Bitva o Temelín: ČEZ sází na elitní české právníky

Tereza Šídlová
20. 11. 2012 15:10
ČEZ nesmí podepsat smlouvu o dostavbě Temelína, rozhodl ÚOHS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal firmě ČEZ podepsat smlouvu s případným vítězem na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Předběžné opatření vydal kvůli stížnosti francouzské firmy Areva, která byla z tendru vyloučena.

Ta podle oficiálního vyjádření ČEZ nesplnila zákonné podmínky pro dostavbu dvou bloků.

Jak informoval deník Insider, pro ČEZ na stamiliardovém tendru, o který se tak vede nyní hlavně právní bitva, pracují elitní čeští advokáti Karel Muzikář a Radek Pokorný.

Ti jsou u tendru od začátku a mají vliv na jeho průběh. Podíleli se totiž už na přípravě zadávací dokumentace a posuzují také nabídky jednotlivých uchazečů o temelínské stamiliardy, tedy včetně té vyřazené od Arevy.

Blízko Klausovi i ČSSD

Advokátní kancelář Radka Pokorného má zastupovat ČEZ i před brněnským antimonopolním úřadem, kam Areva podala stížnost.

"AK Weil, Gotshal & Manges, s. r. o, jejímž je JUDr. Karel Muzikář řídícím společníkem, se společně s AK Pokorný, Wagner & Partners, s. r. o., podílí na právním poradenství ve věci tendru na dostavbu Temelína," potvrdil Insideru mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Oba zmiňovaní advokáti mají blízké kontakty na české politické elity. Muzikář je externím právním poradcem prezidenta Václava Klause i premiéra Petra Nečase, Pokorný je zase členem ČSSD a spojencem jejího šéfa Bohuslava Sobotky. 

Představitelé francouzského gigantu už avizovali, že se proti vyřazení z tendru budou odvolávat u všech dostupných institucí.

ČEZ: Zdržení tendru nehrozí

Nyní se také spekuluje, nakolik mohou stížnosti Arevy tendr zdržet. ČEZ takový scénář nepřipouští.

"Smlouvu jsme plánovali uzavřít až na konci příštího roku, takže to nepředstavuje zdržení v posuzování nabídek, ani v celém procesu tendru," řekl v reakci na předběžné opatření antimonopolního úřadu mluvčí ČEZ Kříž.

Pokud by ÚOHS rozhodl, že nabídka Arevy byla v pořádku, musel by se tendr vrátit do fáze posouzení všech nabídek, potvrdil ČTK předseda úřadu Petr Rafaj.

Podobně složitou kauzou se však ÚOHS ještě nezabýval.

"Rozsahem dokumentace bude zcela unikátní," uvedl před časem pro Aktuálně.cz mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda ke kauze Arevy.

Ve hře nyní zůstávají ruské konsorcium MIR.1200 a americko-japonský Westinghouse.

 

Právě se děje

Další zprávy