Bývalý rebel Fuksa povede privatizaci Českých aerolinií

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
22. 11. 2012 12:20
Ivan Fuksa bude vrchním ředitelem ve společnosti Český Aeroholding
Ivan Fuksa (ODS)
Ivan Fuksa (ODS) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý rebelující poslanec za ODS a vyzyvatel Petra Nečase Ivan Fuksa zamíří po krátké dovolené do čela Českého Aeroholdingu.

Aktuálně.cz to potvrdil důvěryhodný zdroj z této společnosti s tím, že Fuksa bude mít jako vrchní ředitel v Aeroholdingu na starost především privatizaci Českých aerolinií.

Hledání strategického partnera přitom pro ČSA schválila na začátku listopadu vláda Petra Nečase.

Jejich mateřská společnost následně obeslala padesát největších světových dopravců s výzvou k podání nabídek k odkupu ČSA.

Mezi nimi však chyběla tuzemská společnost Travel Service, která se při prvním pokusu o prodej ČSA na začátku roku 2009 dostala do druhého kola řízení.

Stát nyní plánuje prodat maximálně 50 procent minus jednu akcii ČSA - tedy tak, aby si i po transakci firma zachovala statut národního dopravce.

Podle dřívějších informací serveru Česká pozice se o tuzemské aerolinky zajímají čtyři velké letecké společnosti. Kromě Air France-KLM, které o národního dopravce měly zájem už před třemi lety, má jít o Turkish Airlines, Etihad Airways z Abú Zabí a Korean Air.

Foto: Ludvík Hradilek

Rozhodne se do poloviny příštího roku

Oslovení dopravci budou mít nicméně do konce listopadu čas na nezávazné vyjádření svého zájmu o ČSA. Na začátku prosince potom ministerstvo financí na veřejnosti oznámí seznam všech přihlášených zájemců.

"Pokud nebude vzhledem k současné těžké ekonomické situaci v leteckém odvětví zájem o účast v tendru nebo nebudou nabídky dostatečně zajímavé, nemusí z výběrového řízení vzejít žádný vítěz. Do poloviny roku 2013 bude jasné, zda byl ve výběrovém řízení nalezen relevantní strategický partner pro ČSA či nikoliv," tvrdí v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podívejte se: ČSA a Etihad spolu létají z Abú Dhabí do Prahy

Jak uvedl ve středu server E15.cz bude s privatizací Českých aerolinií Českému Aeroholdingu radit korporátní divize České spořitelny Erste Corporate Banking.

ČSA loni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun.

Český Aeroholding se stal majoritním vlastníkem aerolinek na začátku září, kdy ministerstvo financí převedlo 95,69 procent akcií ČSA do základního kapitálu aeroholdingu.

Pod něj kromě aerolinek spadají ještě společnosti Letiště Praha, HOLIDAYS Czech Airlines, Czech Airlines Handling, CSA Services a Czech Airlines Technics.

Český Aeroholding vznikl v březnu 2011 a za loňský rok vykázal hrubý zisk předběžně kolem 306 milionů korun.

Společnost vznikla na základě usnesení vlády z listopadu 2010, kdy bylo schváleno vytvoření holdingového uspořádání vybraných společností vlastněných státem v letecké přepravě a pozemních službách.

 

Právě se děje

Další zprávy