Nový problém s IZIP: Miliardovou smlouvu prověřuje ÚOHS

Radek Nohl Radek Nohl
2. 12. 2012 19:01
Ministerstvo zdravotnictví větří porušení zákona, VZP hrozí pokuta
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - VZP hrozí, že bude muset kvůli projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, zaplatit pokutu.

Ministerstvo zdravotnictví se totiž v rámci kontroly v největší tuzemské zdravotní pojišťovně rozhodlo, že se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podle informací deníku Aktuálně.cz má úřad ministra Leoše Hegera podezření, že byl porušen zákon při zadání zakázky.

To ale zatím ÚOHS nezjistil. Šetření je teprve v počátku. "Úřad zjišťuje, zda existují v této věci důvody pro zahájení správního řízení," řekl Aktuálně.cz předseda ÚOHS Petr Rafaj.

VZP platila 6,5 milionu měsíčně

Bývalý šéf VZP Pavel Horák však ještě před svým odchodem potvrdil, že si antimonopolní úřad vyžádal od pojišťovny některé dokumenty.

Smlouva, kterou se ÚOHS nyní zabývá, se podle informací Aktuálně.cz týká samotného provozování zdravotních knížek. VZP podle ní platila IZIP každý měsíc 6,5 milionu korun bez DPH.

Celkově přitom pojišťovna za jedenáct let investovala do projektu bez valného výsledku přes dvě miliardy korun. Proč se Hegerův úřad na ÚOHS obrátil, nechtějí zástupci ministerstva komentovat. Zdůvodňují to tím, že jejich kontrola uvnitř VZP ještě neskončila.

"Nicméně z toho, že bylo dáno podání na ÚOHS, lze vyvodit, že by mohl být porušen zákon o zadávání veřejných zakázek," prohlásil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Heger se obrátil na policii

V souvislosti s kontrolou v pojišťovně před časem již úřad podal také trestní oznámení na Nejvyšší státní zastupitelství. A novinářům poté sám Heger řekl, že mají podezření na to, že VZP kvůli projektu IZIP přišla o více než 450 milionů korun.

Pokud se však ÚOHS v tomto případě nakonec rozhodne pokutu udělit, může to být poté, co smlouva na zdravotní knížky vyprší a pojišťovna již do zdravotních knížek neinvestuje žádné peníze.

Deník Insider tento týden uvedl, že v době, kdy VZP pumpovala do projektu každoročně stovky milionů korun, se pustilo pět akcionářů společnosti IZIP do rozsáhlých nákupů realit.

Tohle vlastní šéfové IZIP, podívejte se na fotky:

Ze smluv uložených na katastru nemovitostí plyne, že od roku 2006 do loňského léta si europoslanci ODS a zakladatelé IZIP Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, další z autorů projektu Pavel Hronek, současný ředitel firmy Jiří Pašek a její dlouholetý manažer Tomáš Mládek postavili nové domy, koupili stavební parcely, honosné vily nebo rekreační apartmány v krkonošských lyžařských areálech.

Jaké máte zkušenosti s IZIP? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy