Heger couvá, nechá politiky vydělat ve správních radách

Radek Nohl Radek Nohl
4. 12. 2012 6:00
Ministr zdravotnictví mění část své reformy, která měla změnit fungování pojišťoven
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger couvá od jedné části reformy, která měla výrazně proměnit fungování zdravotních pojišťoven.

V novém zákoně už nepočítá s tím, že by zeštíhlil a odpolitizoval správní rady pojišťoven, jak měl původně v plánu.

Podle svých slov totiž zjistil, že taková změna nemá šanci na úspěch.

"Zdá se, že to politicky není průchodné. Proto jsme se rozhodli, že budeme postupovat pomaleji a méně radikálně, než abychom neprosadili nic," řekl Aktuálně.cz ministr Heger.

Poslanci dostávají k platu statisíce ročně

V největší tuzemské pojišťovně VZP přitom usedá třicet lidí. A v současné době je zhruba polovina z řad poslanců, kteří si ke svým platům ještě připisují statisíce korun.

Odměna za členství v orgánech největší zdravotní pojišťovny je konstruována tak, že každý ze členů dostává paušální měsíční částku 10 tisíc korun a za každou účast na schůzi příslušného orgánu pojišťovny pak ještě bonus ve výši 12 tisíc korun.

Kolik si vydělali poslanci ve VZP?
Autor fotografie: VZP

Kolik si vydělali poslanci ve VZP?

  • Marek Šnajdr - 400 tisíc korun
  • Boris Šťastný 276 tisíc korun
  • Aleš Roztočil 204 tísc korun
  • Jan Farský 223 125 korun
  • Jiří Skalický 227 075 korun
  • Patricie Kotalíková 240 tisíc korun
  • Jaroslav Krákora 250 tisíc korun
  • Jiří Koskuba 155 tisíc korun
  • Michal Babák 216 tisíc korun
  • Jiří Rusnok 302 tisíc korun
  • Radim Vysloužil 168 tisíc korun
  • Petr Tluchoř 280 tisíc korun
  • Tomáš Úlehla 168 tisíc korun
Zdroj: majetkové přiznání poslanců

Třeba dlouholetý předseda Marek Šnajdr, který ale na funkci šéfa správní rady i poslance již rezignoval, si loni připsal 400 tisíc korun.

"Řekli jsme jasně ve věcném návrhu, který neuspěl, že bychom chtěli správní rady zeštíhlit a odpolitizovat. To se ukazuje, že možné není. Jestli je ve VZP dneska minimálně dvacet lidí, které jmenuje Parlament, tak ti lidé tím získají zajímavé postavení a samozřejmě se tomu brání," vysvětlil ministr zdravotnictví s tím, že již připravují novelu dvou zákonů o pojišťovnách.

Správní rady ovládány lobbisty?

Šéf sněmovního zdravotního výboru a poslanec ODS Boris Šťastný tvrdí, že současný systém je nastaven správně - do orgánů jsou voleni zástupci státu a třeba poslancům, kterých je nyní ve správní radě VZP celkem 13, dali hlas voliči.

Šťastný však navrhuje, aby poslanci nebo úředníci ministerstva zdravotnictví nedostávali za tuto funkci žádné peníze.

"Když tam budou sedět nezávislí odborníci, tak komu se budou zodpovídat? Lobbistům nebo nějakým vlivovým skupinám," ptá se Šťastný, který také ve správní radě VZP již řadu let usedá.

Deník Insider přitom letos na jaře napsal, že si Šťastný v září roku 2007, kdy již byl členem správní rady, prakticky každý den volal a posílal SMSky s lobbistou Romanem Janouškem

"Odpolitizování není možné. Tady je každý navázán na nějakou politickou stranu nebo subjekt," popsala situaci v Česku poslankyně KSČM a další členka správní rady VZP Soňa Marková

Ministr Leoš Heger ve své kanceláři, podívejte se na fotky:

Heger: VZP bude pojišťovna poslední záchrany

Zákon bude podle ministra napsán i tak, že VZP bude "pojišťovnou poslední záchrany". "Když všechny ostatní zkrachují, tak tady bude jedna pojišťovna, které pomůže stát," dodal Heger.

Deník Aktuálně.cz loni upozornil na to, že politikům se nelíbilo, že mohou být v orgánech pojišťoven pouze dva čtyřleté cykly.

Šťastný tak navrhl změnu zákona, která je platná od letošního roku a počítá s tím, že členové správních či dozorčích rad v nich mohou zasedat po neomezenou dobu.

Jaký je Leoš Heger ministr? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy