložených nabídek od uchazečů. Půjde o předběžné pořadí," potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž deníku Insider.

Tendr nabral na počátku října nové obrátky, když z něj ČEZ kvůli nesplnění zadávacích podmínek vyloučil francouzskou Arevu. Ta se proti vyřazení ohradila a nyní záležitost řeší brněnský antimonopolní úřad.

Kromě Arevy a Westinghousu se o dostavbu uchází i česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří ruské společnosti Atomstrojexport a Gidropress a česká firma Škoda JS.

Clintonová není první političkou, která se snaží získat zakázku pro svou zemi. Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Francie a Ruska.

Ministryně navštívila Česko naposledy přesně před rokem na pohřbu Václava Havla. Schwarzenberg byl za ní letos ve Washingtonu.

Oba politici už spolu ale kromě přátelských chvil zažili i komplikovanější situace - například když Clintonová Schwarzenbergovi v roce 2009 v USA naznačila, že projekt amerického radaru v Brdech, který Schwarzenberg vyjednal, zřejmě s nástupem Obamovy administrativy skončí.

 

Právě se děje

Další zprávy