Vítěz je znám předem. Státní podnik na zakázkách trvá

Petr Holub
29. 10. 2012 6:00
Rekultivaci území v Ralsku a v Mydlovarech bude nejspíš provádět Energie a Geosan
Kaliště v Mydlovarech.
Kaliště v Mydlovarech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři veřejné soutěže v hodnotě 1,9 miliardy, u kterých je předem znám vítěz, dotáhne státní podnik Diamo do konce.

Rekultivaci území po těžbě uranu v Ralsku a po úpravně uranové rudy v Mydlovarech budou velmi pravděpodobně provádět společnosti Energie a Geosan.

Veřejné soutěže byly vypsány už koncem března, v červnu byly staženy po protestech konkurenčních stavebních společností, kterým se nelíbily údajně diskriminační podmínky. Diamo však v září zakázky vyhlásilo v mírně upravené podobě znovu. Nabídky se podávají do 29. října.

Pokud se naplní očekávaný scénář, pak rekultivace nemusí proplatit Evropská komise, která slíbila většinu ceny uhradit. Zakázky ušité na míru jedné nebo dvou firem totiž může označit za zmanipulované.

Kdo to umí s radionuklidy

Ze soutěžních podmínek vyplývá, že v Česku mohou splnit požadavky na referenční stavby pouze Energie a Geosan. Diamo požaduje, ať zájemci o tři zakázky v hodnotách od pěti do sedmi set milionů mimo jiné doloží, že v posledních pěti letech provedli tři rekultivace na území postiženém průmyslovými škodami v  hodnotě 250, 100 a 30 milionů korun. Součástí jedné z těchto zakázek musí být "nakládání s radionuklidy", tedy likvidace jaderných provozů.

Mezi jaderné provozy se počítají pouze uranové doly a úpravny uranu, atomové elektrárny a obyčejné rentgeny. Cena za likvidaci rentgenů ovšem málokdy překročí milion korun a atomová elektrárna se v Česku ještě nerušila.

V uplynulých pěti letech tak podle databáze veřejných zakázek proběhly dvě rekultivace jaderných provozů v ceně přes 30 milionů. Sanaci v areálu příbramské firmy Ecoinvest za 141 milionů získala v roce 2007 firma Energie. O rok později pověřil státní podnik Diamo Energii a Geosan rekultivaci odkaliště KIV/E v jihočeských Mydlovarech za 574 milionů.

Před čtyřmi lety Diamo referenci o "nakládání s radionuklidy" nepožadovalo, i když se starší mydlovarská sanace ničím nelišila od těch současných. Zkušenosti z jaderných zařízení tehdy nebyly nezbytné k provedení zakázky, při níž se odkaliště izoluje a poté zaveze hlínou.

Snímky z Ralska:

Přijdou cizinci

Riziko, že bruselské kontroly označí zakázku na rekultivace v Ralsku a Mydlovarech za zmanipulovanou, si odpovědné úřady nepřipouštějí. "Ministerstvo se nedomnívá, že by zakázky typu likvidace stavebních objektů uranového průmyslu a rekultivace odkališť za 250 milionů byly schopny realizovat pouze dvě české firmy," míní Zbyšek Sochor, ředitel odboru hornictví na ministerstvu průmyslu.

Ředitel Sochor nejmenoval konkrétní firmu, která by splnila kvalifikační předpoklady tří zakázek, pouze připomněl, že se mohou přihlásit zahraniční zájemci. Něco takového se ovšem u velkých staveb přihodilo naposled roku 2005 při stavbě úseku Slivenec-Lahovice na pražském dálničním okruhu.

Známe deset firem

Manažeři Diama prý znají nejméně deset českých firem, které splňují požadovanou kvalifikaci na rekultivaci jaderného provozu za 30 milionů. Nemůže je však jmenovat: "Uveřejňování jakýchkoli informací o uchazečích v aktuálně uvedených výběrových řízeních podléhá zákonu o veřejných zakázkách," vysvětluje náměstkyně ředitele Kamila Trojáčková.

Na žádost Aktuálně.cz o seznam alespoň tří staveb, které odpovídají požadované referenci, a které neprováděla Energie ani Geosan, jmenovala náměstkyně Trojáčková výše zmíněnou rekultivaci v areálu Ecoinvestu, na níž se jako subdodavatel Energie účastnil Hochtief.

Fotogalerie z Mydlovar:

Mluvčí Hochtiefu Michal Talián potvrdil, že se firma příbramské rekultivace účastnila, nechtěl však komentovat informaci, že subdodávka překročila částku 40 milionů.

Na rekultivaci mydlovarského odkaliště KIV/C2 se podle náměstkyně podílela budějovická firma OK Projekt. Její subdodávka ale nepřesáhla 20 milionů a nesplňuje tedy požadovanou referenci.

Kromě Energie a Geosanu se tak může do soutěže zřejmě přihlásit jen největší tuzemský stavební gigant Metrostav. Kvalifikaci na zavážení odkaliště získal tím, že spolupracoval na likvidaci slovenské jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. 

 

Právě se děje

Další zprávy