Do čela VZP míří člen ODS. Má moji důvěru, říká Heger

Radek Nohl Radek Nohl
22. 11. 2012 16:55
Muž, který měl v minulosti blízko k Marku Šnajdrovi, vede na ministerstvu ekonomiku
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O lidech, které nahradí na postech ve VZP současného ředitele Pavla Horáka a šéfa správní rady Marka Šnajdra, je už s největší pravděpodobností jasno.

Do čela největší tuzemské pojišťovny podle několika zdrojů Aktuálně.cz míří vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Šéfem správní rady se má stát náměstek ministra Petr Nosek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že by chtěl, aby oba správní rada jmenovala. 

O změnách ve Všeobecné zdravotní pojišťovně bude v pondělí rozhodovat správní rada a poté, co si Heger u premiéra Petra Nečase prosadil výměnu některých členů rady, může být personální rošáda dokončena.

Zdroje Aktuálně.cz říkají, že bude o výměně definitivně jasno do pátku. Ministr o Noskovi a Kabátkovi mluví jako o lidech, které jsou pracovití a dokážou změnit tvář pojišťovny.

Muž s vazbami na Šnajdra

O Noskovi dokonce Heger říká, že kdyby nebyl pro jeho úřad tak důležitý, mohl by se stát i ředitelem VZP.

"Byl by ideálním šéfem VZP, je pro nás tak vzácný, že bychom ho neradi ztratili. Jako předseda správní rady by dokázal zajistit správný kontakt," prohlásil Heger o Noskovi.

O Kabátkovi, jež z minulosti dostal nálepku muže, který má velmi blízko k Markovi Šnajdrovi, pod nímž na ministerstvu pracoval, Heger říká, že je to člověk, kterého si v čele VZP dokáže představit.

"Pan Kabátek by byl zcela určitě člověk, se kterým bych byl schopen spolupracovat," uvedl Heger.

"Měl pověst muže Marka Šnajdra, ale já jsem ho shledal jako velmi pracovitého, velmi technokratického, méně politického. Přišel s celou řadou věcí, které to ministerstvo proměnilo, třeba zprůhlednění rozpočtu, protikorupční opatření. Já v něm mám velkou důvěru," dodal.

Že je v ODS, Hegerovi nevadí

Heger se s Kabátkem zná již z doby, kdy oba nepracovali na ministerstvu. A i když je Nečasovým spolustraníkem, nemá s ním ministr problém.

"Je to člověk, který je v ODS, takže jsme každý politicky na jiné lodi, ale já se snažím své spolupracovníky rozlišovat ne podle politického smýšlení, ale podle jejich pracovních výsledků a s tím jsem velmi spokojen," podotkl Heger.

Takhle se transplantují játra, podívejte se na unikátní fotogalerie:

Personální rošáda by mohla alespoň na čas uklidnit situaci mezi ministerstvem a VZP. Oba tábory totiž spolu nyní řešily hned několik sporů.

A zatímco dříve se proti Hegerovi ostře vyjadřovali jen členové správní rady z řad opoziční ČSSD a KSČM, v poslední době se k nim přidali i někteří poslanci z ODS s ředitelem VZP Pavlem Horákem.

Měli by Marek Šnajdr a Pavel Horák skončit? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy