Noc byla o hodinu delší. Milion podpisů a příště nemusí

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
28. 10. 2012 6:25
Lidovečtí politici Petr Šilar a Zuzana Roithová chtějí zrušit střídání času v EU
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V noci ze soboty na neděli se hodinové ručičky posunuly ve 03:00 o hodinu zpět. Došlo ke změně letního času na zimní.

Noční vlaky hodinu stály ve vybraných zastávkách, spáči se těšili, že si o hodinu přispí, některé matky se obávaly, že na ně potomci "vletí" již v pět hodin místo v šest a někteří lidé mají z posunu času panickou hrůzu a říkají: "Zblázní se mi biorytmy!" Mnozí ale namítají: "Proč šílet kvůli pouhé hodině?  Je mi to naprosto jedno."

Říjnovou změnu z letního času na zimní provázejí zpravidla mnohem menší emoce než opačnou březnovou změnu. Odpůrci posunu jsou totiž většinou zastánci zimního, tedy "normálního" času, jak říkají. Nicméně ani nedělní hýbání ručičkama hodin nezůstalo bez odezvy.

Známým bojovníkem proti proti střídání letního a zimního času je i senátor Petr Šilar. Ten při této příležitosti informoval o úsilí prosadit na evropské půdě konec střídání času. 

Šilar: Musíme se dohodnout v celé Evropské unii

"Jedinou reálnou možností, jak střídání času učinit přítrž, je dosáhnout dohody v celé Evropské unii. Chceme k tomu využít administrativního procesu nazvaného  Evropská občanská iniciativa (EOI). Tu je sice možné registrovat již od dubna letošního roku, ale jde o složitý proces, který klade nemalé nároky finanční, časové, ale hlavně odborné. Chceme být dobře připraveni a vyvarovat se toho, aby naše EOI byla zamítnuta kvůli formálním nedostatkům," říká Šilar.

Co je Evropská občanská iniciativa

Od 1. dubna 2012 mají evropští občané větší možnost vyjadřovat se bezprostředně k záležitostem EU, a to díky evropské občanské iniciativě, kterou přinesla Lisabonská smlouva. Když shromáždíte 1 milion podpisů, můžete vznést žádost, aby EU přijala nový zákon.

Je však třeba pamatovat na to, že se musí jednat o téma, které se týká EU a které spadá do pravomoci Evropské komise. Nesmí se také jednat o nic hanlivého, nepodstatného či nepatřičného. Pokud si nejste jisti, zda vaše záležitost spadá do oblasti působnosti Komise, nemusíte mít obavy. Komise vám k tomu před tím, než začnete sbírat podpisy, sdělí své vyjádření.

Zdroj: www.evropsky-parlament.cz

Pro úspěch iniciativy je nutné získat milión hlasů v sedmi zemích EU. Od okamžiku, kdy je EOI zaregistrována, musí být podpisy sebrány do 24 měsíců. "Abychom to dokázali, musíme převážnou část hlasů získat elektronicky, což pravidla EOI umožňují," vysvětluje senátor.

Na vývoji potřebného softwaru se podílelo sdružení CZ.NIC, správce české národní domény. Nyní probíhá jeho testování. Všichni zájemci o podporu se budou moci od listopadu registrovat na stránkách www.onlyonetime.cz a  v hlasování rozhodnout, zda se přiklonit k letnímu, nebo zimnímu času.

Iniciativu za zrušení střídání času podporuje v Evropském parlamentu také europoslankyně Zuzana Roithová. Letní čas byl původně zaváděn kvůli energetickým úsporám.

"Střídání času ale dnes už žádné významné energetické úspory nepřináší. Analýzy z Francie nebo z USA ukázaly úspory v řádu setin procenta, zatímco statistiky z Austrálie ukázaly dokonce navýšení spotřeby. Naopak exaktně prokazatelný je negativní dopad na zdraví lidí," tvrdí Roithová.

Poslankyně Evropského parlamentu v této souvislosti cituje analýzy lékařských časopisů, které prokazují nárůst pracovních úrazů, infarktů nebo sebevražd. V souvislosti se změnou času se podle ní prokazatelně navyšuje i spotřeba psychofarmak.

 

Právě se děje

Další zprávy