Vládo, už nepotřebuješ uhlí? zlobili se v Praze horníci

ČTK ČTK
31. 10. 2012 16:44
Odboráři Czech Coal ze 32 autobusů se obávají útlumu těžby a ztráty pracovních míst
Odboráři se obávají, že hrozí postupný útlum těžby a ztráta pracovních míst. Ilustrační foto.
Odboráři se obávají, že hrozí postupný útlum těžby a ztráta pracovních míst. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Odboráři z těžařské firmy Czech Coal, ale také zástupci měst a obcí Ústeckého kraje či delegace hornických odborářů z Ostravy, ve středu demonstrovali před úřadem vlády proti novele horního zákona.

Podle organizátorů přišlo asi 2000 lidí, policie tento odhad potvrdila.

Předloha, která nyní čeká na podpis prezidenta, má zrušit vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Odboráři se obávají toho, že hrozí postupný útlum těžby a ztráta pracovních míst v severních Čechách. Vláda podle nich podkopává budoucnost regionu.

Místopředseda vlády Karel Schwarzenberg označil demonstraci za legitimní. Podle něj je svobodné vyjádření názoru skupinou občanů jedním z průvodních jevů demokracie. "Příště tady budou stát občané Horního Jiřetína a budou demonstrovat, abychom zachovali těžební limity. Každý může demonstrovat za to, co chce," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Schwarzenberg.

Demonstrací odboráři protestovali nejen proti rušení pracovních míst, ale také požadovali odbornou diskusi o koncepci surovinové politiky ČR. Ve svých projevech často napadali starostu Litvínova a poslance Milana Šťovíčka (Věci veřejné), který se kladně staví k vládním reformám a je známým odpůrcem prolomení těžebních limitů.

Šťovíček v reakci na to uvedl, že hornický odborový předák nehájí skutečné zájmy horníků, ale vlastníků těžební společnosti. Navíc podle něj neexistuje přímá souvislost mezi těžbou a zachováním pracovních míst ve firmě. "Štvát horníky proti lidem, kteří brání své domovy a svou budoucnost, považuji za nepřijatelné a krátkozraké," uvedl Šťovíček v tiskovém prohlášení.

Přijelo 32 autobusů

Na demonstraci dorazili odboráři 32 autobusy, které je přivezly na Letnou. Odtud došli v průvodu, vybaveni transparenty, až k pražskému sídlu kabinetu a prostor zaplnili.

Před úřadem vlády měli zbudované řečniště, kam umístili transparent vyjadřující jejich postoj: "Vládo, bráníš nám pracovat! Uhlí už nepotřebuješ? Tak si zatop tím posledním. Tvoji horníci". Na řečniště po skončení akce odboráři naskládali pytle s uhlím s nápisem "Poslední uhlí, které zahřeje".

Již cestou z Letné dávali horníci najevo svůj nesouhlas s novelou pískáním a troubením. Podle Greenpeace bylo z těžařské společnosti v minulosti propuštěno více než 13 000 zaměstnanců. "Odbory povětšinou mlčely. Nyní opakovaně demonstrují kvůli zániku zhruba 800 pracovních míst na velkolomu Československé armády," uvedl mluvčí organizace Jan Rovenský.

Ozvali se i zaměstnanci Czech Coal, kteří tvrdí, že účastníci demonstrace jeli do Prahy povinně. Cestu prý organizoval jejich zaměstnavatel. "Všichni, kdo byli na té demonstraci, tam byli povinně a jeli tam za paragraf, takže mají celý den proplacený," řekl jeden z horníků Czech Coal. Podle něj jeli povinně lidé, kteří jsou ve firemních odborech, a ti, kdo pracují na ranní směně.

"Je to nesmysl, lidé tam byli ve svém volnu, doly jely normálně dál, to by přece bez nich nešlo," řekla  mluvčí firmy Gabriela Benešová a zopakovala, že Czech Coal neměl s organizací nic společného a šlo výhradně o akci odborů.

Novelu horního zákona schválila na konci září Poslanecká sněmovna. Vstoupí v platnost, až ji podepíše prezident Václav Klaus.

Podpis prezidenta by s velkou pravděpodobností znamenal, že se Czech Coalu výrazně ztíží pokračování těžby na dole Československé armády u Litvínova. Ten už letos začíná s útlumovým programem kvůli tomu, protože se blíží k takzvaným územním limitům těžby. Limity vytyčila vláda v roce 1991 a zamezují dalšímu postupu těžby. Pokud by dolování pokračovalo, těžba by zbourala město Horní Jiřetín a lom by se dostal na samý okraj Litvínova.

 

Právě se děje

Další zprávy